Vepřo knedlo zelo s bílým vínem a houskovým knedlíkem

Vepřo knedlo zelo s bílým vínem a houskovým knedlíkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3386 kcal
Bílkoviny 296 g
Sacharidy 35 g
Tuky 250 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naše národní jídlo

Suroviny

vepřové maso 1.5 kg
vepřová pečeně bez kosti + odřezky masa a kosti na podložení
kmín 1 hrst
sůl
sádlo 50 g
lze nahradit slaninou, nemusí být
vývar
z kostí (nemusí být)
cibule
opečená na sádle (nemusí být)
Na zelí
zelí kysané 500 g
cibule 1 ks
sádlo 1 PL
lze nahradit olejem
mouka pšeničná hladká 0.5 PL
sůl
na dochucení
kmín
na dochucení
krupicový cukr
na dochucení
víno bílé
na podlévání (nemusí být)

Postup

1

Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou.

2

Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečen obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.

3

Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit.

4

Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku.

5

Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.

6

Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte.

7

Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.

8

Houskové knedlíky
Kostky ze 3 housek lehce opečte na lžíci másla. 400 g prosáté hrubé mouky zalijte 2 žloutky prošlehanými s 250 ml mléka a cca 5 g soli a zpracujte na hladké těsto.

9

Pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat.

10

Buď rovnou do mouky rozdrolte 4 g droždí, nebo do odpočatého těsta zapracujte 3 g kypřicího prášku smíchaného s trochou mouky.

11

Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit