Kapr, jak ho neznáte anebo připravte si dokonalý kapří gulášek!
Suroviny
kapr
1
kg
filety bez kůže
sůl
pepř
čerstvě mletý
na obalení
slunečnicový olej
3
PL
cibule
1
ks
nadrobno
paprika červená
1
ks
na nudličky
paprika mletá sladká
2
ČL
víno bílé
100
ml
kopr
1
PL
nasekaný
petrželka
1
PL
nasekaná hladkolistá
zakysaná smetana
250
ml
rýže dušená
nebo chléb k podávání
Postup
1
Zbavte kapra největších kostí a nakrájejte ho na kostky o hraně 2,5 cm. Osolte, opepřete a obalte je v hladké mouce. V oleji opékejte po částech 3–4 minuty dozlatova.
2
Do kastrolu dejte cibuli a opékejte 3 minuty dosklovita. Přidejte nakrájenou papriku a míchejte další 4 minuty, až trochu změkne. Vmíchejte sladkou papriku a po minutě zalijte vínem. Přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty, až se trochu odpaří. Vraťte kapra a přidejte bylinky, případně dosolte.
3
Vmíchejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte těsně pod bodem varu. Podávejte s dušenou rýží nebo s chlebem.
NĚCO NAVÍC
- Každý guláš je lepší druhý den. Ještě před přidáním smetany ho dejte do chladu, pak ohřejte a vmíchejte smetanu.
- Další snadné recepty na rybí pokrmy najdete v kuchařce Ryby a plody moře z Edice Apetit.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb(24 receptů )
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů )