Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Slavnostní cheesecake s ovocem

Slavnostní cheesecake s ovocem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

korpus:

120 g rozdrcených sušenek 

30 g rozpuštěného másla

lžička skořice

nastrouhaná kůra z limetky

 

 

ovoce:

2x čerstvé nebo 1x kompotované hrušky

150ml cukrového sirupu /voda a cukr krupice v poměru 1:1/ nebo nálev z kompotu

1x badyán

1x svitek skořice, nebo špetka mleté skořice 

3 x hřebíček

1x plátek želatiny, namočený do studené vody

 

 

 

náplň:

500 g krémového sýra Philadelphia

180 g zakysané smetany

3 vejce

100 g cukru moučka

šťáva z 1 limetky

1 lžíce škrobu

lžička skořice

 

 

čokoládová poleva:

100 ml smetany ke šlehání

70g hořké čokolády 60-70%

 

Dekor:

Lze dozdobit čerstvým ovocem, drcenými pistáciemi, dle libosti i makronkou, nebo rozdrobenými pusinkami.

 

 

korpus:

Sušenky se skořicí a kůrou zalít máslem a rozmixovat na sypkou směs, tou upěchovat dno menší, kulaté dortové formy /o průměru 20cm/.

 

 

ovoce:

Hrušky oloupat, pokrájet na půlky a svařit krátce do měkka s vodou, cukrem a kořením. Nechat 15 minut louhovat zakryté, aby se hrušky pořádně provoněly. Po slití zchladlé hrušky rozkrájet a pokrýt s nimi sušenkové dno. 

 

Zbylý, voňavý rozvar lze využít jako želé na dekoraci - v ještě horkém rozvaru stačí rozmíchat nabobtnalou a vyždímanou želatinu, sirup nalít do mělké misky s rovným dnem a nechat ztuhnout v lednici. Želé poté rozkrájet na drobné kostičky, které půjdou snadno vyklopit a lze s nimi dozdobit dort.

 

náplň:

Všechny suroviny na náplň zlehka spojit v hladký krém, každé vejce pořádně zapracovat. Krémem zalít hruškový základ a dát péct na 130st. do vyhřáté trouby s plechem plným horké vody, umístěným ve spodní části trouby, dort pak bude krásně krémový. Doba pečení je cca 40 - 50minut - nebo až je střed dortu lehce třaslavý, ale kraje pevné. Po vypnutí trouby nechat cheesecake řádně vychladnout a poté jej přendat do lednice zatuhnout, ideálně přes noc. Pak vyjmout z formy a dozdobit.

 

čokoládová poleva:

Smetanu zahřát téměř k varu a nalít na kousky čokolády, chvíli nechat rouzpouštět a poté rozmixovat ponorným mixérem do hladké emulze. Malou lžičkou polevu nabírat a nechat stékat po okrajích vychlazeného dortu. 

 

Lze dozdobit čerstvým ovocem, drcenými pistáciemi, makronkami, nebo rozdrobenými pusinkami.

Autor: lenlea

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit