Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřo knedlo zelo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 136
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8429 kcal
Bílkoviny 425 g
Sacharidy 980 g
Tuky 297 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřo knedlo zelo je absolutní česká klasika, která se těší oblibě v mnohých domácnostnech i hospodách. Osvědčený recept na vepřo knedlo zelo jsme získali od šéfkuchaře Václava Friče. S jeho radami hravě zvládnete připravit šťavnaté maso, dokonalé houskové knedlíky i perfektně dochucené zelí. V neděli už nebude chtít obědvat nic jiného!

Suroviny

krkovice 1,2 kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 2 ČL
čerstvě drcený
česnek 5 stroužků
nadrobno
vepřové sádlo 100 g
na zaprášení
Na zelí
zelí kysané 500 g
vepřové sádlo 2 PL
slanina 100 g
nadrobno
drcený
ocet 100 ml
sůl
mouka pšeničná hrubá 2 PL
na zaprášení
Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 1 kg
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
droždí čerstvé 20 g
mléko 500 ml
vlažné
na kostičky
na potření

Postup

Vepřo knedlo zelo – krok 1
ZDROJ: Apetit
1

Předehřejte troubu na 140°C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a ze všech stran ji potřete prolisovaným česnekem. Maso dejte do pekáče na cibuli, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny.

Vepřo knedlo zelo – krok 2+3
ZDROJ: Apetit
2

Připravte knedlíky. V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, rozdrobené droždí, špetku cukru a vlažné mléko. Nechte asi 5 minut stát.

3

Uhněťte měkké těsto, přidejte pokrájený rohlík a nechte hodinu kynout. Pak vytvarujte tři až čtyři šišky a dejte je vařit.

Vepřo knedlo zelo – krok 4+5
ZDROJ: Apetit
4

Vařte v osolené vroucí vodě 18 minut, v půlce knedlíky otočte. Po uvaření je po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára.

5

Dokonalosti dosáhnete, když hotové knedlíky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.

Vepřo knedlo zelo – krok 6+7
ZDROJ: Apetit
6

Připravte zelí. To pokrájejte, slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte pokrájenou slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut. 

7

Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném plameni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili.

Vepřo knedlo zelo – krok 8+9
ZDROJ: Apetit
8

Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. „Během té doby se šťáva v mase rovnoměrně rozpostře. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná,“ vysvětluje Václav Frič.

9

Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1,5 centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou.

Vepřo knedlo zelo – krok 10
ZDROJ: Apetit
10

Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte.

Vepřo knedlo zelo – kroky 11+12
ZDROJ: Apetit
11

Nejprve dejte na talíř zelí – úplně obyčejně, jak jste zvyklí, podáváte přece českou klasiku. Na porci stačí dvě až tři lžíce.

12

Přidejte sádlem potřené knedlíky. Nakrájet je můžete nití nebo nožem. Pokládejte je přes sebe.

Vepřo knedlo zelo – kroky 13+14
ZDROJ: Apetit
13

Na zelí posaďte dva plátky masa, kůrčičkou nahoru. 

14

Nakonec patří vypečená, silná šťáva – ta dodá pokrmu správnou chuť. Přelévejte ji přes maso i zelí. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Komentáře

03.08.2019 15:52

Podle me je v zeli moc octa. Dalo mi to hodne prace to dochutit. Ale nekdo to tak ma rad....

17.07.2016 12:41

Výborné! Takové vepřo knedlo zelo jsme ještě nejedli.

18.07.2016 13:06

To máme radost, děkujeme!

Apetit magazín