Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Opilé krémy, které si zamilujete

Rádi byste si ke sladkému mlsání přidali stopičku něčeho ostřejšího? Jste na správné adrese, vybrali jsme pro vás několik lihovin, které se k přípravě dezertů náramně hodí. Řeč nebude o panáku tuzemáku do bábovky, máme pro vás tipy na sofistikované opilé krémy, které si zamilujete.
8. 4. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Whiskey

Destilát z obilovin zrající v dřevěných sudech se do dezertů skvěle hodí. Doporučujeme sáhnout po skotské whisky, která bývá dvakrát destilovaná a sušená kouřem z rašeliny nebo po irských značkách, které jsou destilované hned třikrát a tři roky zrají v dubových sudech. Jejich aroma je tedy mnohem barevnější než u amerických výrobců, kteří ji destilují z kukuřice. Název whiskey pochází z irské gaelštiny a označuje ji za vodu života. Irové věřili, že má destilát léčivé účinky. Ačkoli dnes víme, že alkohol není nikterak zdravý, přidáním do krému dodáte dezertu na nezaměnitelné chuti. Whiskey se hodí ke šlehačce, k vanilkovým omáčkám, do smetanových krémů či ke kakaovému korpusu. Kombinaci šlehačky, ovoce a whisky dovedli k dokonalosti Skoti ve svém oblíbeném dezertu.

Cranachan

Sladké maliny, nadýchaná šlehačka, oslazená medem a ovoněná skotskou whisky, a křupavé ovesné vločky.....

Brandy

Destilát z vína mívá obsah alkoholu mezi 35 až 60 %, jedná se tedy o vinnou pálenku nebo chcete-li, vínovici. Název tato rubínová lihovina přejala z nizozemského označení páleného vína. Kvalitními a vyhlášenými výrobci jsou palírny na jihozápadu Francie, ale vyrábí se také ve vinařských oblastech Itálie, Španělska či Gruzie. Mezi nejznámější značky řadíme francouzské Hennessy či Napoléon, z řeckých vinic všichni jistě známe Metaxu a z daleké Arménie se k nám dováží nezaměnitelný Ararat.

Brandy si se smetanovými krémy velice rozumí, dále povznese chuť ořechů, kandovaného ovoce i sladkých pomerančů.

Pomerančový brandy krém

Tenhle dezert trochu připomíná anglický vánoční pudink. Je ale mnohem lehčí – a lepší!...

Amaretto

Italský ovocný likér sladké, a zároveň hořké chuti mandlí, rozvoní těsto i smetanový krém. Vyrábí se z mandlí, jader meruněk, směsi koření i bylin a také vanilky. Historie tohoto digestivu sahá až k roku 1525. Tiramisu si bez jeho vůně nedovedeme představit, lze jej však přidat i do dalších smetanových krémů, do vláčného těsta nebo jej servírovat k odpolední kávě.

Pohár se smetanou, amaretti a ostružinami

Chuť smetanového krému je opravdu silná a blíží se mascarpone. Tím ji také můžete nahradit, pokud se vám domácí výroba...

Limoncello

V Itálii ještě chvíli setrváme a představíme vám ovocný likér ze slunné Kampánie. Limoncello má nezaměnitelnou chuť citrusů a zářivě žlutou barvu. Vyrábí se pouze ze tří surovin: cukru, lihu a citronové kůry. Pokud jej chcete ochutnat co nejdříve, můžete si limoncello vyrobit doma, příprava zabere 30 minut, pár dní mu však dopřejte na uležení. Citronová chuť sluší krémům na dortech i koláčích, především těm se sušenkovým základem či křehkým těstem. Přidat jej však můžete i přímo do těsta buchet, sladkých chlebíčků či piškotů. My jsme s ním vylepšili italské cannoli, které jsme naplnili vyšlehaným mascarpone s tímto osvěžujícím citrusovým likérem.

Cannoli s limoncellem

Klasické cannoli se ochucují pomerančovou kůrou, naše citronová verze zjemněná mascarpone však taky stojí za...

Baileys

Irský krémový likér je vynikající sám o sobě. Vyrábí se smícháním smetany, irské whiskey a kakaa. Jeho chuť vychází také z poctivé práce farmářů, kteří pečují o krávy dodávající smetanu, ale také tvrdé dřiny destilerií, kteři přimíchají pravou irskou whiskey. Recept na krémový likér chutnající zejména ženám vznikl v 70. letech minulého století. Baileys vytváří dokonalou kombinaci ve smetanových krémech s kávou či lískovými oříšky. Máme-li vybrat jediný recept s tímto sladkým likérem, doporučíme vám anglický trifle, který jsme ochutili kávou, čokoládou a právě Baileys.

Trifle s čokoládou, kávou a Baileys

Tenhle recept má v sobě všechno, co milujeme. Je to kombinace anglického triflu, italského tiramisu a nechybí v něm...

Sherry

Sherry má velice blízko k vínu, chutí bychom jej mohli přirovnat k portskému, avšak způsobem přípravy se liší. Vyrábí se ve Španělsku, a to konkrétně kolem města Jerez de la Frontera v Andalusii, jedině z této oblasti může lahev sladkého moku nést označení sherry. Jedná se o fortifikované víno, které se nechává prokvasit a poté se přidává vinný destilát, do portského vína se destilát přidává již v průběhu kvašení a tím ve víně zůstává více cukru.  

Sherry si velice oblíbili Angličané, k dostání je hned několik druhů lišící se barvou, suchostí/sladkostí i vůní. Toto dezertní víno rozehraje chuťovou symfonii s krémem z kvalitní čokolády, ale také vanilkovým pudinkem či v krému s praženými ořechy.

Kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem

Od sladkého nebe vás dělí pouze jedna lžička!

Koňak

Nejznámější druh brandy je jisto jistě francouzský koňak (cognac). Opět jeho základ tvoří hrozny vinné révy, pro výrobu koňaku je však potřeba zachovat řadu pravidel. Hrozny musí pocházet z oblasti kolem města Cognac v západní Francii, dále musí být z bílých odrůd a zrají v dubových sudech nejméně 2 roky.

V českém prostředí možná více využíváme vaječný koňak, který dává chuť oblíbeným špičkám, ale hodí se také do krému z vanilkového pudinku či do báboviček s tekoucím středem. Ať už dezert ochutíte francouzským koňakem nebo vaječňákem, krém získá na hloubce, vůni i říznější chuti.

Pohár koňaková špička

Stejná syntéza chutí s nesrovnatelně jednodušší přípravou!

Pro další nápady, jak do moučníku přidat něco ostřejšího, sjeďte k receptům pod článkem.

Související

Čokoládové pohárky s irskou whiskey & baileys

Zbyly vám po večírku nedopité lahve whisky či baileys? Šup s nimi do horké čokolády!

Žitné vafle s whiskey

Sladce hříšná snídaně vám zpříjemní i to nejpošmournější ráno.

Datlové cupcaky s bourbonem & kandovanými ořechy

Co může být lepšího než čokoládový dezert? Čokoládový dezert s kapkou luxusního alkoholu!

Zimní zabaglione

Zbyla vám nedopitá láhev marsaly nebo sladkého sherry? Šup s ní do moučníku, bude přímo božský!

Šampaňský krém s rozinkami

Delikátní dezert, který hosty ohromí nejen chutí, ale i použitými surovinami a elegantním způsobem podávání. Stoupne...

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Dort navazuje na moučníky ze starých kuchařek. Jen jsme do něj místo másla do krému použili italský sýr...

Opilý Isidor

Tento moučník je sice z kategorie old school, ale má spoustu příznivců jak v naší redakci, tak i mezi...

Koňakový dortík

Kulaté ‚dětské‘ piškoty dodnes patří k nejoblíbenějším pamlskům. Vypadají skromně, ale my vám z nich...

Limoncello

Osvěžující italský citronový likér prý vznikl jako další způsob, jak zpracovat obrovskou úrodu nádherných sicilských...

Bábovka s bílou čokoládou a sušenkami amaretti

Do receptu použijte co nejkvalitnější bílou čokoládu. Pokud se spokojíte s náhražkami, bude výsledek méně...

Broskve a maliny pošírované v proseccu

Zralé letní ovoce a trocha alkoholu je vždycky dobrá volba! Pokud neseženete broskvový likér nebo brandy, můžete recept...

Krambl amaretto s hruškami

Kombinace teplého dezertu a chladivé zmrzliny je božsky dobrá.

Řezy s Baileys a pekanovými ořechy

Baileys k Vánocům patří, představte si, jak stojíte v teplých vlněných ponožkách u okna, v ruce sklenku s...

Mandlovo-rozinkový koláč se sherry

Typicky španělský recept – jogurt se hojně používá v maurské kuchyni a z rozinek a mandlí se peče v celém Španělsku. A...

Opilé dezerty

Kapka alkoholu dodá dezertu slavnostní ráz i nový chuťový rozměr.

Bábovičky s koňakem & tekoucím středem

Kupte opravdu kvalitní arašídové máslo, aby se vám z něj při pečení neoddělil olej a kokosový tuk, který...

Vypadá to jako pudink, ale není to pudink. Je to custard

Vypadá to jako pudink, chutná to jako pudink, ale není to pudink. Řeč je o tzv. custardu, typicky anglickém krému, ve...

Oslaďte mamince život rychlým dezertem

Den matek, který připadá první květnovou neděli, slavili již ve staří Řekové. Ti uctívali bohyni Rhéiu, matku bohů...

Jak na šlehačku?

Když se řeknou jahody, kdekomu se zároveň vybaví čepice z vyšlehané smetany. Šlehačkovými závějemi rádi zdobíme ovoce i...

Přidat komentář