0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opilé ovoce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1746 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 179 g
Tuky 32 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rozkrojit jablíčko patří k štědrovečerním zvykům – až se potěšíte pohledem na hvězdičku, použijte je v receptu na opilé ovoce. Podávejte je horké s kopečkem zmrzliny, kontrast teplot je působivý a zmrzlina rozpouštějící se v kořeněné omáčce prostě božská! Budete-li ovoce dělat i pro děti, vynechte alkohol, místo něj můžete použít třeba šťávu z kompotu.

Suroviny

jablko 3 ks
menší
hruška 2 ks
máslo 2 PL
třtinový cukr 2 PL
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený
koření
aromatické koření dle chuti – skořice celá, badyán, hřebíček, lze nahradit špetkou šafránu
hroznové víno 300 g
červené a bílé hroznové víno, kuličky
rum 300 ml
tmavý, lze nahradit koňakem
zmrzlina
domácí zmrzlina z mascarpone (viz Související recepty) k podávání

1 Jablíčka a hrušky nakrájejte na 1cm klínky nebo na čtvrtiny (podle toho, jak to máte rádi).

2 Ve větší pánvi rozehřejte máslo. Přisypte cukr a počkejte, až se začne rozpouštět. Z lusku vyškrábněte dřeň a přidejte ji do pánve. Přidejte i další koření či šafrán. Cukr nechte za pomalého promíchávání lehce zkaramelizovat.

3 Potom do pánve nasypte kousky nakrájeného ovoce a kuličky vína, zvyšte plamen a cca 10 minut míchejte a opékejte. Nakonec přilijte rum nebo koňak a nechte vařit na mírném plameni dalších 15–25 minut, dokud ovoce nezměkne a nezhnědne. Podávejte s kopečkem zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit