0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívaný losos s pečenými bramborami

Nadívaný losos s pečenými bramborami

4.2 / 5. Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3086 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 432 g
Tuky 75 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Losos převázaný režným provázkem bude na stole vypadat jako ten nejkrásnější vánoční dárek. Suverénně nahradí tradičního kapra, podávat ho však můžete kdykoli během roku. Losos je skvělý pořád.

Suroviny

brambory 16 ks
česnek 2 stroužky
olivový olej
trocha
rajčata cherry 250 g
rozmarýn 2
losos 1 ks
cca 1,8 kg, podélně rozpůlený
sůl
pepř
citronová štáva 2 PL
med 2 PL
sójová omáčka 2 PL
Na nádivku
jarní cibulka 1 svazek
chilli paprička 2 ks
zázvor (čerstvý) 1 ks
česnek 2 stroužky
slunečnicový olej 2 PL
kokosový krém 50 g
lze nahradit mlékem
krevety 400 g
syrové, loupané

1 Nejprve připravte nádivku. Z jarní cibulky odstraňte ovadlé části a nasekejte ji na nudličky. Jednu chilli papričku rozřízněte podélně a odstraňte jaderník a všechna semínka. Nakrájejte na nudličky stejně jako zázvor. Oloupejte česnek a rozdrťte ho.
 

2Ve woku rozpalte olej, vhoďte cibuli (část si nechte na ozdobení), chilli, zázvor i česnek a na středně vysokém plameni opékejte tři až čtyři minuty, aby všechno změklo. Pak přidejte kokosový krém a míchejte do zhoustnutí. Přisypte krevety a pohazujte jimi na pánvi tři až čtyři minuty, dokud nezrůžovějí. Směs přesuňte do mísy, v případě potřeby okořeňte a nechte zchladnout.
 

3Brambory oloupejte a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Spolu s neoloupanými stroužky česneku je dejte do pekáčku pokropeného olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova. Zhruba v půli pečení přidejte cherry rajčátka a koření, na závěr pak snítky rozmarýnu. Osolte podle chuti a průběžně obracejte.
 

4 Mezitím připravte lososa. Odstraňte všechny jemné kosti, velkým nožem z kůže odškrábněte hrubé okraje a šupiny – postupujte od ocasu až k hlavě. Filety opláchněte pod studenou tekoucí vodou a opatrně osušte. Na kůži jednoho z filetů vytvořte velmi ostrým nožem zářezy ve tvaru písmene X – jeden vedle druhého, vždy z jednoho konce na druhý.
 

5 Na větší arch pečicího papíru položte čtyři provázky dlouhé třicet centimetrů a na ně plát lososa kůží dolů. Na lososa rozprostřete připravenou nádivku, vyčnívající krevety zatlačte a zakryjte druhým plátek lososa tak, aby kůže zůstala navrchu. Pevně zavažte provázky. Lososa přesuňte na plech a v troubě předehřáté na 220 °C pečte 15 až 20 minut, dokud není maso hotové.
 

6 V rendlíku rozehřejte citronovou štávu, med a sójovku. Lososa přeneste na servírovací talíř a postříkejte horkou omáčkou. Ozdobte nudličkami z druhé chilli papričky a zbytky cibulky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit