
Kukuřičný koláč s hruškami (amore di polenta)
Jak se zamilovat do polenty...
Ingredience
- 75 g hladké mouky
- 60 g mletých mandlí
- 50 g hladké kukuřičné mouky (koupíte ve zdravých výživách či v supermarketu) + další na poprášení
- 35 g hrubé kukuřičné mouky či krupice (polenty)
- 1 lžička kypřicího prášku + trocha na poprášení
- 140 g krupicového cukru
- 125 g másla, změklého
- 2 vejce + 4 žloutky
- 1 tvrdá hruška, oloupaná a nakrájená na drobné kostičky
- 3 hrušky
- 150 ml marsaly nebo portského vína
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- moučkový cukr a šlehačka
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 170 °C. V míse promíchejte všechny druhy mouky, mleté mandle a kypřicí prášek. Šlehejte cukr a máslo do pěny a pak zašlehejte jeden po druhém žloutky a potom ještě celá vejce. Krátce promíchejte s moučnou směsí, jen tak, aby se vše spojilo. Vmíchejte kostičky hrušky a těsto přesuňte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 20 cm. Uhlaďte povrch, posypte zbývajícím cukrem a hladkou kukuřičnou moukou. Pečte 25–30 minut dozlatova. Vyjměte a nechte vychladnout.
2 Zvyšte teplotu v troubě na 180 °C. Hrušky přepulte a vykrojte jádřinec. Dejte je do pekáčku, pokapejte marsalou nebo vínem, poklaďte máslem, posypte cukrem a pečte 25–35 minut, občas promíchejte. Koláč poprašte moučkovým cukrem a podávejte ho nejlépe v den upečení přelitý šťávou z pečených hrušek, s hruškami a šlehačkou.
Přidat komentář