Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houskové hnáty čili dušičky

Tohle pečivo sice 100% splňuje požadavky na halloweenské občerstvení, ale ve skutečnosti se jedná o tradiční ,kosti svatých‘, které se u nás kdysi pekly a rozdávaly na Všechny svaté či na Dušičky.

Vydání: 2017/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 15 kousků
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 30 g čerstvého droždí
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 500 g polohrubé mouky + na vál
    • cca 250 ml vlažného mléka
    • 50 g másla či voňavého domácího sádla
    • 1 velké vejce + 1 velký žloutek
    • 1 lžička soli
    • bílek na potření

Příprava jídla

1 Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vytvarujte hnáty (viz foto nebo Něco navíc) dlouhé okolo 10 cm, potřete je prošlehaným bílkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Dušičky (kosti) se pekly také ze sladkého kynutého těsta, vzhledem k roční době nejspíš podobného těstu na vánočku, tedy s menším obsahem vajec. Mohly být tvarované také ze dvou zakroucených pramínků těsta. Existovalo rovněž čtverhranné dušičkové pečivo zadělávané mlékem a plněné mákem nebo povidly.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

REKLAMA

Přidat komentář