Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Více než hodinu Snadné Pro 16 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11791 kcal
Bílkoviny 249 g
Cukr 1280 g
Tuky 612 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak vypadá dokonalé snoubení podzimních chutí? Takto! Zkuste si vychutnat zemitý celer, slaďoučké hrušky a voňavé koření v jediném neobvyklém dezertu.

Suroviny

Na chlebíček
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
perníkové koření 1.5 ČL
ovesné vločky 200 g
jemných
med 200 g
melasa 75 g
třtinový cukr muscovado tmavý 50 g
máslo 110 g
a trocha na vymyzání formy
vejce 1 ks
mléko 1 PL
Na zmrzlinu
celer 500 g
cca 1 bulva, důkladně okrájeného
smetana ke šlehání 300 ml
mléko 700 ml
plnotučné
krupicový cukr 160 g
žloutek 9 ks
Na karamelizované hrušky
krupicový cukr 400 g
hrušky 4 ks
pevná
badyán 1 ks
vanilkový lusk 0.5 ks
podélně rozpůlená
skořice 0.5 ks
máslo 100 g
sůl špetka

1 Troubu předehřejte na 200 °C. NA ZMRZLINU rozpulte okrájený celer a pak ho nakrájejte na tenké plátky. Rozprostřete je v jedné vrstvě na plech. Pečte 30 minut, aby celer hodně zhnědl, téměř se spálil – díky tomu získá chuť. Do rendlíku vlijte smetanu a mléko a přidejte upečený celer. Přiveďte k varu, odstavte a nechte 1 hodinu macerovat.

2 Pak směs s celerem rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. V jiné velké míse prošlehejte cukr se žloutky do bledé nadýchané pěny, pak vlijte celerové mléko. Za stálého míchání přiveďte k velmi mírnému varu a vařte 5 minut. Směs by měla zhoustnout tak, že bude držet na vypouklé straně vařečky. Směs přeceďte přes jemné síto a vychlaďte. Pak ji nechte umíchat ve zmrzlinovači a poté ji přesuňte do vhodné nádoby a uložte do mrazáku do chvíle použití.

3 Troubu předehřejte na 160 °C. NA CHLEBÍČEK prosejte do velké mísy mouku, kypřicí prášek, mletý zázvor a perníkové koření, přidejte vločky a promíchejte. V rendlíku rozehřejte med, melasu, cukr a máslo tak, aby se máslo a cukr rozpustily. Směs nalijte k suchým přísadám a dobře promíchejte. Přidejte vejce a mléko, znovu krátce promíchejte. Směs nalijte do formy na 900g chlebíček, předem vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Pečte 45 minut až 1 hodinu, špejle zapíchnutá doprostřed těsta by měla vyjít čistá. Začněte zkoušet po 45 minutách pečení – chlebíček bude nejspíš zprvu ještě lepivý a hutný, pečte tedy dále a zkoušejte znovu po 5–10 minutách. Nechte vychladnout ve formě.

NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY nasypte cukr do pánve na mírném ohni a zahřívejte na světlý karamel. Cukr nemíchejte, pouze naklánějte pánev. Mezitím oloupejte hrušky, nakrájejte je na čtvrtiny, zbavte jádřinců a poté každou čtvrtku nakrájejte po délce na třetiny. Jakmile získáte v pánvi světlý karamel, opatrně do něj vložte hrušky a promíchejte. Pozor, může to prskat! Přidejte koření a dále míchejte. Cukr může začít tuhnout, v tom případě trochu zesilte oheň a dále zahřívejte, cukr zase povolí. Opékejte, dokud hrušky nezměknou natolik, aby jimi snadno projel nůž. Odstavte, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Pak všechno ještě promíchejte. Nechte minutu chladnout, pak hrušky sceďte přes kovové síto, aby se dále nepekly.

5 Chlebíček vyjměte z formy, zbavte pečicího papíru a nakrájejte na plátky. Na talířek dejte vždy plátek chlebíčku, přidejte kopeček zmrzliny a k tomu 3 klínky hrušky. Polijte trochou karamelové omáčky.

NĚCO NAVÍC
Nadbytečné porce zmrzliny a chlebíčku mohou počkat v mrazáku na později. Hrušky vydrží pár dnů v lednici, ale raději připravujte vždy čerstvé.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit