Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Na žemlovku potřebujete kromě staršího pečiva především tu nejrůžovější rebarboru, jakou seženete. Pak ji hrdě můžete podávat i jako slavnostní dezert!

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ namáčení
PT40M
Pečení 0:40
Sladká jídla Britská

Ingredience

    • 150 g krupicového cukru
    • kůra z 1 citronu, na proužky + trocha citronové šťávy
    • kůra z 1 pomeranče, na proužky + trochu pomerančové šťávy
    • 375 g očištěné rebarbory, nakrájené na 4cm kousky
    • 400 ml plnotučného mléka
    • 300 ml smetany ke šlehání (40%)
    • 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený
    • 4 lžíce vanilkového pudinkového prášku
    • 3 velká vejce + 1 žloutek
    • 50 g másla, změklého + navíc na vymazání formy
    • 250 g sladkého kynutého staršího pečiva (použít můžete třeba i mazanec nebo makovky)
    • 2 lžíce moučkového cukru na posypání

Příprava jídla

1 Do velké pánve, kam se vejde rebarbora v jedné vrstvě, nasypte 50 g cukru. Přidejte 100 ml vody a po lžičce citronové a pomerančové šťávy. Nechte rozpustit na sirup. Jakmile se sirup začne vařit, přidejte kousky rebarbory a 1 minutu povařte. Rebarboru otočte a vařte další minutu. Následně rebarboru sceďte a sirup uchovejte. Nechte vystydnout.

2 Mléko, smetanu, vanilkový lusk a proužky citrusů dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Mezitím promíchejte ve velké míse zbylý cukr s pudinkovým práškem. Přidejte 1 vejce a rozšlehejte do hladké pasty. Pak vešlehejte zbylá vejce a žloutek navíc. Do směsi cukru a vajec přilijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs, nepřestávejte šlehat, až obě směsi propojíte v tekutý krém.

3 Troškou másla vymažte zapékací nádobu o rozměrech 30 x 20 cm, kynuté pečivo nakrájejte na silné plátky a namažte je máslem. Namazané kousky pečiva naskládejte do zapékací nádoby a prokládejte je kousky rebarbory až do spotřebování obou surovin. Přes cedník nalijte na rebarboru s pečivem krém. Nechte 30 minut nasáknout. Pak předehřejte troubu na 180°C a dejte do konvice vařit vodu.

4 Zapékací nádobu postavte do hlubokého pekáče a nalijte kolem horkou vodu tak, aby nádoba byla do poloviny ponořená ve vodní lázni. Pocukrujte vršek moučkovým cukrem a pečte 35–40 minut: pečivo by se mělo nafouknout a zezlátnout a krém zatuhnout. Podávejte se zbylým sirupem z rebarbory či hustou smetanou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tříbarevný trifle

Banánovo-karamelový koláč

Pistáciovo-třešňový ‚bakewell‘ koláč

Sticky toffee pudding se zázvorem

Broskvovo-malinový krambl

REKLAMA

Přidat komentář