Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houskové hnáty čili dušičky

Houskové hnáty čili dušičky

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2811 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 398 g
Tuky 95 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle pečivo sice 100% splňuje požadavky na halloweenské občerstvení, ale ve skutečnosti se jedná o tradiční ,kosti svatých‘, které se u nás kdysi pekly a rozdávaly na Všechny svaté či na Dušičky.

Suroviny

+ trocha navíc na vál
mléko 250 ml
vlažné
či voňavé domácí sádlo
vejce 1 ks
celé
z velkého vejce
sůl 1 ČL
na potření

Postup

1

Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

2

Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vytvarujte hnáty (viz foto nebo Něco navíc) dlouhé okolo 10 cm, potřete je prošlehaným bílkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Dušičky (kosti) se pekly také ze sladkého kynutého těsta, vzhledem k roční době nejspíš podobného těstu na vánočku, tedy s menším obsahem vajec. Mohly být tvarované také ze dvou zakroucených pramínků těsta. Existovalo rovněž čtverhranné dušičkové pečivo zadělávané mlékem a plněné mákem nebo povidly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...