Letní salát s červeným rybízem a steakem

Letní salát s červeným rybízem a steakem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní salát s červeným rybízem a steakem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 813 kcal
Bílkoviny 37 g
Cukr 36 g
Tuky 57 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nakyslá chuť rybízu si přímo říká o použití do salátu v kombinaci s dobře vyzrálým hovězím masem!

Suroviny

mandle 1 hrst
roštěnec 1 plátek
vyzrálý roštěnec na steak – cca 220 g
rostlinný olej
podle potřeby
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
little gem salát 1 ks
větší hlávka
rukola 1 hrst
baby salátová okurka 2 ks
bylinky 2 hrsti
čerstvé (kopr, bazalka, petrželka, pažitka...), podle potřeby nakrájené
Na zálivku
červený rybíz 150 g
+ navíc celé hrozínky na ozdobení
olivový olej panenský 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
med 1 PL

Postup

1

Na zálivku odrhněte ze stopek 150 g červeného rybízu. Pak ho rozmixujte s olejem a 2 lžícemi vody dohladka. Osolte, opepřete a podle chuti oslaďte medem. Promíchejte a odložte. (Rybízová drť má sklon klesat ke dnu, před podáváním proto nezapomeňte zálivku znovu promíchat.)

2

V pánvi s těžkým dnem, kterou posléze použijete na steak, nasucho opražte mandle na středním ohni, aby se rozvoněly, ale nepřipálily. Přesuňte je do misky a dejte stranou. Je-li třeba, pánev opatrně vytřete dočista papírovou utěrkou.

3

Pak rozehřejte uvolněnou pánev na silném ohni. Steak potřete olejem a opepřete. Opékejte ho na medium-rare, zhruba takto: Zprudka opékejte 2 minuty z každé strany, aby povrch zhnědl a ,zatáhl se‘. Pak odstavte, zakryjte alobalem a nechte pod ním dojít tak, jak je vám to milé (asi 10 minut). Poté vyjměte z pánve a nechte před osolením a nakrájením 5 minut odpočívat.

4

Mezitím na servírovací talíř či do mělké mísy natrhejte a naaranžujte salátové lístky a rukolu, přidejte okurky (nakládačky pořádně vydrhněte) nakrájené podélně na plátky a většinu bylinek. Opražené mandle nasekejte nahrubo.

5

Pak nachystané lupení poklaďte nakrájeným steakem, přelijte promíchanou zálivkou (můžete i část nechat stranou ve džbánku), posypte mandlemi a dozdobte rybízem a vločkovou solí podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit