Biftek jako dort...
Suroviny
třešně
100
g
odpeckované
sušené brusinky
50
g
svíčková
4
ks
á 180 g
olivový olej
1
PL
gorgonzola
80
g
lze nahradit jiným sýrem s bílou plísní, např. Bleu d’Auvergne
máslo
2
PL
šalotka
3
ks
nadrobno
víno červené
150
ml
smetana ke šlehání
200
ml
pepř barevný
4
PL
čerstvý nebo nakládaný
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
1 Třešně a brusinky zalijte trochou vody a povařte 1–2 minuty a nechte vychladnout.
2 Bifteky potřete olejem a na rozpálené litinové pánvi je opékejte 3–4 minuty po každé straně. Osolte, opepřete a nechte zabalené v alobalu 5 minut odpočinout.
3 Pánev vytřete papírovým ubrouskem, přidejte máslo a pomalu na něm opékejte šalotky 10 minut. Zalijte vínem a nechte téměř vyvařit. Zalijte smetanou, přidejte zelený pepř a osolte a vařte 5 minut do zhoustnutí. Bifteky podávejte přelité omáčkou a doplněné třešňovou směsí a rozdrobenou gorgonzolou. Ozdobte lístky bazalky.