Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svíčková pečeně

Nedělní oběd jedna báseň – hezky po česku!
Autor:
Hodnocení:
96 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 150 minut
P
Česká

Ingredience

    • 6 větších mrkví
    • 1 velký celer
    • 6 petrželí nebo pastináků
    • 2 větší cibule, nahrubo
    • 200 g másla
    • 1½ kg hovězí loupané plece
    • 200 g slaniny, nakrájené na klínky
    • 4–5 bobkových listů
    • 8 kuliček nového koření
    • 8 kuliček pepře
    • 2 lžíce soli
    Na zahuštění omáčky:
    • 250 ml smetany ke šlehání nebo kysané smetany
    • 2 lžíce mléka
    • 2 lžíce hladké mouky
    Na ozdobu:
    • nakládané brusinky
    • 1 citron, na kolečka

Příprava jídla

1. Připravte si zeleninu
Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli oloupejte a pokrájejte na kostičky. Rozpusťte máslo a odblaňte maso, pokud je to potřeba.

2. Dopřejte masu odpočinek
Hovězí důkladně prošpikujte slaninou tak, aby pokud možno nevyčnívala. Do většího pekáče vložte třetinu zeleniny, prošpikované maso a koření a zalijte je rozpuštěným máslem. Pak hovězí zasypte zbytkem zeleniny a nechte nejméně přes noc v chladu.

3. Upečte hovězí doměkka

Rozpalte troubu na 160 °C. Dejte do ní maso se zeleninou a pečte asi deset minut bez podlévání. Pak vše osolte, podlijte vroucí vodou
nebo vývarem a za občasného podlévání pečte doměkka. Poté maso s kořením vyjměte a zeleninu dohladka rozmixujte.

4. Dokončete omáčku

Mouku rozmíchejte ve šlehačce s mlékem (můžete klidně použít jen mléko; výsledek pak nebude tak tučný), a pokud je to třeba, omáčku zahustěte. Ještě chvíli povařte. Dosolte a případně dotáhněte kysanou smetanou. Omáčku můžete také mírně přisladit.

Podávejte ozdobené nakládanými brusinkami.

Tipy a triky
Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem
však využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).

Prošpikované a naložené maso nechte odpočívat nejméně 1 den (nejlépe 2–3 dny) v lednici. Máslo po vychlazení ztuhne a zamezí
přístupu vzduchu. Maso bude měkčí a lahodnější.

Hovězí raději solte až během pečení, jinak by se z něj zbytečně vyluhovalo mnoho živin.

Svíčkovou můžete také naložit do mořidla. Pět minut povařte směs vody a octa (po 400 ml), soli a pokrájené nebo nastrouhané kořenové zeleniny. Vychladlým mořidlem pak přelijte odblaněné a prošpikované maso a nechte nejméně 1 den odležet. Maso krásně zkřehne.


Další recept na svíčkovou na smetaně najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nikdy jsem svíčkovou nedělala, tak jsem postupovala podle receptu a musím říct, že prostě vynikající. Úplně jsem na sebe pyšná, jak dobrá jsem kuchařka :-) A nebo že by to bylo receptem? :-) :-)
Obrazek uzivatele
taky jsem svíčkovou zkoušela poprvé a byla výborná :)
Obrazek uzivatele
Jednoduchý, bezva recept. Pro nedostatek času jsem se ho ale úplně nedržela, maso jsem nenaložila, ani jsem ho nepekla (takže to není tak úplně pečeně :-), ale použila jsem Papinův hrnec. Při finální úpravě omáčky jsem přidala špetku tymiánu, trochu citronové šťávy, lžíci plnotučné hořčice a 2 lžíce brusinek. Dětem i manželovi se dělaly boule až za ušima :-)))
Obrazek uzivatele
Já, který všechno vím a všechno znám a dělám tu nejlepší svíčkovou, nehodnotím recept jako takový, ale jak byl napsán. Móóóc hezky. Tak se mi to líbí, že jsem si ho třikrát přečetl a pak si šel udělat tu svoji nejlepší svíčkovou...
Díky.
Obrazek uzivatele
Dělala jsem dle receptu, i když jsem ho celý nedodržela. Využila jsem vychytávek svého tatínka a opravdu měla velký úspěch :-) Moc dobrá!

Přidat komentář