Opilé ovoce

Opilé ovoce

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1255 kcal
Bílkoviny 4 g
Cukr 111 g
Tuky 32 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozkrojit jablíčko patří k štědrovečerním zvykům – až se potěšíte pohledem na hvězdičku, použijte je v receptu na opilé ovoce. Podávejte je horké s kopečkem zmrzliny, kontrast teplot je působivý a zmrzlina rozpouštějící se v kořeněné omáčce prostě božská! Budete-li ovoce dělat i pro děti, vynechte alkohol, místo něj můžete použít třeba šťávu z kompotu.

Suroviny

jablka 3 ks
menší
hrušky 2 ks
máslo 2 PL
třtinový cukr 1 PL
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený
aromatické koření dle chuti, (skořice celá, badyán, hřebíček), lze nahradit špetkou šafránu
300 g
červené a bílé hroznové víno cca, kuličky
rum 200 ml
lze nahradit koňakem
domácí zmrzlina z mascarpone k podávání

1 Jablíčka a hrušky nakrájejte na 1cm klínky nebo na čtvrtiny (podle toho, jak to máte rádi).

2 Ve větší pánvi rozehřejte máslo. Přisypte cukr a počkejte, až se začne rozpouštět. Z lusku vyškrábněte dřeň a přidejte ji do pánve. Přidejte i další koření či šafrán. Cukr nechte za pomalého promíchávání lehce zkaramelizovat.

3 Potom do pánve nasypte kousky nakrájeného ovoce a kuličky vína, zvyšte plamen a cca 10 minut míchejte a opékejte. Nakonec přilijte rum nebo koňak a nechte vařit na mírném plameni dalších 15–25 minut, dokud ovoce nezměkne a nezhnědne. Podávejte s kopečkem zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit