Nadívaný losos s pečenými bramborami

Nadívaný losos s pečenými bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3086 kcal
Bílkoviny 148 g
Cukr 432 g
Tuky 75 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Losos převázaný režným provázkem bude na stole vypadat jako ten nejkrásnější vánoční dárek. Suverénně nahradí tradičního kapra, podávat ho však můžete kdykoli během roku. Losos je skvělý pořád.

Suroviny

brambory 16 ks
česnek 2 stroužky
olivový olej
trocha
rajčata cherry 250 g
rozmarýn 2
losos 1 ks
cca 1,8 kg, podélně rozpůlený
sůl
pepř
citronová štáva 2 PL
med 2 PL
sójová omáčka 2 PL
Na nádivku
jarní cibulka 1 svazek
chilli paprička 2 ks
zázvor (čerstvý) 1 ks
česnek 2 stroužky
slunečnicový olej 2 PL
kokosový krém 50 g
lze nahradit mlékem
krevety 400 g
syrové, loupané

1 Nejprve připravte nádivku. Z jarní cibulky odstraňte ovadlé části a nasekejte ji na nudličky. Jednu chilli papričku rozřízněte podélně a odstraňte jaderník a všechna semínka. Nakrájejte na nudličky stejně jako zázvor. Oloupejte česnek a rozdrťte ho.
 

2Ve woku rozpalte olej, vhoďte cibuli (část si nechte na ozdobení), chilli, zázvor i česnek a na středně vysokém plameni opékejte tři až čtyři minuty, aby všechno změklo. Pak přidejte kokosový krém a míchejte do zhoustnutí. Přisypte krevety a pohazujte jimi na pánvi tři až čtyři minuty, dokud nezrůžovějí. Směs přesuňte do mísy, v případě potřeby okořeňte a nechte zchladnout.
 

3Brambory oloupejte a překrojte na poloviny nebo čtvrtiny. Spolu s neoloupanými stroužky česneku je dejte do pekáčku pokropeného olivovým olejem. Pečte při 180 °C dozlatova. Zhruba v půli pečení přidejte cherry rajčátka a koření, na závěr pak snítky rozmarýnu. Osolte podle chuti a průběžně obracejte.
 

4 Mezitím připravte lososa. Odstraňte všechny jemné kosti, velkým nožem z kůže odškrábněte hrubé okraje a šupiny – postupujte od ocasu až k hlavě. Filety opláchněte pod studenou tekoucí vodou a opatrně osušte. Na kůži jednoho z filetů vytvořte velmi ostrým nožem zářezy ve tvaru písmene X – jeden vedle druhého, vždy z jednoho konce na druhý.
 

5 Na větší arch pečicího papíru položte čtyři provázky dlouhé třicet centimetrů a na ně plát lososa kůží dolů. Na lososa rozprostřete připravenou nádivku, vyčnívající krevety zatlačte a zakryjte druhým plátek lososa tak, aby kůže zůstala navrchu. Pevně zavažte provázky. Lososa přesuňte na plech a v troubě předehřáté na 220 °C pečte 15 až 20 minut, dokud není maso hotové.
 

6 V rendlíku rozehřejte citronovou štávu, med a sójovku. Lososa přeneste na servírovací talíř a postříkejte horkou omáčkou. Ozdobte nudličkami z druhé chilli papričky a zbytky cibulky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit