0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dunajské vlny s náplní z mascarpone a tvarohu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Snadné Na formu 30 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10135 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 692 g
Tuky 711 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci jsme tuhle verzi oblíbených řezů překřtili na míša na Dunaji – klasický máslový krém jsme totiž zaměnili za lehčí variantu z mascarpone a tvarohu, takže dezert chutná jako dokonalé propojení dunajských vln a řezů míša. Slast!

Suroviny

Na těsto
máslo 200 g
změklé
krupicový cukr 120 g
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
mléko 6 PL
kakao holandského typu 2 PL
rum 4 cl
višně 720 g
naložené v alkoholu, vypeckované a dobře okapané (nebo jen kompotované, rovněž okapané)
Na náplň
ve vaničce
moučkový cukr 60 g
vanilkový cukr 1 ks
12 g
citronová šťáva
na ochucení
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
mléčná čokoláda 100 g
rostlinný olej 3 PL
chuťově neutrální

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Hlubší čtverhrannou formu o rozměrech 30 x 30 cm vyložte pečicím papírem. 

2

Elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo a cukr do pěny, pak po jednom zašlehejte vejce. Prosejte do mísy mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a smíchejte na hladké těsto. Polovinu těsta odeberte a rozetřete do formy. Do zbylého těsta vmíchejte prosáté kakao a rum. Rozetřete kakaovou vrstvu těsta na světlou. 

3

Poházejte povrch těsta okapanými višněmi a zatlačte je lehce do těsta. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut. Nechte zcela vychladnout. 

4

Vyšlehejte smetanu dotuha. V druhé, větší míse, prošlehejte společně mascarpone, tvaroh a oba cukry. Přidejte citronovou šťávu podle chuti. Nakonec stěrkou vmíchejte ušlehanou šlehačku. Naneste krém na moučník a uhlaďte. 

5

Rozpusťte nad vodní lázni obě čokolády a promíchejte je s olejem. Nechte chvilku zchladnout, pak nalijte na krém a rozlijte polevu do všech stran, případně uhlaďte paletovacím nožem nebo cukrářskou kartou. Do mírně zatuhlé polevy pomocí vidličky nebo cukrářské karty se zoubky vytvořte cikcak vlnky. Nechte proležet aspoň 2 hodiny v chladu, pak krájejte. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč