Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2672 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 38 g
Tuky 243 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně to bylo jídlo horníků v cornwallských cínových dolech. Okraj, za který taštičky drželi, zahazovali – jako oběť pro skřítky anebo proto, že si neměli kde umýt ruce a cín v rudě často provází arzen.

Suroviny

450 g
pšeničná mouka hladká, chlebová
máslo 250 g
na kostičky
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na náplň
hovězí maso 300 g
minutkové (svíčková, roštěnec, skirt či flank steak), na malé kousky
brambory 150 g
1 ks
tuřín malý (vodnice, kus ředkve daikon či šťavnatá kedlubna
cibule 1 ks
malá
sůl
a pepř + 1 lžíce másla

1 Z mouky, špetky soli a tuku vypracujte v míse jemnou drobenku. Osolte ji a pak přidejte 6–7 lžic studené vody a vypracujte nelepivou kouli těsta. Zabalte ji do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit.

2 Bramboru a brukev nakrájejte na tenké, asi centimetrové kousky. Cibuli nasekejte najemno nebo nakrájejte na tenká půlkolečka.
Zahřejte troubu na 180 °C. Vál poprašte moukou a z těsta vyválejte plát o silný cca půl centimetru. Podle talířku o průměru 15–20 cm vykrojte z těsta kola. Okraje zvlhčete vodou nebo mlékem. Polovinu kola si podepřete válečkem. Na druhou polovinu dejte doprostřed malou vrstvu nakrájených brambor a zeleniny a na ni maso, pak vrstvy zopakujte, ale mějte na paměti, že když to s náplní přeženete, těsto se bude při pečení trhat. Lehce osolte, opepřete, přidejte ždibec másla a lehce poprašte moukou.

3 Přiklopte druhou polovinou těsta a pak okraje přimáčkněte pevně k sobě. Začněte vpravo a druhou rukou si podpírejte levou stranu, palcem a ukazováčkem překládejte těsto a tvořte záhyby. Podstatné je pevně uzavřít náplň v těstě. Opakujte se zbývajícími koly z těsta. Potřete prošlehaným vejcem. Uprostřed vyvýšeniny na každém kusu veďte asi dvouapůlcentimetrový odvětrávací řez. Pečte v zahřáté troubě 15 minut, pak ztlumte na 160 °C a pečte ještě cca 45 minut.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit