Zapečená kaše s borůvkami a broskvemi

Zapečená kaše s borůvkami a broskvemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečená kaše s borůvkami a broskvemi

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1321 kcal
Bílkoviny 33 g
Cukr 163 g
Tuky 58 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovoce do kaše můžete libovolně obměňovat podle sezony. Dobrá je kombinace ostružin a hrušek, případně jablek nebo malin a švestek. Do vloček můžete přidat oblíbené mleté koření – třeba skořici nebo vanilku.

Suroviny

máslo 2.5 PL
rozpuštěné
ovesné vločky 120 g
konopné semínko 1 PL
loupané
broskve 2 ks
pevné, nakrájené na měsíčky
mražené borůvky 80 g
nebo čerstvé
mléko 420 ml
javorový sirup 40 ml
mandle 1 hrst
nahrubo nasekané
jogurt
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C. Ohnivzdornou pánvičku nebo jinou vhodnou nádobu o obsahu 1 litr vymažte částí rozpuštěného másla. Do vymazané pánve vysypte polovinu vloček a posypte je troškou konopných a lněných semínek. Vrstvu vloček a semínek poklaďte polovinou broskví a borůvek. Postup zopakujte se zbytkem vloček a semínek a navrch naskládejte ovoce.

2

V mléce rozmíchejte javorový sirup, vlijte na vločky a navrch pokapejte zbylým máslem. Přemístěte do trouby a pečte 30 minut, až vločky nasáknou všechnu tekutinu. Navrch nasypte mandle a nechte ještě 10 minut zapékat, až broskve trochu zkaramelizují.

3

Podávejte teplé, doplněné hustým bílým jogurtem (my jsme použili kupovaný vanilkový). Neochucený bílý jogurt můžete osladit trochou medu a ozdobit dalšími sekanými mandlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit