
Květákový krém
Brambory polévku příjemně zahustí, přitom v chuti je vůbec nepoznáte. V prvních chladných dnech vám přijde vhod...
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, podrcené
- 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- 1 bobkový list
- 1,5 kg květáku + 100 g květáku nakrájeného na kousky
- 0,5 kg moučnatých brambor (varný typ BC–C), nakrájených na kousky
- 750 ml zeleninového či drůbežího vývaru
- 500 ml mléka
- 125 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jemně strouhaného parmazánu
Příprava jídla
1 Na nízkém plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla. Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a brambory. Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly (cca 20 minut).
2 Mezitím rozeberte zbývající květák na malé růžičky a smíchejte je s olivovým olejem a parmazánem. Na vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.
3 Hrnec sejměte z plamene a jeho obsah dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.
Přidat komentář