Houskové hnáty čili dušičky

Houskové hnáty čili dušičky

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2811 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 398 g
Tuky 95 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle pečivo sice 100% splňuje požadavky na halloweenské občerstvení, ale ve skutečnosti se jedná o tradiční ,kosti svatých‘, které se u nás kdysi pekly a rozdávaly na Všechny svaté či na Dušičky.

Suroviny

droždí 30 g
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
+ trocha navíc na vál
mléko 250 ml
vlažné
máslo 50 g
či voňavé domácí sádlo
vejce 1 ks
celé
žloutek 1 ks
z velkého vejce
sůl 1 ČL
bílek
na potření

1 Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vytvarujte hnáty (viz foto nebo Něco navíc) dlouhé okolo 10 cm, potřete je prošlehaným bílkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Dušičky (kosti) se pekly také ze sladkého kynutého těsta, vzhledem k roční době nejspíš podobného těstu na vánočku, tedy s menším obsahem vajec. Mohly být tvarované také ze dvou zakroucených pramínků těsta. Existovalo rovněž čtverhranné dušičkové pečivo zadělávané mlékem a plněné mákem nebo povidly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit