Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cornish pasty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8034 kcal
Bílkoviny 229 g
Sacharidy 1088 g
Tuky 255 g
Vláknina 450 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původně to bylo jídlo horníků v cornwallských cínových dolech. Okraj, za který taštičky drželi, zahazovali – jako oběť pro skřítky anebo proto, že si neměli kde umýt ruce a cín v rudě často provází arzen.

Suroviny

mouka chlebová 450 g
pšeničná hladká
máslo 250 g
na kostičky
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
Na náplň
minutkové (svíčková, roštěnec, skirt či flank steak), na malé kousky
malý (vodnice, kus ředkve daikon či šťavnatá kedlubna)
malá
sůl a pepř

Postup

1

Z mouky, špetky soli a tuku vypracujte v míse jemnou drobenku. Osolte ji a pak přidejte 6–7 lžic studené vody a vypracujte nelepivou kouli těsta. Zabalte ji do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit.

2

Bramboru a brukev nakrájejte na tenké, asi centimetrové kousky. Cibuli nasekejte najemno nebo nakrájejte na tenká půlkolečka.
Zahřejte troubu na 180 °C. Vál poprašte moukou a z těsta vyválejte plát o silný cca půl centimetru. Podle talířku o průměru 15–20 cm vykrojte z těsta kola. Okraje zvlhčete vodou nebo mlékem. Polovinu kola si podepřete válečkem. Na druhou polovinu dejte doprostřed malou vrstvu nakrájených brambor a zeleniny a na ni maso, pak vrstvy zopakujte, ale mějte na paměti, že když to s náplní přeženete, těsto se bude při pečení trhat. Lehce osolte, opepřete, přidejte ždibec másla a lehce poprašte moukou.

3

Přiklopte druhou polovinou těsta a pak okraje přimáčkněte pevně k sobě. Začněte vpravo a druhou rukou si podpírejte levou stranu, palcem a ukazováčkem překládejte těsto a tvořte záhyby. Podstatné je pevně uzavřít náplň v těstě. Opakujte se zbývajícími koly z těsta. Potřete prošlehaným vejcem. Uprostřed vyvýšeniny na každém kusu veďte asi dvouapůlcentimetrový odvětrávací řez. Pečte v zahřáté troubě 15 minut, pak ztlumte na 160 °C a pečte ještě cca 45 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...