
Fíky zapečené s medem a croissanty
Čerstvé fíky jsou na podzim k dostání i u nás, a tak toho využijte. Med jejich chuť podpoří a vyrovná fakt, že dovážené plody nedozrály na stromech.
Ingredience
- 2 máslové croissanty
- máslo na vymazání formy
- 6 čerstvých tmavých fíků
- 4 lžíce medu
- 3 vejce
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany na vaření
- 55 g krupicového cukru
- zakysaná smetana nebo řecký jogurt k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C; středně velkou zapékací nádobu vymažte máslem.
2 Každý croissant rozdělte na šest dílů a kousky rozložte do zapékací formy. Fíky přepulte a vložte je řeznou stranou nahoru mezi croissanty. Pokapejte medem.
3 Zlehka prošlehejte vejce, mléko, smetanu a cukr a zalijte směs v zapékací nádobě. Nechte 20 minut odpočinout, aby croissanty nasákly tekutinu. Pečte 50 minut dozlatova. Pak nechte krátce zchladnouta podávejte s kopečkem zakysané smetany nebo s jogurtem.
NĚCO NAVÍC
Fíky jsou citlivé na otlaky, proto se špatně dovážejí. Navíc nemají příliš dlouhou trvanlivost, je tedy nejlepší je co nejdřív spotřebovat. Slupka by měla být poddajná, ale pružná a pevná, bez otlaků a poranění.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Linda Tegtmajerová
13. Září 2014 13:32