Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Letní salát s červeným rybízem a steakem
Letní salát s červeným rybízem a steakem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní salát s červeným rybízem a steakem

5/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 813 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 36 g
Tuky 57 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nakyslá chuť rybízu si přímo říká o použití do salátu v kombinaci s dobře vyzrálým hovězím masem!

Suroviny

mandle 1 hrst
vyzrálý roštěnec na steak – cca 220 g
rostlinný olej
podle potřeby
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
little gem salát 1 ks
větší hlávka
rukola 1 hrst
baby salátová okurka 2 ks
bylinky 2 hrsti
čerstvé (kopr, bazalka, petrželka, pažitka...), podle potřeby nakrájené
Na zálivku
+ navíc celé hrozínky na ozdobení
olivový olej panenský 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
med 1 PL

Postup

1

Na zálivku odrhněte ze stopek 150 g červeného rybízu. Pak ho rozmixujte s olejem a 2 lžícemi vody dohladka. Osolte, opepřete a podle chuti oslaďte medem. Promíchejte a odložte. (Rybízová drť má sklon klesat ke dnu, před podáváním proto nezapomeňte zálivku znovu promíchat.)

2

V pánvi s těžkým dnem, kterou posléze použijete na steak, nasucho opražte mandle na středním ohni, aby se rozvoněly, ale nepřipálily. Přesuňte je do misky a dejte stranou. Je-li třeba, pánev opatrně vytřete dočista papírovou utěrkou.

3

Pak rozehřejte uvolněnou pánev na silném ohni. Steak potřete olejem a opepřete. Opékejte ho na medium-rare, zhruba takto: Zprudka opékejte 2 minuty z každé strany, aby povrch zhnědl a ,zatáhl se‘. Pak odstavte, zakryjte alobalem a nechte pod ním dojít tak, jak je vám to milé (asi 10 minut). Poté vyjměte z pánve a nechte před osolením a nakrájením 5 minut odpočívat.

4

Mezitím na servírovací talíř či do mělké mísy natrhejte a naaranžujte salátové lístky a rukolu, přidejte okurky (nakládačky pořádně vydrhněte) nakrájené podélně na plátky a většinu bylinek. Opražené mandle nasekejte nahrubo.

5

Pak nachystané lupení poklaďte nakrájeným steakem, přelijte promíchanou zálivkou (můžete i část nechat stranou ve džbánku), posypte mandlemi a dozdobte rybízem a vločkovou solí podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...