Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Slavnostní cheesecake s ovocem

Popis receptu: 

Krémový cheesecake, ovoněný hruškami a skořicí. Velmi snadný a díky efektnímu zdobení vhodný na slavnostní události.

 

 

Autor: LENKA ŠTOHANZLOVÁ
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    korpus:

    120 g rozdrcených sušenek 

    30 g rozpuštěného másla

    lžička skořice

    nastrouhaná kůra z limetky

     

     

    ovoce:

    2x čerstvé nebo 1x kompotované hrušky

    150ml cukrového sirupu /voda a cukr krupice v poměru 1:1/ nebo nálev z kompotu

    1x badyán

    1x svitek skořice, nebo špetka mleté skořice 

    3 x hřebíček

    1x plátek želatiny, namočený do studené vody

     

     

     

    náplň:

    500 g krémového sýra Philadelphia

    180 g zakysané smetany

    3 vejce

    100 g cukru moučka

    šťáva z 1 limetky

    1 lžíce škrobu

    lžička skořice

     

     

    čokoládová poleva:

    100 ml smetany ke šlehání

    70g hořké čokolády 60-70%

     

    Dekor:

    Lze dozdobit čerstvým ovocem, drcenými pistáciemi, dle libosti i makronkou, nebo rozdrobenými pusinkami.

Příprava jídla

 

 

korpus:

Sušenky se skořicí a kůrou zalít máslem a rozmixovat na sypkou směs, tou upěchovat dno menší, kulaté dortové formy /o průměru 20cm/.

 

 

ovoce:

Hrušky oloupat, pokrájet na půlky a svařit krátce do měkka s vodou, cukrem a kořením. Nechat 15 minut louhovat zakryté, aby se hrušky pořádně provoněly. Po slití zchladlé hrušky rozkrájet a pokrýt s nimi sušenkové dno. 

 

Zbylý, voňavý rozvar lze využít jako želé na dekoraci - v ještě horkém rozvaru stačí rozmíchat nabobtnalou a vyždímanou želatinu, sirup nalít do mělké misky s rovným dnem a nechat ztuhnout v lednici. Želé poté rozkrájet na drobné kostičky, které půjdou snadno vyklopit a lze s nimi dozdobit dort.

 

náplň:

Všechny suroviny na náplň zlehka spojit v hladký krém, každé vejce pořádně zapracovat. Krémem zalít hruškový základ a dát péct na 130st. do vyhřáté trouby s plechem plným horké vody, umístěným ve spodní části trouby, dort pak bude krásně krémový. Doba pečení je cca 40 - 50minut - nebo až je střed dortu lehce třaslavý, ale kraje pevné. Po vypnutí trouby nechat cheesecake řádně vychladnout a poté jej přendat do lednice zatuhnout, ideálně přes noc. Pak vyjmout z formy a dozdobit.

 

čokoládová poleva:

Smetanu zahřát téměř k varu a nalít na kousky čokolády, chvíli nechat rouzpouštět a poté rozmixovat ponorným mixérem do hladké emulze. Malou lžičkou polevu nabírat a nechat stékat po okrajích vychlazeného dortu. 

 

Lze dozdobit čerstvým ovocem, drcenými pistáciemi, makronkami, nebo rozdrobenými pusinkami.

Přidat komentář