0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6822 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 555 g
Tuky 386 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zní to trochu zběsile, ale chutná to skvěle! Staročeský recept znovuobjevili a upravili v Pražském kulinářském institutu v rámci soutěže Jak chutná Praha.

Suroviny

1 kg
morkové kosti
mandle 140 g
krupicový cukr 140 g
třešňovice 50 ml
skořice špetka
mletá
housky 6 ks
na kostičky
máslo 4 PL
rozpuštěné
mouka pšeničná polohrubá 2 PL
žloutek 4 ks
smetana 400 ml
citronová kůra 1 ČL
nejlépe z bio citronu
moučkový cukr 100 g

Kosti pečte při 80 °C asi 30 minut, aby se morek uvolnil od kosti. Pomocí nože ho vydlabejte a dejte vychladit do lednice. Mezitím 4–8 kostí několikrát vyvařte v osolené a octem ochucené vodě a následně očistěte kartáčkem. Předehřejte troubu na 170 °C.

Vychladlý morek (potřebujete ho 140 g) rozmixujte s mandlemi, cukrem, třešňovicí a skořicí, až směs zesvětlá. Žemle pokapejte rozpuštěným máslem, poprašte polohrubou moukou a upečte dozlatova. Smíchejte žloutky, smetanu, citronovou kůru a moučkový cukr. Do směsi vsypte žemle a počkejte, až trochu nasáknou. Kosti postavte na plech vyložený pečicím papírem, dospodu každé kosti dejte vrstvu žemlí, pak ochucený morek a nahoru opět žemle. Zapékejte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 25 minut.

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit