Houskové hnáty čili dušičky

Houskové hnáty čili dušičky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2811 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 398 g
Tuky 95 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle pečivo sice 100% splňuje požadavky na halloweenské občerstvení, ale ve skutečnosti se jedná o tradiční ,kosti svatých‘, které se u nás kdysi pekly a rozdávaly na Všechny svaté či na Dušičky.

Suroviny

droždí 30 g
čerstvé
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
a trocha navíc na vál
mléko 250 ml
vlažné
máslo 50 g
či voňavé domácí sádlo
vejce 1 ks
celé
žloutek 1 ks
z velkého vejce
sůl 1 ČL
bílek
na potření

1 Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vytvarujte hnáty (viz foto nebo Něco navíc) dlouhé okolo 10 cm, potřete je prošlehaným bílkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Dušičky (kosti) se pekly také ze sladkého kynutého těsta, vzhledem k roční době nejspíš podobného těstu na vánočku, tedy s menším obsahem vajec. Mohly být tvarované také ze dvou zakroucených pramínků těsta. Existovalo rovněž čtverhranné dušičkové pečivo zadělávané mlékem a plněné mákem nebo povidly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit