
Slepičí vývar s tyrolskými (špekovými) knedlíčky
Po silném domácím vývaru se sytými knedlíčky do sebe už jen stěží nasoukáte hlavní jídlo.
Vydání: 2012/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření vývaru: 3 hodiny
Vaření vývaru: 3 hodiny
P
Ingredience
- 1/2 slepice
- 1 cibule se slupkou, rozpůlená
- 2 žampiony
- 1 stonek čerstvého libečku
- kousek zázvoru (asi 2 cm), oloupaného
- 6 kuliček celého pepře
- 1 bobkový list
- 1 mrkev + 1 petržel + 1/4 celeru
- kousek pórku + 2 řapíky celeru
- sůl
- hrst omyté nasekané pažitky
- 100 g bílé uzené slaniny
- 100 g vařeného uzeného bůčku nebo anglické slaniny
- 1 vejce
- 200 g tvrdších housek
- 200–250 ml mléka
- 50 g hrubé mouky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl
- špetka mletého muškátového květu
NA KNEDLÍČKY
Příprava jídla
1 Slepici omyjte, vložte do hrnce a zalijte ji 2 litry studené vody. Osolte, přidejte celé kuličky pepře, oloupaný zázvor, libeček, rozpůlenou cibuli i se slupkou a očištěné žampiony a přiveďte k varu.
2 Ztlumte plamen a vařte velmi mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice měkká. Pokud se vývar příliš vyvaří, přilijte trochu vody. Očištěnou a hrubě pokrájenou zeleninu přidejte do polévky asi hodinu před koncem varu. Vývar přeceďte přes jemný cedník a dochuťte solí.
3 Na knedlíčky nakrájejte slaninu na kostičky a opékejte ji na pánvi, dokud se částečně nevypeče. Uzený bůček a žemle také nakrájejte na drobné kostičky a obojí vložte do pekáče. Do směsi vmíchejte rozškvařenou slaninu i s tukem a v předehřáté troubě pečte, až houska zezlátne. Během pečení směs občas promíchejte; pak vše přesypte do mísy. Z vajec, mléka a mouky s trochou soli a muškátového květu umíchejte hladké těstíčko a přelijte jím opečenou směs. Přidejte nasekanou petrželku a vše zpracujte v soudružnou hmotu. Nechte asi 5 minut odležet a pak tvarujte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku.
4 Knedlíčky vařte asi 10 minut v páře (v hrnci na pařáku); hotový knedlík by měl být po rozkrojení uvařený i ve středu. Podávejte s horkým vývarem a pažitkou.
NĚCO NAVÍC
2 Ztlumte plamen a vařte velmi mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice měkká. Pokud se vývar příliš vyvaří, přilijte trochu vody. Očištěnou a hrubě pokrájenou zeleninu přidejte do polévky asi hodinu před koncem varu. Vývar přeceďte přes jemný cedník a dochuťte solí.
3 Na knedlíčky nakrájejte slaninu na kostičky a opékejte ji na pánvi, dokud se částečně nevypeče. Uzený bůček a žemle také nakrájejte na drobné kostičky a obojí vložte do pekáče. Do směsi vmíchejte rozškvařenou slaninu i s tukem a v předehřáté troubě pečte, až houska zezlátne. Během pečení směs občas promíchejte; pak vše přesypte do mísy. Z vajec, mléka a mouky s trochou soli a muškátového květu umíchejte hladké těstíčko a přelijte jím opečenou směs. Přidejte nasekanou petrželku a vše zpracujte v soudružnou hmotu. Nechte asi 5 minut odležet a pak tvarujte knedlíčky o velikosti pingpongového míčku.
4 Knedlíčky vařte asi 10 minut v páře (v hrnci na pařáku); hotový knedlík by měl být po rozkrojení uvařený i ve středu. Podávejte s horkým vývarem a pažitkou.
NĚCO NAVÍC
- Slepičí maso oberte, nakrájejte a odložte stranou. Můžete ho použít později třeba na rizoto nebo ho přidejte do vývaru.
- Tyrolské knedlíčky mohou být různě velké. Pokud je vytvarujete do velikosti vlašského ořechu, vařte je zvlášť na páře nebo v osolené vodě 3–4 minuty. Knedlíky o velikosti tenisového míčku vařte 15–20 minut.
Přidat komentář