Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Leden s sebou přinesl pořádnou zimu, teplota často klesá pod bod mrazu a většina území je zahalena do sněhového závoje. Co nám pomůže se v těchto chladných dnech zahřát? Základem je samozřejmě teplé oblečení, ale pomoci si můžeme i jídlem nebo pitím. Stačí, když do něj přidáme bylinky, které mají hřejivé účinky. Pojďte se s námi podívat, které to jsou, a jaké dobroty si z nich můžete připravit.
20. 1. 2021 | Autor: Sabina Jarošová

Některé druhy bylinek a koření v sobě skrývají specifické látky, které v našem těle způsobí rozšíření cév a prokrvení tkání. Díky tomu se dostaví hřejivý účinek. S takovými bylinkami ale zacházejte opatrně, i zde platí staré známé přísloví „Všeho s mírou!“. Pozor by si měly dávat především osoby s vysokým krevním tlakem, zažívacími obtížemi, ale také těhotné ženy.

Skořice

Skořice patří mezi oblíbené druhy koření. Její vůni cítíme hlavně v období Vánoc, kdy se přidává do cukroví nebo svařáku. Vánoce už sice skončily, ale způsobů, jakými do sebe toto hřejivé koření dostat, je i tak spousta. Skořici si můžete přidat do čaje, kávy nebo horkého mléka, čímž tak ještě zvýšíte hřejivost nápoje. Máte rádi sladké snídaně? Pak vám doporučujeme lahodnou krupicovou kaši se skořicí a jablky nebo lívance se skořicí. Skořice kromě sladkých jídel skvěle doplňuje i jídla slaná, zejména pak ta pocházející z arabské kuchyněCizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi vás zaručeně mile překvapí.

Kromě zahřátí vám skořice pomůže také s chutí k jídlu a správným trávením, působí protizánětlivě, zlepšuje krevní oběh a pomáhá při kašli a nachlazení.

Jaké další bylinky pomáhají s nachlazením? Přečtěte si článek níže.

Bylinkami proti rýmě

Od podzimu až do jara se neustále setkáváme s náporem bacilů a všichni dobře známe, jak taková rýma dokáže znepříjemnit...

Zázvor

Zázvor je známý díky svým léčivým schopnostem, ale také jednoznačně patří mezi suroviny, které mají nejsilnější hřejivé účinky. To nejlepší, co můžete se zázvorem v zimě udělat, je uvařit si z něj horký čaj. Chcete-li skutečnou zázvorovou bombu, přidejte do čaje zázvorový sirup. S prochladnutím i nachlazením vám pomůže náš kuřecí vývar se zázvorem.

Pepř a chilli

Co pálí, to zahřívá. Pokud si nepotrpíte na čajíčky a nevadí vám pořádně ostrá jídla, pak stačí, když si do pokrmu přidáte pořádnou dávku pepře nebo chilli, a vězte, že vám bude horko raz dva. Jak pepř, tak chilli obsahují látky, které povzbuzují krevní oběh, u chilli je však tento účinek ještě větší. Díky vysoké koncentraci kapsaicinu v chilli dochází po jeho konzumaci k rychlému zahřátí končetin a hlavy.

7 nápadů, jak se zahřát s chilli

Vášnivě pálivé chilli papričky vás dokonale prohřejí, zvlášť v kombinaci s dalším kořením. Tady je sedm tipů, kam je...

Rozmarýn

Trpíte na studené nohy? Vyzkoušejte rozmarýn. Kromě toho, že posiluje paměť, je antibakteriální a pomáhá s trávením, také prokrvuje a zahřívá. V kuchyni se rozmarýn nejčastěji používá na dochucení masa a pečených brambor. Rozmarýn můžete používat buď čerstvý, sušený nebo si z něj rovnou vyrobit olej.

Heřmánek, mateřídouška, lípa

Rovněž bylinky jako heřmánek, mateřídouška a lípa mají hřejivé účinky. Z mateřídoušky a heřmánku si uvařte čaj. Spojením těchto dvou bylinek vytvoříte nejen lahodný, ale i hřejivý nápoj. Stačí zalít lžičku sušených květů heřmánku spolu s jednou lžičkou sušené nati mateřídoušky vroucí vodou a nechat 10-15 minut louhovat. Ale pozor na dávkování, mateřídoušku byste neměli konzumovat dlouhodobě. Lípa zase vyvolává pocení, proto je ideální, když se potřebujete takzvaně vypotit. Z lipových květů si udělejte koupel nebo uvařte čaj.

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů...

Související

Skořicoví šneci

Kanelbullar - báječně kořeněná skořicová rolka s křupavými cukrovými krystalky si vás získá na první zakousnutí! O svůj...

Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou

Neodolatelně voňavý a doslova jako stvořený k šálku čaje, kávy nebo kakaa. Nejlepší je hned v den upečení.

Zázvorové sušenky

Voňavé bochánky potěší každého!

Slaný koláč s květákem a rozmarýnem

Skvělá rodinná večeře i rychlé pohoštění pro přátele!

Nakládaný zázvor

Když jsme v supermarketu obhlíželi nakládaný zázvor, zarazila nás v něm spousta ‚éček‘. Přemýšleli jsme, jestli to jde...

Pečené krůtí stehno na rozmarýnu a česneku

Krůtí stehna jsou krásně šťavnatá, pečou se prakticky sama – a z jednoho nebo dvou v pohodě nakrmíte celou rodinu...

Zázvorovo-kurkumové latte

Oddenek kurkumovníku (rostlina příbuzná další léčivce známé jako koření, zázvorovníku lékařskému)...

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku...

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

V létě najdeme čerstvé bylinky na každém kroku, máme jich plné balkóny a zahrádky. V zimě je všemu jinak. Většinou se...

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Jednu kytku do vázy, další do hrnce s polévkou. Naučte se vázat bylinky, které provoní každé jídlo, tak, jak je miluje...

Jak rozvonět koření

(...a neudělat z něj uhlíky)

Přidat komentář