Zní to trochu zběsile, ale chutná to skvěle! Staročeský recept znovuobjevili a upravili v Pražském kulinářském institutu v rámci soutěže Jak chutná Praha.
Suroviny
Postup
Kosti pečte při 80 °C asi 30 minut, aby se morek uvolnil od kosti. Pomocí nože ho vydlabejte a dejte vychladit do lednice. Mezitím 4–8 kostí několikrát vyvařte v osolené a octem ochucené vodě a následně očistěte kartáčkem. Předehřejte troubu na 170 °C.
Vychladlý morek (potřebujete ho 140 g) rozmixujte s mandlemi, cukrem, třešňovicí a skořicí, až směs zesvětlá. Žemle pokapejte rozpuštěným máslem, poprašte polohrubou moukou a upečte dozlatova. Smíchejte žloutky, smetanu, citronovou kůru a moučkový cukr. Do směsi vsypte žemle a počkejte, až trochu nasáknou. Kosti postavte na plech vyložený pečicím papírem, dospodu každé kosti dejte vrstvu žemlí, pak ochucený morek a nahoru opět žemle. Zapékejte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 25 minut.