Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dospělým vstup povolen aneb Krémy, kterým sluší whisky, brandy nebo likér

dhaya-eddine
ZDROJ: dhaya-eddine
sdílet:

Rádi byste si ke sladkému mlsání přidali stopičku něčeho ostřejšího? Jste na správné adrese, vybrali jsme pro vás několik lihovin, které se k přípravě dezertů hodí. Řeč nebude o panáku tuzemáku do bábovky, máme pro vás tipy na sofistikované opilé krémy, které si zamilujete.

Whiskey

Destilát z obilovin zrající v dřevěných sudech se do dezertů skvěle hodí. Doporučujeme sáhnout po skotské whisky, která bývá dvakrát destilovaná a sušená kouřem z rašeliny nebo po irských značkách, které jsou destilované hned třikrát a tři roky zrají v dubových sudech. Jejich aroma je tedy mnohem barevnější než u amerických výrobců, kteří ji destilují z kukuřice.

  • Název whiskey pochází z irské gaelštiny a označuje ji za vodu života. Irové věřili, že má destilát léčivé účinky. Ačkoli dnes víme, že alkohol zdraví neprospívá, přidáním do krému dodáte dezertu chuti.
  • Whiskey se hodí ke šlehačce, k vanilkovým omáčkám, do smetanových krémů či ke kakaovému korpusu.
  • Kombinaci šlehačky, ovoce a whisky dovedli k dokonalosti Skoti ve svém oblíbeném dezertu cranachan.

Brandy

Destilát z vína mívá obsah alkoholu mezi 35 až 60 %, jedná se tedy o vinnou pálenku nebo chcete-li, vínovici. Název tato rubínová lihovina přejala z nizozemského označení páleného vína. Kvalitními a vyhlášenými výrobci jsou palírny na jihozápadu Francie, ale vyrábí se také ve vinařských oblastech Itálie, Španělska či Gruzie.

  • Mezi nejznámější značky řadíme francouzské Hennessy či Napoléon, z řeckých vinic pochází známá brandy Metaxa a z daleké Arménie se k nám dováží nezaměnitelný Ararat.
  • Brandy si se smetanovými krémy velice rozumí, dále povznese chuť ořechů, kandovaného ovoce i sladkých pomerančů.

Amaretto

Italský ovocný likér sladké, a zároveň hořké chuti mandlí, rozvoní těsto i smetanový krém. Vyrábí se z mandlí, jader meruněk, směsi koření i bylin a také vanilky.

  • Historie tohoto digestivu sahá až k roku 1525.
  • Tiramisu si bez vůně amaretta těžko dovedeme představit. Lze jej však přidat i do dalších smetanových krémů, do vláčného těsta nebo jej servírovat k odpolední kávě.

Limoncello

V Itálii ještě chvíli setrváme a představíme vám ovocný likér ze slunné Kampánie. Limoncello má nezaměnitelnou chuť citrusů a zářivě žlutou barvu. Vyrábí se pouze ze tří surovin: cukru, lihu a citronové kůry. Pokud jej chcete ochutnat co nejdříve, můžete si limoncello vyrobit doma, příprava zabere 30 minut, pár dní mu však dopřejte na uležení.

  • Citronová chuť sluší krémům na dortech i koláčích, především těm se sušenkovým základem či křehkým těstem.
  • Přidat jej však můžete i přímo do těsta buchet, sladkých chlebíčků či piškotů. My jsme s ním vylepšili sicilské cannoli, které jsme naplnili vyšlehaným mascarpone s tímto osvěžujícím citrusovým likérem.

Baileys

Irský krémový likér je vynikající sám o sobě. Vyrábí se smícháním smetany, irské whiskey a kakaa. Recept na krémový likér, který cílí zejména na ženy, vznikl v 70. letech minulého století.

  • Baileys vytváří dokonalou kombinaci ve smetanových krémech s kávou či lískovými oříšky.
  • Zkuste anglický trifle, který jsme ochutili kávou, čokoládou a právě Baileys.

Sherry

Sherry má velice blízko k vínu, chutí bychom jej mohli přirovnat k portskému, avšak způsobem přípravy se liší. Vyrábí se ve Španělsku, a to konkrétně kolem města Jerez de la Frontera v Andalusii, jedině z této oblasti může lahev sladkého moku nést označení sherry.

Jedná se o fortifikované víno, do kterého se přidává vinný destilát. Do portského vína se destilát přidává již v průběhu kvašení a tím ve víně zůstává více cukru. Sherry si velice oblíbili Angličané, k dostání je hned několik druhů lišící se barvou, suchostí/sladkostí i vůní.

  • Toto dezertní víno rozehraje chuťovou symfonii s krémem z hořké čokolády, ale také vanilkovým pudinkem či v krému s praženými ořechy.

Koňak

Nejznámější druh brandy je jisto jistě francouzský koňak (cognac). Opět jeho základ tvoří hrozny vinné révy, pro výrobu koňaku je však potřeba zachovat řadu pravidel. Hrozny musí pocházet z oblasti kolem města Cognac v západní Francii, dále musí být z bílých odrůd a zrají v dubových sudech nejméně 2 roky.

  • V českém prostředí možná více využíváme vaječný koňak, který dává chuť oblíbeným špičkám, ale hodí se také do krému z vanilkového pudinku či do báboviček s tekoucím středem. Ať už dezert ochutíte francouzským koňakem nebo vaječňákem, krém získá na hloubce, vůni i říznější chuti.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč