0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opilé ovoce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1746 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 179 g
Tuky 32 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozkrojit jablíčko patří k štědrovečerním zvykům – až se potěšíte pohledem na hvězdičku, použijte je v receptu na opilé ovoce. Podávejte je horké s kopečkem zmrzliny, kontrast teplot je působivý a zmrzlina rozpouštějící se v kořeněné omáčce prostě božská! Budete-li ovoce dělat i pro děti, vynechte alkohol, místo něj můžete použít třeba šťávu z kompotu.

Suroviny

menší
máslo 2 PL
třtinový cukr 2 PL
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený
koření
aromatické koření dle chuti – skořice celá, badyán, hřebíček, lze nahradit špetkou šafránu
červené a bílé hroznové víno, kuličky
rum 300 ml
tmavý, lze nahradit koňakem
zmrzlina
domácí zmrzlina z mascarpone (viz Související recepty) k podávání

1 Jablíčka a hrušky nakrájejte na 1cm klínky nebo na čtvrtiny (podle toho, jak to máte rádi).

2 Ve větší pánvi rozehřejte máslo. Přisypte cukr a počkejte, až se začne rozpouštět. Z lusku vyškrábněte dřeň a přidejte ji do pánve. Přidejte i další koření či šafrán. Cukr nechte za pomalého promíchávání lehce zkaramelizovat.

3 Potom do pánve nasypte kousky nakrájeného ovoce a kuličky vína, zvyšte plamen a cca 10 minut míchejte a opékejte. Nakonec přilijte rum nebo koňak a nechte vařit na mírném plameni dalších 15–25 minut, dokud ovoce nezměkne a nezhnědne. Podávejte s kopečkem zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč