Původně to bylo jídlo horníků v cornwallských cínových dolech. Okraj, za který taštičky drželi, zahazovali – jako oběť pro skřítky anebo proto, že si neměli kde umýt ruce a cín v rudě často provází arzen.
Suroviny
Postup
Z mouky, špetky soli a tuku vypracujte v míse jemnou drobenku. Osolte ji a pak přidejte 6–7 lžic studené vody a vypracujte nelepivou kouli těsta. Zabalte ji do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit.
Bramboru a brukev nakrájejte na tenké, asi centimetrové kousky. Cibuli nasekejte najemno nebo nakrájejte na tenká půlkolečka.
Zahřejte troubu na 180 °C. Vál poprašte moukou a z těsta vyválejte plát o silný cca půl centimetru. Podle talířku o průměru 15–20 cm vykrojte z těsta kola. Okraje zvlhčete vodou nebo mlékem. Polovinu kola si podepřete válečkem. Na druhou polovinu dejte doprostřed malou vrstvu nakrájených brambor a zeleniny a na ni maso, pak vrstvy zopakujte, ale mějte na paměti, že když to s náplní přeženete, těsto se bude při pečení trhat. Lehce osolte, opepřete, přidejte ždibec másla a lehce poprašte moukou.
Přiklopte druhou polovinou těsta a pak okraje přimáčkněte pevně k sobě. Začněte vpravo a druhou rukou si podpírejte levou stranu, palcem a ukazováčkem překládejte těsto a tvořte záhyby. Podstatné je pevně uzavřít náplň v těstě. Opakujte se zbývajícími koly z těsta. Potřete prošlehaným vejcem. Uprostřed vyvýšeniny na každém kusu veďte asi dvouapůlcentimetrový odvětrávací řez. Pečte v zahřáté troubě 15 minut, pak ztlumte na 160 °C a pečte ještě cca 45 minut.