Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houbové koláčky s kroupami a česnekovým dipem

Inspirovali jsme se tradičním kubou a z krup a hub připravili hlavní chod pro vegetariány. Tyhle koláčky a dip ale můžete podávat i jako předkrm. Recept je uvedený jen pro dvě osoby, kdyby se u vašeho stolu sešlo více vegetariánů, lze jej snadno znásobit. 

Vydání: 2015/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • 100g ječných krupek – lámanky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 35g sušených hub, nejlépe hříbků
    • 10g másla + na dokončení
    • olivový olej podle potřeby
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 6 snítek tymiánu, lístky odrhnuté + další na ozdobení
    • 200g směsi hub, nakrájených nadrobno (my jsme použili krémové hnědé žampiony, hlívu ústřičnou a lišky) + celé na dokončení
    • 4 lžíce suchého vermutu nebo sherry
    • 2 stroužky česneku, drceného
    • 1 vejce, lehce prošlehané salátové listy k podávání

    NA DIP

    • 100 ml crème fraîche nebo husté zakysané smetany
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • 1 lžička citronové šťávy

Příprava jídla

1 Kroupy uvařte podle návodu na obalu, sceďte, osolte a opepřete. Mezitím zalijte sušené houby vroucí vodou a nechte 15 minut bobtnat. Slijte, vodu uchovejte, houby nasekejte.

2 Na másle s trochou olivového oleje opékejte cibuli a tymián asi 5 minut. Přidejte čerstvé i sušené houby a opékejte dalších 5 minut. Osolte, opepřete, přilijte vermut a vodu z hub a vařte, až se tekutina z polovinu odpaří. Přimíchejte kroupy, česnek, dochuťte a nechte zchladnout. Vmíchejte vejce a dejte na 20 minut do lednice.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Vymažte plech olejem. Kuchařským kroužkem o průměru 7cm udělejte koláčky. Vždy ho položte na plech, upěchujte do něj kroupovou směs a zdvihněte – zůstane koláček ve tvaru nízkého válečku. Opakujte ještě 3x. Pokapejte olejem a pečte 15–20 minut dozlatova.

4 Smíchejte přísady na dip, osolte a opepřete. Podávejte s kroupovými koláčky ozdobenými tymiánem, pěknými celými houbami opečenými na másle a s lehkým listovým salátem.

NĚCO NAVÍC

Nemáte-li doma kuchařský kroužek, vymažte olejem zapékací ramekin, šálek nebo kulaté vykrajovátko a upěchujte hmotu do něj. Vyklopte na plech a postupujte dále podle receptu. V této chvíli také koláčky na plechu můžete zmrazit a zmražené přesunout do plastového sáčku. Pečte je rovnou zmražené při 190°C 30–35 minut dozlatova. Zakryjte je alobalem, pokud by příliš rychle hnědly. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Golden ring

Křenové bliny s červenou řepou a uzeným pstruhem

Hrášková polévka s uzeným lososem

Klobásky ve slanině s šalotkovou bramborovou kaší

Pstruh lososovitý s nádivkou & tzatziki

Odlehčený bramborový salát

Vrstvený bramborový salát

Kapr s bramborovými pusinkami a vinnou omáčkou

Menu na Štědrý večer

Přidat komentář