Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

Tmavý chlebíček s celerovou zmrzlinou a hruškami v karamelu

4 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 16 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11791 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 1280 g
Tuky 612 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak vypadá dokonalé snoubení podzimních chutí? Takto! Zkuste si vychutnat zemitý celer, slaďoučké hrušky a voňavé koření v jediném neobvyklém dezertu.

Suroviny

Na chlebíček
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
perníkové koření 1.5 ČL
ovesné vločky 200 g
jemných
med 200 g
melasa 75 g
třtinový cukr muscovado tmavý 50 g
máslo 110 g
a trocha na vymyzání formy
vejce 1 ks
mléko 1 PL
Na zmrzlinu
celer 500 g
cca 1 bulva, důkladně okrájeného
smetana ke šlehání 300 ml
mléko 700 ml
plnotučné
krupicový cukr 160 g
žloutek 9 ks
Na karamelizované hrušky
krupicový cukr 400 g
hruška 4 ks
pevná
badyán 1 ks
vanilkový lusk 0.5 ks
podélně rozpůlená
skořice 0.5 ks
máslo 100 g
sůl špetka

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

NA ZMRZLINU rozpulte okrájený celer a pak ho nakrájejte na tenké plátky. Rozprostřete je v jedné vrstvě na plech.

3

Pečte 30 minut, aby celer hodně zhnědl, téměř se spálil – díky tomu získá chuť. Do rendlíku vlijte smetanu a mléko a přidejte upečený celer. Přiveďte k varu, odstavte a nechte 1 hodinu macerovat.

4

Pak směs s celerem rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.

5

V jiné velké míse prošlehejte cukr se žloutky do bledé nadýchané pěny, pak vlijte celerové mléko. Za stálého míchání přiveďte k velmi mírnému varu a vařte 5 minut. Směs by měla zhoustnout tak, že bude držet na vypouklé straně vařečky.

6

Směs přeceďte přes jemné síto a vychlaďte. Pak ji nechte umíchat ve zmrzlinovači a poté ji přesuňte do vhodné nádoby a uložte do mrazáku do chvíle použití.

7

Troubu předehřejte na 160 °C.

8

NA CHLEBÍČEK prosejte do velké mísy mouku, kypřicí prášek, mletý zázvor a perníkové koření, přidejte vločky a promíchejte.

9

V rendlíku rozehřejte med, melasu, cukr a máslo tak, aby se máslo a cukr rozpustily.

10

Směs nalijte k suchým přísadám a dobře promíchejte. Přidejte vejce a mléko, znovu krátce promíchejte.

11

Směs nalijte do formy na 900g chlebíček, předem vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Pečte 45 minut až 1 hodinu, špejle zapíchnutá doprostřed těsta by měla vyjít čistá. Začněte zkoušet po 45 minutách pečení – chlebíček bude nejspíš zprvu ještě lepivý a hutný, pečte tedy dále a zkoušejte znovu po 5–10 minutách. Nechte vychladnout ve formě.

12

NA KARAMELIZOVANÉ HRUŠKY nasypte cukr do pánve na mírném ohni a zahřívejte na světlý karamel. Cukr nemíchejte, pouze naklánějte pánev.

13

Mezitím oloupejte hrušky, nakrájejte je na čtvrtiny, zbavte jádřinců a poté každou čtvrtku nakrájejte po délce na třetiny.

14

Jakmile získáte v pánvi světlý karamel, opatrně do něj vložte hrušky a promíchejte. Pozor, může to prskat!

15

Přidejte koření a dále míchejte. Cukr může začít tuhnout, v tom případě trochu zesilte oheň a dále zahřívejte, cukr zase povolí.

16

Opékejte, dokud hrušky nezměknou natolik, aby jimi snadno projel nůž. Odstavte, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Pak všechno ještě promíchejte.

17

Nechte minutu chladnout, pak hrušky sceďte přes kovové síto, aby se dále nepekly.

18

Chlebíček vyjměte z formy, zbavte pečicího papíru a nakrájejte na plátky. Na talířek dejte vždy plátek chlebíčku, přidejte kopeček zmrzliny a k tomu 3 klínky hrušky. Polijte trochou karamelové omáčky.

NĚCO NAVÍC
Nadbytečné porce zmrzliny a chlebíčku mohou počkat v mrazáku na později. Hrušky vydrží pár dnů v lednici, ale raději připravujte vždy čerstvé.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit