Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dunajské vlny s náplní z mascarpone a tvarohu
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Snadné Na formu 30 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10135 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 692 g
Tuky 711 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci jsme tuhle verzi oblíbených řezů překřtili na míša na Dunaji – klasický máslový krém jsme totiž zaměnili za lehčí variantu z mascarpone a tvarohu, takže dezert chutná jako dokonalé propojení dunajských vln a řezů míša. Slast!

Suroviny

Na těsto
máslo 200 g
změklé
vejce 4 ks
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
rum 4 cl
višně 720 g
naložené v alkoholu, vypeckované a dobře okapané (nebo jen kompotované, rovněž okapané)
Na náplň
ve vaničce
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
rostlinný olej 3 PL
chuťově neutrální

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Hlubší čtverhrannou formu o rozměrech 30 x 30 cm vyložte pečicím papírem. 

2

Elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo a cukr do pěny, pak po jednom zašlehejte vejce. Prosejte do mísy mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a smíchejte na hladké těsto. Polovinu těsta odeberte a rozetřete do formy. 

3

Do zbylého těsta vmíchejte prosáté kakao a rum. Rozetřete kakaovou vrstvu těsta na světlou. 

4

Poházejte povrch těsta okapanými višněmi a zatlačte je lehce do těsta. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut. Nechte zcela vychladnout. 

5

Vyšlehejte smetanu dotuha. V druhé, větší míse, prošlehejte společně mascarpone, tvaroh a oba cukry. Přidejte citronovou šťávu podle chuti. Nakonec stěrkou vmíchejte ušlehanou šlehačku. Naneste krém na moučník a uhlaďte. 

6

Rozpusťte nad vodní lázni obě čokolády a promíchejte je s olejem. Nechte chvilku zchladnout, pak nalijte na krém a rozlijte polevu do všech stran, případně uhlaďte paletovacím nožem nebo cukrářskou kartou. Do mírně zatuhlé polevy pomocí vidličky nebo cukrářské karty se zoubky vytvořte cikcak vlnky. Nechte proležet aspoň 2 hodiny v chladu, pak krájejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...