Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kukuřično-špaldový koláč s hruškami

Kukuřično-špaldový koláč s hruškami

3/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Snadné 16 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2782 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 386 g
Tuky 108 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječný koláč, ve kterém zazní i tradiční chuťové tóny českého podzimu.

Suroviny

mouka špaldová celozrnná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 4 PL
sůl mořská špetka
vanilka ½ ČL
lískové oříšky 50 g
hruška 300 g
hruškový
olej 75 ml
+ na vymazání formy
na vysypání formy

Postup

1

Troubu zahřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Smíchejte všechny suché ingredience. Oříšky nejdřív nožem rozpulte a ty, které jsou uvnitř hnědé nebo žluklé, bez milosti vyhoďte. Hrušky oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je. Pokud máte ovoce z vlastní, chemicky neošetřované zahrady, pak je omyjte, osušte, zbavte jádřinců a stopek a klidně nakrájejte i se slupkou. Přidejte je do misky k suchým přísadám.

2

V jiné misce metlou pořádně promíchejte tekuté přísady; nakonec je smíchejte se suchými a vytvořte těsto. Nalijte ho do vymazané a vysypané formy (potřebujete čtvercovou formu o straně zhruba
25 cm; dvojnásobek těsta vydá na klasický plech) a dejte na pětatřicet až pětačtyřicet minut péct do předehřáté trouby. Doba
pečení závisí na velikosti formy a výšce koláče, takže se raději zapíchnutou špejlí přesvědčte, zda je koláč propečený.

3

Formu vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Koláč nakrájejte a podávejte až po úplném vychladnutí – dokud je teplý, má mazlavější konzistenci. Pěkně vláčný vydrží i pár dnů.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín