Suroviny
Postup
korpus:
Sušenky se skořicí a kůrou zalít máslem a rozmixovat na sypkou směs, tou upěchovat dno menší, kulaté dortové formy /o průměru 20cm/.
ovoce:
Hrušky oloupat, pokrájet na půlky a svařit krátce do měkka s vodou, cukrem a kořením. Nechat 15 minut louhovat zakryté, aby se hrušky pořádně provoněly. Po slití zchladlé hrušky rozkrájet a pokrýt s nimi sušenkové dno.
Zbylý, voňavý rozvar lze využít jako želé na dekoraci - v ještě horkém rozvaru stačí rozmíchat nabobtnalou a vyždímanou želatinu, sirup nalít do mělké misky s rovným dnem a nechat ztuhnout v lednici. Želé poté rozkrájet na drobné kostičky, které půjdou snadno vyklopit a lze s nimi dozdobit dort.
náplň:
Všechny suroviny na náplň zlehka spojit v hladký krém, každé vejce pořádně zapracovat. Krémem zalít hruškový základ a dát péct na 130st. do vyhřáté trouby s plechem plným horké vody, umístěným ve spodní části trouby, dort pak bude krásně krémový. Doba pečení je cca 40 - 50minut - nebo až je střed dortu lehce třaslavý, ale kraje pevné.
Po vypnutí trouby nechat cheesecake řádně vychladnout a poté jej přendat do lednice zatuhnout, ideálně přes noc. Pak vyjmout z formy a dozdobit.
čokoládová poleva:
Smetanu zahřát téměř k varu a nalít na kousky čokolády, chvíli nechat rouzpouštět a poté rozmixovat ponorným mixérem do hladké emulze. Malou lžičkou polevu nabírat a nechat stékat po okrajích vychlazeného dortu.
Lze dozdobit čerstvým ovocem, drcenými pistáciemi, makronkami, nebo rozdrobenými pusinkami.