0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 16 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11791 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 1280 g
Tuky 612 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak vypadá dokonalé snoubení podzimních chutí? Takto! Zkuste si vychutnat zemitý celer, slaďoučké hrušky a voňavé koření v jediném neobvyklém dezertu.

Suroviny

Na chlebíček
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
perníkové koření 1,5 ČL
jemných
med 200 g
melasa 75 g
třtinový cukr muscovado tmavý 50 g
máslo 110 g
a trocha na vymyzání formy
vejce 1 ks
mléko 1 PL
Na zmrzlinu
celer 500 g
cca 1 bulva, důkladně okrájeného
mléko 700 ml
plnotučné
krupicový cukr 160 g
žloutek 9 ks
Na karamelizované hrušky
krupicový cukr 400 g
pevná
badyán 1 ks
vanilkový lusk ½ ks
podélně rozpůlená
skořice ½ ks
máslo 100 g
sůl špetka

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

NA ZMRZLINU rozpulte okrájený celer a pak ho nakrájejte na tenké plátky. Rozprostřete je v jedné vrstvě na plech.

3

Pečte 30 minut, aby celer hodně zhnědl, téměř se spálil – díky tomu získá chuť. Do rendlíku vlijte smetanu a mléko a přidejte upečený celer. Přiveďte k varu, odstavte a nechte 1 hodinu macerovat.

4

Pak směs s celerem rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

5

V jiné velké míse prošlehejte cukr se žloutky do bledé nadýchané pěny, pak vlijte celerové mléko. Za stálého míchání přiveďte k velmi mírnému varu a vařte 5 minut. Směs by měla zhoustnout tak, že bude držet na vypouklé straně vařečky.

6

Směs přeceďte přes jemné síto a vychlaďte. Pak ji nechte umíchat ve zmrzlinovači a poté ji přesuňte do vhodné nádoby a uložte do mrazáku do chvíle použití.

7

Troubu předehřejte na 160 °C.

8

NA CHLEBÍČEK prosejte do velké mísy mouku, kypřicí prášek, mletý zázvor a perníkové koření, přidejte vločky a promíchejte.

9

V rendlíku rozehřejte med, melasu, cukr a máslo tak, aby se máslo a cukr rozpustily.

10

Směs nalijte k suchým přísadám a dobře promíchejte. Přidejte vejce a mléko, znovu krátce promíchejte.

11

Směs nalijte do formy na 900g chlebíček, předem vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Pečte 45 minut až 1 hodinu, špejle zapíchnutá doprostřed těsta by měla vyjít čistá. Začněte zkoušet po 45 minutách pečení – chlebíček bude nejspíš zprvu ještě lepivý a hutný, pečte tedy dále a zkoušejte znovu po 5–10 minutách. Nechte vychladnout ve formě.

12

NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY nasypte cukr do pánve na mírném ohni a zahřívejte na světlý karamel. Cukr nemíchejte, pouze naklánějte pánev.

13

Mezitím oloupejte hrušky, nakrájejte je na čtvrtiny, zbavte jádřinců a poté každou čtvrtku nakrájejte po délce na třetiny.

14

Jakmile získáte v pánvi světlý karamel, opatrně do něj vložte hrušky a promíchejte. Pozor, může to prskat!

15

Přidejte koření a dále míchejte. Cukr může začít tuhnout, v tom případě trochu zesilte oheň a dále zahřívejte, cukr zase povolí.

16

Opékejte, dokud hrušky nezměknou natolik, aby jimi snadno projel nůž. Odstavte, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Pak všechno ještě promíchejte.

17

Nechte minutu chladnout, pak hrušky sceďte přes kovové síto, aby se dále nepekly.

18

Chlebíček vyjměte z formy, zbavte pečicího papíru a nakrájejte na plátky. Na talířek dejte vždy plátek chlebíčku, přidejte kopeček zmrzliny a k tomu 3 klínky hrušky. Polijte trochou karamelové omáčky.

NĚCO NAVÍC
Nadbytečné porce zmrzliny a chlebíčku mohou počkat v mrazáku na později. Hrušky vydrží pár dnů v lednici, ale raději připravujte vždy čerstvé.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč