0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřo knedlo zelo

Vepřo knedlo zelo

4 / 5. Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6935 kcal
Bílkoviny 416 g
Sacharidy 557 g
Tuky 343 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naše národní jídlo tak jak ho máme nejradši – šťavnaté vepřové, nadýchané houskové knedlíky a zelí hezky sladkokyselé. 

Suroviny

vepřové maso 1.5 kg
vepřová pečeně bez kosti + odřezky masa a kosti na podložení
kmín 1 hrst
sůl
sádlo 50 g
lze nahradit slaninou, nemusí být
vývar
z kostí (nemusí být)
cibule
opečená na sádle (nemusí být)
Na zelí
zelí kysané 500 g
cibule 1 ks
sádlo 1 PL
lze nahradit olejem
mouka pšeničná hladká 0.5 PL
sůl
na dochucení
kmín
na dochucení
krupicový cukr
na dochucení
víno bílé
na podlévání (nemusí být)
Na houskové knedlíky
housky 3 ks
na kostky
máslo 1 PL
mouka pšeničná hrubá 500 g
žloutek 2 ks
mléko 250 ml
sůl 5 g
droždí čerstvé 4 g
nebo 3 g kypřicího prášku smíchaného z trochou mouky

Postup

1

Maso omyjte, osolte, okmínujte a položte zamýšlenou vrchní stranou dolů na pekáč vyložený odřezky masa, kostmi, případně i sádlem či slaninou. Pečte asi hodinu a půl až dvě; v polovině pečen obraťte. Občas polévejte šťávou, případně i podlévejte vývarem či horkou vodou.

2

Až bude pečení masa v druhé polovině, zalijte zelí vodou, osolte, lehce okmínujte a nechte čtvrt hodiny vařit. Mezitím na pánvi rozehřejte sádlo a lehce na něm osmažte pokrájenou cibulku. Podle potřeby ji zaprašte moukou, osmahněte a takto připravenou jíškou zadělejte zelí. Pořádně ho promíchejte, ochutnejte a dolaďte trochou cukru, případně i bílého vína. Povařte a ještě dochuťte.

3

Hotové maso vyjměte, ze šťávy seberte tuk, přilijte do ní trochu vývaru a podle chuti osolte. Pak šťávu povařte a sceďte. Pečínku nakrájejte na porce a podávejte se zelím a knedlíkem, přelitou částí šťávy.

4

Houskové knedlíky
Kostky z housek lehce opečte na másle. Do prosáté mouky rozdrobte droždí a poté zalijte žloutky prošlehanými s mlékem a solí. Zpracujte na hladké těsto. Pak vmíchejte opečenou housku a nechte půl hodiny odpočívat. Vypracujte dvě šišky a zvolna vařte ve slané vodě 25 minut.

+ TIP
Nemáte-li droždí zapracujte do odpočatého těsta zapracujte kypřicí prášek smíchaný s trochou mouky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit