Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Slavnostní židovská kuchyně: husa v šouletu

Ke svatomartinským slavnostem se u nás už tradičně peče husa se zelím. Jemné husí maso je však doma i v jiných kuchyních. Židovské kuchařky ho pomalu dusí s kroupami, fazolemi a podávají jej především o slavnostních dnech. Nahlédněte spolu s námi pod pokličku šouletu.
12. 11. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Tak jako v naší kuchyni neexistuje jeden jediný správný předpis na guláš, tak i v židovské kuchyni může mít šoulet více podob. Vždy by však měl obsahovat maso, fazole a kroupy. Jako jedno z mála vysloveně tučných židovských jídel se šoulet podává především při slavnostních příležitostech. 

Jeho příprava se po staletí řídí pravidly, která souvisejí s náboženstvím, mají však i svůj praktický význam. Šoulet je jídlo typické pro sedmý, sváteční den židovského týdne, kdy se odpočívá a kuchařky nevaří. Proto se jídlo z jednoho hrnce ponechává na zdroji tepla od pátečního odpoledne, aby se mohlo jíst v sobotu k obědu.

Jeho přípravy se nemusíte bát. Je nenáročná, jen zabere trochu víc času. Lahodné jídlo z jednoho hrnce se pomalu dusí několik hodin, nebo, chcete-li klidně i přes noc, jako to dělají židovské kuchařky. Poněkud zdlouhavé dušení vytváří nesrovnatelně vláčnější maso než rychlá úprava a celý dům provoní neodolatelnou vůní. Ráno pak pod poklicí najdete všechny suroviny dokonale prolnuté chutí i vůní. Na vlákna se rozpadající křehké maso, máslově jemné fazole i skvěle dochucené kroupy, které do sebe nasákly tuk z husího masa.

Svatomartinská hostina

Listopad odjakživa patří husím pečínkám, ale z jediné husy můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si čerstvou husu i...

Lahodná kulinářská stopa

Z důvodu nepříznivých historických okolností židé po staletí putovali mimo svou původní vlast a zanechávali po celém světě svou kulinářskou stopu. Současně své pokrmy obohacovali o místní speciality. Často pak ani nelze určit, kdo inspiroval koho, nebo jaká úprava pokrmu je ta původní. Proto nepřekvapí, že pomalu pečená husí stehna s fazolemi najdeme také například ve francouzské regionální kuchyni. Její legendární cassoulet se židovskému šouletu blíží jak názvem, tak úpravou. Jen Francouzi jídlo z jednoho hrnce obohacují i o klobásky a další ingredience, které nejsou v židovské kuchyni povolené. 

Sladká tečka

Židovské sladkosti patří k vyhlášeným a najdete je v mnoha světových kuchyních, kde zdomácněly natolik, že už nikdo ani netuší jejich židovský původ. V amerických domácnostech si zamilovali kynuté šneky s cukrem a skořicí. Upéct je umí snad každá kuchařka. Jsou výborné i jako snídaně ke kávě a díky snadné přípravě nezaskočí ani začátečníka.

Skořicové rolky

Pokud míváte v kuchyni horko, může vám těsto bleskově kynout. Pracujte proto rychle, je totiž důležité, aby těsto bylo...

Jako sladkou tečku židovského menu si můžete dát také malé smažené koblížky plněné džemem a ovocným želé. A zapomenout nemůžeme ani na jeden z nejtypičtějších židovských dezertů, možná téměř sladké jídlo, latkes – placičky ze syrových brambor, které se podávají se sušeným ovocem svařeným s vínem a kořením. 

Husí maso sluší mnoha jídlům. Vyberte si z následujících receptů.

Související

Šo(u)let

Šoulet či šolet má mnoho variant, jak názvu, tak jídla samotného. Obměňují se luštěniny (třeba v Polsku to...

Pečená husa & kedlubnové zelí

Využijte blížící se svatomartinský svátek a dopřejte si husu! Nejlépe čerstvou, nemraženou, a ideálně...

Pečené kachní stehýnko v šouletu

Kroupy s hrachem patřily k tradičním českým přílohám.

Šoulet s hlívou

Těší nás, že máte luštěniny stejně rádi jako my v redakci. Ze všech došlých receptů na pokrmy z luštěnin jsme nakonec...

Pečená martinská husa

Pečená husa zahajuje procesí zimních lahůdek, které prověřila tradice. Aby chutnala opravdu pohádkově, připravte ji...

Paštika z husích jater

Elegantní způsob, jak rozdělit játra z jedné husy mezi více labužníků...

Husí roláda, zadělávaná kedlubna à la zelí a tvarohové šišky

Šéfkuchař Radek Kašpárek z restaurace Field vás krok za krokem naučí vykostit husu a připravit z ní skvělou...

Husí kaldoun se šafránem

Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (...

Husí galantina s kaštanovou nádivkou

Vykostit husu je pracné, ale vynaložená námaha se vám bohatě vrátí, až pečeni na stole přímo před zraky...

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se...

Dopřejte si husí maso

Husa bývá symbolem tučného a nezdravého stravování. Nejlepší na huse je paradoxně ten největší strašák – sádlo...

Dopřejte si husí maso

Husa bývá symbolem tučného a nezdravého stravování. Nejlepší na huse je paradoxně ten největší strašák – sádlo...
REKLAMA

Přidat komentář