0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2672 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 38 g
Tuky 243 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně to bylo jídlo horníků v cornwallských cínových dolech. Okraj, za který taštičky drželi, zahazovali – jako oběť pro skřítky anebo proto, že si neměli kde umýt ruce a cín v rudě často provází arzen.

Suroviny

450 g
pšeničná mouka hladká, chlebová
máslo 250 g
na kostičky
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na náplň
hovězí maso 300 g
minutkové (svíčková, roštěnec, skirt či flank steak), na malé kousky
brambory 150 g
1 ks
tuřín malý (vodnice, kus ředkve daikon či šťavnatá kedlubna
cibule 1 ks
malá
sůl
a pepř + 1 lžíce másla

1 Z mouky, špetky soli a tuku vypracujte v míse jemnou drobenku. Osolte ji a pak přidejte 6–7 lžic studené vody a vypracujte nelepivou kouli těsta. Zabalte ji do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit.

2 Bramboru a brukev nakrájejte na tenké, asi centimetrové kousky. Cibuli nasekejte najemno nebo nakrájejte na tenká půlkolečka.
Zahřejte troubu na 180 °C. Vál poprašte moukou a z těsta vyválejte plát o silný cca půl centimetru. Podle talířku o průměru 15–20 cm vykrojte z těsta kola. Okraje zvlhčete vodou nebo mlékem. Polovinu kola si podepřete válečkem. Na druhou polovinu dejte doprostřed malou vrstvu nakrájených brambor a zeleniny a na ni maso, pak vrstvy zopakujte, ale mějte na paměti, že když to s náplní přeženete, těsto se bude při pečení trhat. Lehce osolte, opepřete, přidejte ždibec másla a lehce poprašte moukou.

3 Přiklopte druhou polovinou těsta a pak okraje přimáčkněte pevně k sobě. Začněte vpravo a druhou rukou si podpírejte levou stranu, palcem a ukazováčkem překládejte těsto a tvořte záhyby. Podstatné je pevně uzavřít náplň v těstě. Opakujte se zbývajícími koly z těsta. Potřete prošlehaným vejcem. Uprostřed vyvýšeniny na každém kusu veďte asi dvouapůlcentimetrový odvětrávací řez. Pečte v zahřáté troubě 15 minut, pak ztlumte na 160 °C a pečte ještě cca 45 minut.

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč