Rozkrojit jablíčko patří k štědrovečerním zvykům – až se potěšíte pohledem na hvězdičku, použijte je v receptu na opilé ovoce. Podávejte je horké s kopečkem zmrzliny, kontrast teplot je působivý a zmrzlina rozpouštějící se v kořeněné omáčce prostě božská! Budete-li ovoce dělat i pro děti, vynechte alkohol, místo něj můžete použít třeba šťávu z kompotu.
Suroviny
1 Jablíčka a hrušky nakrájejte na 1cm klínky nebo na čtvrtiny (podle toho, jak to máte rádi).
2 Ve větší pánvi rozehřejte máslo. Přisypte cukr a počkejte, až se začne rozpouštět. Z lusku vyškrábněte dřeň a přidejte ji do pánve. Přidejte i další koření či šafrán. Cukr nechte za pomalého promíchávání lehce zkaramelizovat.
3 Potom do pánve nasypte kousky nakrájeného ovoce a kuličky vína, zvyšte plamen a cca 10 minut míchejte a opékejte. Nakonec přilijte rum nebo koňak a nechte vařit na mírném plameni dalších 15–25 minut, dokud ovoce nezměkne a nezhnědne. Podávejte s kopečkem zmrzliny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štědrý den podle Apetitu(14 receptů)