Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Osgood pie (starodávný páj s ořechy)

Někteří zasvěcenci říkají, že ,osgood‘ je zkratka spojení ,oh-so-good’ (ó, tak dobré). Jiní tvrdí, že to bylo jméno kuchaře, který tento páj vymyslel, a další soudí, že název poukazuje na místo původu: Ozarks. Ať už je to jakkoli, tenhle koláč rozhodně stojí za vyzkoušení!

Vydání: 2007/3
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 8 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
Chlazení: 2 hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Koláč Americká

Ingredience

    • 1 šálek polohrubé mouky
    • špetka soli
    • 110 g studeného másla, pokrájeného

    Na náplň:

    • 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • ¾ šálku krupicového cukru
    • ¼ šálku polohrubé mouky, prosáté
    • špetka strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mleté skořice a špetka mletého hřebíčku
    • špetka soli
    • 1 lžička kakaa
    • 1 šálek zakysané smetany
    • 3 lžíce rozehřátého másla
    • 2 lžíce jablečného octa
    • 1 šálek mletých ořechů (vlašské nebo pekanové)
    • ½ šálku rozinek

Příprava jídla

1.  Na vál prosijte mouku se solí, přidejte máslo, dvě lžíce studené vody a co nejrychleji zpracujte na hladké těsto. Vytvořte bochánek, zabalte do potravinářské fólie a nechte dvě hodiny chladit.

2.  Předehřejte troubu na 200/180 stupňů. Těsto rozválejte a vyložte jím nevymaštěnou formu o průměru 20–22 cm. Propíchejte ho vidličkou a pečte dozlatova asi čtvrt hodiny. Nechte vychladnout.

3.  Připravte náplň: bílky vyšlehejte do polotuha a pak k nim postupně zašlehejte cukr. Tuhý sníh smíchejte s prošlehanými žloutky. Ve velké míse smíchejte mouku s kořením, solí a kakaem a střídavě po troškách přidávejte smetanu a vaječnou směs. Nakonec přimíchejte máslo, ocet, ořechy a rozinky.

4.  Směsí naplňte korpus a 5 minut zapékejte při 200/180 °C. Pak teplotu o 20 °C snižte a pečte 30–40 minut, aby náplň ztuhla (má být vláčná, ne vysušená).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Southern red velvet cake

Fruit cobbler (ovocný nákyp)

Mini moon pies

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Kolik je objem "šálek"? 200 ml nebo 250 ml? Jsou to anglické míry tady se užívají jednotky hmotnostní ne měrné. Děkuji
Obrazek uzivatele
to by som aj rada vedela!
Obrazek uzivatele
No já to brala automaticky že šálek je 250 ml. Právě pie dělám a to množství se mi zdálo na náplň tak akorát.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/07, str.50
Obrazek uzivatele
Tak jsem se včera dala do pečení. Jako odměrku jsem měla 200ml hrneček ;-) Mletý hřebíček jsme doma neměli, tak též ani jablečný ocet. Rozinky rodina nejí. Když jsem dávala do trouby tu trošku nahnědlou polotekutou pěnu, která ale krásně voněla, nebyla jsem si jistá, že výsledek bude dobrý. Přece jen jsem pár věcí i vynechala a jako na orázku z apetitu tu tedy opravdu nevypadalo. Pekla jsem asi 45 minut. Náplň krásně zhnědla a po vychladnutí zpevnila. A výsledek? VYNIKAJÍCÍ

Přidat komentář