Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort s jahodami a smetanou

Dort s jahodami a smetanou

3.6/5 Počet hodnocení: 98
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5385 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 564 g
Tuky 297 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co se skrývá uvnitř?

Suroviny

máslo 200 g
změklé + na vymazání
vejce 4 ks
střední
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
na poprášení
Na krém
mléko 300 ml
vanilkový
vanilkový extrakt 1 ČL
jahody 300 g
omyté, odstopkované, přepůlené + hrst na ozdobení
mandle plátky 1 hrst
opražené

Postup

1

Na krém uvařte z mléka, cukru, vanilkového pudinkového prášku a vanilkového extraktu hustý pudink a za občasného míchání ho nechte vychladnout. Mezitím ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Vychladlý pudink prošlehejte a zlehka smíchejte se šlehačkou.

2

Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Vymažte a vysypte dvě dortové formy o průměru 20 cm.

3

Máslo a cukr v míse dobře rozšlehejte dokrémova. Pomalu jedno po druhém zašlehejte vejce. Poprašte moukou prosátou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Rozdělte těsto do dvou dortových forem a dejte péct na zhruba 20 minut dozlatova. Pokud korpus příliš vyběhl, jemně ho uprostřed stlačte. Upečené korpusy vyjměte a nechte chladnout 5 minut ve formě. Pak vyklopte obráceně na mřížku a nechte zcela vychladnout.

4

Dejte si 2–3 lžíce krému stranou. Potřete jeden korpus polovinou krému, poklaďte jahodami a zakryjte druhou polovinou krému. Přiklopte druhým korpusem a poprašte moučkovým cukrem. Zbylým krémem potřete boky a obalte v mandlových lupíncích. Ozdobte hrstí pokrájených jahod a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Příliš vysoké korpusy prořízněte ještě vodorovně napůl. Pak podle toho krém i jahody rozdělte na třetiny, aby vám vyšly na naplnění jednotlivých vrstev.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín