Vepřo knedlo zelo

Vepřo knedlo zelo

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (34)
Do 20 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 761 kcal
Bílkoviny 7 g
Cukr 34 g
Tuky 65 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Naše národní jídlo

Suroviny

1.5 kg
vepřové pečeně bez kosti, + odřezky masa, kostí na podložení
kmín hrst
sůl
sádlo 50 g
lze nahradit slaninou, nemusí být
vývar
z kostí, nemusí být
jarní cibulka
opečená na sádle, nemusí být
Na zelí
zelí kysané 500 g
cibule 1 ks
sádlo 1 PL
lze nahradit olejem
mouka pšeničná hladká 0.5 PL
sůl
na dochucení
kmín
na dochucení
cukr
na dochucení
víno bílé
na podlévání, nemusí být

1. Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou. Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečení
obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.

2. Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku. Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.

3. Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte. Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.

Houskové knedlíky
Kostky ze 3 housek lehce opečte na lžíci másla. 400 g prosáté hrubé mouky zalijte 2 žloutky prošlehanými s 250 ml mléka a cca 5 g soli a zpracujte na hladké těsto, pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat. Buď rovnou do mouky rozdrolte 4 g droždí, nebo do odpočatého těsta zapracujte 3 g kypřicího prášku smíchaného s trochou mouky. Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit