Nakyslá chuť rybízu si přímo říká o použití do salátu v kombinaci s dobře vyzrálým hovězím masem!
Suroviny
Postup
Na zálivku odrhněte ze stopek 150 g červeného rybízu. Pak ho rozmixujte s olejem a 2 lžícemi vody dohladka. Osolte, opepřete a podle chuti oslaďte medem. Promíchejte a odložte. (Rybízová drť má sklon klesat ke dnu, před podáváním proto nezapomeňte zálivku znovu promíchat.)
V pánvi s těžkým dnem, kterou posléze použijete na steak, nasucho opražte mandle na středním ohni, aby se rozvoněly, ale nepřipálily. Přesuňte je do misky a dejte stranou. Je-li třeba, pánev opatrně vytřete dočista papírovou utěrkou.
Pak rozehřejte uvolněnou pánev na silném ohni. Steak potřete olejem a opepřete. Opékejte ho na medium-rare, zhruba takto: Zprudka opékejte 2 minuty z každé strany, aby povrch zhnědl a ,zatáhl se‘. Pak odstavte, zakryjte alobalem a nechte pod ním dojít tak, jak je vám to milé (asi 10 minut). Poté vyjměte z pánve a nechte před osolením a nakrájením 5 minut odpočívat.
Mezitím na servírovací talíř či do mělké mísy natrhejte a naaranžujte salátové lístky a rukolu, přidejte okurky (nakládačky pořádně vydrhněte) nakrájené podélně na plátky a většinu bylinek. Opražené mandle nasekejte nahrubo.
Pak nachystané lupení poklaďte nakrájeným steakem, přelijte promíchanou zálivkou (můžete i část nechat stranou ve džbánku), posypte mandlemi a dozdobte rybízem a vločkovou solí podle chuti.