V redakci jsme tuhle verzi oblíbených řezů překřtili na míša na Dunaji – klasický máslový krém jsme totiž zaměnili za lehčí variantu z mascarpone a tvarohu, takže dezert chutná jako dokonalé propojení dunajských vln a řezů míša. Slast!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Hlubší čtverhrannou formu o rozměrech 30 x 30 cm vyložte pečicím papírem.
Elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo a cukr do pěny, pak po jednom zašlehejte vejce. Prosejte do mísy mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a smíchejte na hladké těsto. Polovinu těsta odeberte a rozetřete do formy. Do zbylého těsta vmíchejte prosáté kakao a rum. Rozetřete kakaovou vrstvu těsta na světlou.
Poházejte povrch těsta okapanými višněmi a zatlačte je lehce do těsta. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut. Nechte zcela vychladnout.
Vyšlehejte smetanu dotuha. V druhé, větší míse, prošlehejte společně mascarpone, tvaroh a oba cukry. Přidejte citronovou šťávu podle chuti. Nakonec stěrkou vmíchejte ušlehanou šlehačku. Naneste krém na moučník a uhlaďte.
Rozpusťte nad vodní lázni obě čokolády a promíchejte je s olejem. Nechte chvilku zchladnout, pak nalijte na krém a rozlijte polevu do všech stran, případně uhlaďte paletovacím nožem nebo cukrářskou kartou. Do mírně zatuhlé polevy pomocí vidličky nebo cukrářské karty se zoubky vytvořte cikcak vlnky. Nechte proležet aspoň 2 hodiny v chladu, pak krájejte.