Mexická kuchyně plná barev: Uvařte si podle nejznámějších mexických receptů

Mexická kuchyně plná barev: Uvařte si podle nejznámějších mexických receptů
sdílet:

Mexickou kuchyni můžeme směle nazvat kuchyní mnoha chutí a barev. Těžko byste hledali větší kulinářskou variabilitu a chuťovou rozmanitost, než je tomu právě v této zemi. Poodhalme proto tajemství přípravy toho nejtradičnějšího, co mexická kuchyně nabízí. Dáte si tacos, burrito, quesadillu, fajitas nebo tamale?

Mexická kuchyně se svou tisíciletou tradicí oplývá dodnes chutěmi a barvami. Co do surovin, nejčastěji se setkáme v této části světa s kukuřicí, pšenicí, fazolemi, rýží a masem.

  • Pestrost chutí je dána množstvím koření a hojností chilli papriček. Rozmanitost chutí, vůní a barev je odrazem květnaté historie země samotné.
     
  • Napříč mexickou kuchyní nejčastěji objevíte směsi z masa, zeleniny, koření a salsy zabalené do kukuřičné nebo pšeničné tortilly. Tyto placky jsou pro Mexičany totéž, co pro Evropana chléb, a tak je konzumují ke snídani, obědu i večeři.
     
  • Podle toho, v jaké části Mexika byste se právě nacházeli, setkáte se s plackami tmavými kukuřičnými nebo naopak světlými z pšenice. Většina surovin používaných v tradiční mexické kuchyni je místních, a tak je až na malé výjimky nelze zakoupit na evropském trhu.
     
  • Mezi nejpoužívanější mexické suroviny patří: kukuřice, fazole, vepřové a hovězí maso, rajčata, avokádo, tykve, rýže a papričky jalapeño.

Odkud se berou barvy?

Mexická kuchyně používá hojně dostupnou zeleninu a koření, které dodají každému pokrmu patřičnou chuť a barvu.

  • Žádná příprava pravého mexického pokrmu se neobejde bez česneku a cibule.
  • Běžně se pak dochucuje mletými chilli papričkami, které se liší intenzitou pálivosti.
  • V mexické kuchyni se setkáte rovněž bylinkami a kořeními jako jsou koriandr, oregano, římský kmín či skořice. 
  • Mexická kuchyně se neobejde bez typických omáček a salsy. Nejznámější z nich jsou zelená - salsa verde, červená - salsa roja, pico de gallo a guacamole.
  • Samotné tortilly nahrazují pečivo, neutralizují chuť ostrých jídel a slouží k servírování (nahrazují talíř).

Na co se v mexické kuchyni můžete těšit?

Tortilla

Samotné tortilly zastávají v mexické kuchyni řadu využití a podle regionů se také vyrábějí ze dvou hlavních surovin - pšenice a kukuřice. Ve Španělsku má tortilla podobu bramborové placky.

  • Tortilly jsou součástí pokrmů: taco, burrito, quesadilla, chimichanga a mnoha dalších.
  • Původní receptura kukuřičných a pšeničných placek zahrnovala jen mouku, kterou doplňovala jen voda. Placky se pekly na otevřeném ohni.
  • V současné době se tortilly používají měkké, či fritované tvrdé.

Tortilla s pikantními fazolemi

Tortilla s pikantními fazolemi

Více

Taco

Tradiční mexické tacos může mít různé podoby. Základ tvoří maso, tortilla z kukuřičné mouky a salsa (omáčka).

Protože tacos je obecné označení, můžete si pod tímto pojmem představit nepřeberné množství receptů.

  • Maso pro tacos se používá vepřové nebo hovězí. Do pokrmu se vždy buď dusí nebo smaží.
  • Pikantní chuť a barvu je dodávají zelená a červená omáčka.
  • Jednotlivé regionální recepty mají svoje tajné ingredience, a tak chuť tacos lze ozvláštnit třeba i ananasem.

Tacos plněné dušeným vepřovým

Tacos plněné dušeným vepřovým

Více

Burrito

Buritto je pokrmem typickým zejména pro severomexické regiony. Základ opět tvoří větší pšeničná tortilla.

  • Pro burrito se používá mleté hovězí maso, nebo kuřecí, vepřové a hovězí krájené na nudličky.
  • Náplň doplňují mačkané fazole, kukuřice, rajčata, sýr.
  • Nejčastěji používané omáčky k tomuto pokrmu jsou salsa a guacamole.
  • Placky se s náplní rolují a následně pečou v troubě (tj. chimichanga).
  • Aby pokrm zůstal co nejdéle teplý, konce plněné torilly se zakládají.
  • Uvnitř burrita nesmí chybět zelenina, tradiční mexické fazole, rajčata, cibule, avokádo, sýr, chilli papričky, aj.

Burrito s rýží a uzeným kuřetem

Burrito s rýží a uzeným kuřetem

Více

Quesadilla

Quesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka.

  • Tortilla je doplněna o sýr, který se vloží doprostřed, placka se přeloží a peče.
  • Quesadilla může mít nejrůznější podoby, náplň mohou obohatit napřklad houby, maso či brambory.
  • Hlavním rozpoznávacím znamením je, že quesadilla se překládá, neroluje.

Quesadilly s papričkami jalapeño

Quesadilly s papričkami jalapeño

Více

Fajita

Uvnitř pšeničné tortilly najdete směs masových nudliček, cibule, papriky a koření.

  • Fajitas se podávají s omáčkou barbecue a salsou.
  • Přidat do jejich náplně lze třeba avokádo nebo maso nahradit zeleninou.
  • Pro fajitas se nejčastěji používá kuřecí či hovězí maso. U přípravy tohoto pokrmu je důležité správně nakrájet maso na proužky.
  • Maso je vhodné dopředu marinovat, následně se griluje nebo osmahne zprudka na oleji.
  • Papriku se griluje, zbavuje slupky a krájí na proužky.

Tamale

Pro přípravu tamales nebudete výjimečně potřebovat tortilly. Tamales jsou balíčky z kukuřičných listů plněné kukuřičnou hmotou. Jídlo vyniká jednoduchostí přípravy a na evropském stole i originalitou.

  • Samotnou náplň tvoří vařená kukuřičná mouka, anýz a vepřové sádlo.
  • Do těsta se následně přidá maso (vepřové, hovězí, kuřecí), chilli papričky, zelenina, měkký sýr, salsa verde.
  • Hotové balíčky se vaří v páře. Tamales mají i svou sladkou variantu s hrozinkami, skořicí a vanilkou.

Tip:

Jemné super měkké kukuřično-pšeničné tortilly s výraznou chutí kukuřice se skvěle hodí k přípravě jídel tex-mex kuchyně. Díky tortillám Santa Maria můžete připravit například tradiční enchilady plněné mletým masem, ozdobené salsou, rozteklým sýrem a koriandrem.

tortilla
ZDROJ: Emco

Související články

Burrito: Jednoduchá příprava a skvělá chuť
  • Tipy a triky

Burrito: Jednoduchá příprava a skvělá chuť

Mexický pokrm postupně dobyl USA, přes oceán se pak dostal do Evropy, kde si také získal chuťové pohárky obyvatel a možná i ty vaše. Kdy se zabalila první tortilla, co do burrita patří a jak si jej připravit doma vám rádi prozradíme. ...
Rozhovor s mexickým šéfkuchařem Carlosem Ozunou Recinosem
  • Zajímavosti

Rozhovor s mexickým šéfkuchařem Carlosem Ozunou Recinosem

Autentické mexické chutě představil českým labužníkům Carlos Ozuna Recinos, hostující šéfkuchař, který v září připravoval menu pro návštěvníky Festivalu mexické kuchyně v hotelu Hilton Prague. Jak prozradil, Čechům se snažil nabídnout jídla...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Obchod Apetit