Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečené maso: drůbež

Pomalu pečené maso: drůbež
sdílet:

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy kromě ryb, které by se přesušily. Jak správně péct vepřovou pečeni, jaké hovězí se do pekáče hodí nejlépe a jak si připravit zvěřinu? 

Drůbež

  • Čím větší drůbež, tím delší doba pečení na nízkou teplotu. Důležité je mít k pekáči také druhý, kterým jej zakryjete. Není třeba velkého podlévání, drůbež je dostatečně tučná, aby rychle pustila šťávu i tuk.
  • Stehna kuřat se často svazují ke krku, aby držely hezký tvar. Péct se dají i jednotlivé části masa samostatně, stehna či křídla, pro dlouhé pečení je však celek vhodnější.
  • Pro kuře a kachnu platí doporučení neotevírat troubu, dvířky totiž pustíte dovnitř páru, která narušuje suché teplo potřebné pro dokonalé propečení masa.

Kachny, kachny, kachny

České domácnosti se na hod Boží provoní od brzkého rána pečenou kachnou. V tento den se připravovalo na oběd to nejlepší, co domácnost nabízela. Jaký postup zvolit, abychom pečenou kachnu nepokazili?

  • Pro všechny druhy masa je důležitý kvalitní pekáč takové velikosti, aby se do něj bez potíží vešlo. Pokud jste začátečník a nechce při přípravě kachny nic riskovat, řiďte se nejsnazším postupem – tedy kachnu pokojové teploty omýt, otřít, nasolit a nakmínovat zvenku i zevnitř, vložit do pekáče, lehounce podlít, zakrýt víkem, a po dobu 6 hodin při teplotě 120 stupňů ji nechat bez povšimnutí péct.
  • Vylepšeným postupem je hodinu před podáváním odkrýt pekáč, slít výpek a kachnu při vyšší teplotě dopéct odkrytou. Vytvoří se vám nádherně křupavá kůžička.
  • Ze slité tekutiny po chvilce stání oddělte sádlo, které se vám uchované ve skleněné zavařovačce a lednici bude jistě hodit. Zbytek výpeku je dobré zahustit jíškou a vytvořit tak jemnou a krémovou omáčku, pokud máte chuť, doplněné i o kus másla.
  • Gurmánům doporučujeme začít s pečením kachny už večer, na troubě nastavte 90 °C a jděte v klidu spát. Po 7 hodinách pečení ji můžete potřít medem a dalších 6 hodin přiklopenou nechte dopéct. 13 hodin v troubě masu dodá křehkost a med zaručí křupavost kůžičky. Zkusit můžete i přípravu nadívané kachny

Husa domácí

Postup pečení husy, a nejen té svatomartinské, je o poznání náročnější. Vyžaduje vaši účast během celé přípravy, pečení přes noc tak bohužel nepřichází v úvahu.

  • Doporučuje se kůži tučnější husy propichovat vidličkou, a to mezi stehny a trupem i křídly a trupem. Nikoli však do masa, vytékat by mělo pouze sádlo, šťáva zůstane ve svalovině.
  • V okamžiku, kdy je sádlo vyškvařené a čiré, vyndejte celý pekáč z trouby, počkejte až přestane sádlo vřít a sbírejte ho naběračkou. Uchované v lednici jej využijete při dalším vaření.
  • Tekutinu v pekáči doplňte trochou čisté vody. Sbírání sádla se ale nevyhnete ani později, je nutné zabráňovat jeho připálení po celou dobu. Po dopečení z pekáče odstraňte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, která vám zaručí dostatek šťávy na knedlíky. Je dobré ji ještě chvíli povařit v rendlíku, a nezapomeňte do ní přidat veškeré usazeniny ze stěn pekáče.
  • Husa se dá také plnit ovocem - hruškami, jablky, švestkami či provonět bylinkami. Ty se přidávají na poslední půl hodinu pečení. Postačí 3-4 hodiny k tomu, aby vám na talíři přistála husí delikatesa.

Podle čeho vybírat husu? Na to jsme se zaměřili v tomto článku.

Kuřecí pečínka

Pečené kuře z trouby zdobí nedělní obědy mnoha rodinám. Není to nic složitého, s dochucením kuřete se dá hravě experimentovat – zkuste ovoce, nádivku, citrusy, výrazné koření, bylinky, připravit se dá na zelenině, fenyklu, fazolích, smetaně i houbách, případně marinovat předem.

  • Svou roli hraje umístění pekáče v troubě. V zadní části trouby je žár největší, nejlépe uděláte, pokud dozadu nasměrujete stehna, které vyšší teplota lépe propeče.
  • U chladnějších dvířek budou kuřecí prsa, která se naopak nepřesuší. Troubu během pečení pokud možno neotvírejte, zabráníte tak vzniku páry, která zvlhčuje prostředí trouby a na maso nemá pozitivní vliv.
  • Kuře potřebuje oproti kachně a huse méně času, na pečení si vyhraďte kolem 2-3 hodin. Nezapomeňte bedlivě vybírat samotné kuřecí maso, jak na to se, se dozvíte zde

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč