Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Opékaná vánočka

Vánočku připravuje tým šéfcukráře Tomáše Dražského v prosinci každoročně, a hosté Four Seasons ji dokonce dostávají jako výslužku – a ti vaši na tom můžou být úplně stejně!

Vydání: 2005/12
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: 6x0,5kg vánoček
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 30-60 minut
PT3H
Pečení 3:00
Koláč Česká

Ingredience

    • 1 kg hladké mouky
    • 1,5 kg hrubé mouky
    • 620 ml mléka pokojové teploty
    • 170 g droždí
    • 620 g rozpuštěného čerstvého másla
    • 500 g moučkového cukru
    • 8 žloutků
    • 1 lžičku soli
    • kůru nastrouhanou z jednoho citronu
    • kůru nastrouhanou z jednoho
    • pomeranče
    • 1 vejce na potření
    • 200 g mandlí
    • 400 g rozinek

    Na namáčení a opékání:

    • 500 ml čerstvé smetany ke šlehání
    • 6 celých vajec
    • 100 ml pomerančového likéru Grand Marnier
    • 150 g moučkového cukru
    • po špetce mleté vanilky, skořice a soli
    • máslo na opékání

    Na ozdobení:

    • kandované fialkové květy

    K podávání:

    • oblíbenou zmrzlinu

Příprava jídla

1. Všechnu mouku, cukr, sůl a citrusovou kůru vložte do kotlíku nebo do zadělávací mísy. Máslo nalijte do vlažného mléka. V něm rozmíchejte droždí a žloutky. Veškeré tekuté přísady nalijte na ty suché a důkladně zpracujte v hladké a nelepivé těsto. Přidejte rozinky.

2. Rozdělte těsto na tolik dílů, kolik vánoček budete dělat. Na velkou vánočku vyválejte devět pramenů a z nich spleťte copy; pletou se ze čtyř, tří a dvou pramenů a začíná se zprostředka. Nebo můžete tak jako my uplést jednodušší třípramenné (snadno se mrazí a hodí se třeba po novoročním obědě). Potřete je rozšlehaným vejcem a o­zdobte mandlemi. Nechte po­dle velikosti ještě půl hodiny až hodinu pořádně vykynout v teple.

3. Troubu předehřejte na 130–140 stupňů, po chvíli zvyšte na 150 stupňů. Vánočku pečte velmi pozvolna, podle velikosti dvě až tři hodiny. Když začne zlátnout, zvyšte teplotu o dvacet stupňů a dopečte ji dozlatova. Před podáváním vánočku nakrájejte na tenké plátky, namáčejte je ve směsi z uvedených surovin a prudčeji opékejte na másle. Podávejte teplé ke zmrzlině; ozdoba z kandovaných kvítků je efektní, voňavá a lahodná.

Tipy Tomáše Dražského
■ O tu správnou chuť se postará jen pravá vanilka. Lusk rozřízněte ostrým nožem po délce, semínka vyškrábněte a podrťte.

■ Také kandované (pravé!) kvítky zaručí jemný chuťový zážitek. Vytvoříte je tak, že při mírném varu rozpustíte 150 g cukru a 50 ml vody; případně ovoníte fialkovou esencí. Až vychladne, přidejte hrst omytých květů. Vyjměte a sušte při pokojové teplotě na pečicím papíru. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z kapra

Bramborový salát

Smažený kapr

Vánočka 7x jinak

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/05, str.30

Přidat komentář