Dort s jahodami a smetanou

Dort s jahodami a smetanou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5385 kcal
Bílkoviny 93 g
Cukr 564 g
Tuky 297 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co se skrývá uvnitř?

Suroviny

máslo 200 g
změklé + na vymazání
krupicový cukr 200 g
vejce 4 ks
střední
mouka pšeničná hladká 200 g
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
moučkový cukr
na poprášení
Na krém
mléko 300 ml
krupicový cukr 100 g
pudinkový prášek 1 bal
vanilkový
vanilkový extrakt 1 ČL
smetana ke šlehání 200 ml
jahody 300 g
omyté, odstopkované, přepůlené + hrst na ozdobení
mandle plátky 1 hrst
opražené

1 Na krém uvařte z mléka, cukru, vanilkového pudinkového prášku a vanilkového extraktu hustý pudink a za občasného míchání ho nechte vychladnout. Mezitím ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Vychladlý pudink prošlehejte a zlehka smíchejte se šlehačkou.

2 Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Vymažte a vysypte dvě dortové formy o průměru 20 cm.

3 Máslo a cukr v míse dobře rozšlehejte dokrémova. Pomalu jedno po druhém zašlehejte vejce. Poprašte moukou prosátou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Rozdělte těsto do dvou dortových forem a dejte péct na zhruba 20 minut dozlatova. Pokud korpus příliš vyběhl, jemně ho uprostřed stlačte. Upečené korpusy vyjměte a nechte chladnout 5 minut ve formě. Pak vyklopte obráceně na mřížku a nechte zcela vychladnout.

4 Dejte si 2–3 lžíce krému stranou. Potřete jeden korpus polovinou krému, poklaďte jahodami a zakryjte druhou polovinou krému. Přiklopte druhým korpusem a poprašte moučkovým cukrem. Zbylým krémem potřete boky a obalte v mandlových lupíncích. Ozdobte hrstí pokrájených jahod a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Příliš vysoké korpusy prořízněte ještě vodorovně napůl. Pak podle toho krém i jahody rozdělte na třetiny, aby vám vyšly na naplnění jednotlivých vrstev.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit