Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Víte, co se ukrývá pod slupkou hrášku i hrachu?

Věděli jste, že se zelený hrášek řadí k zelenině, kdežto sušený hrách k luštěninám? A víte také, který z nich je tělu prospěšnější? Hrášku i hrachu jsme se podívali pod slupku a přinášíme vám i další zajímavé informace.
13. 1. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Hrách setý

Jednoletá, popínavá rostlina kvete od května do října. Plodem hrachu jsou lusky, v nichž se nacházejí semena plná dužiny, zvaná hrášky. Nezralé hrášky i celé lusky se řadí k zelenině, zralá semena neboli hrách, jsou používána jako luštěnina. Původ hrachu najdeme na polích východního Středomoří. Hrách má mnoho poddruhů, pokud si chcete na zahrádce zasít sladké hrášky pro děti, doporučujeme hrách cukrový, hrách dřeňový má kromě sladké chuti také velké kuličky hrášku skryté v pevné slupce. Pěstování je velice snadné, políčko hrachu potřebuje občas vyplít od plevelu, zalívat však při běžném dešti musíte pouze první dny.

Čerstvý zelený hrášek

Hrášek se sklízí v tzv. mléčné zralosti a je vlastně dosud nezralým plodem.  Oproti vyzrálému hrachu hrášek obsahuje mnoho vitaminů. Najdeme v něm zastoupen vitamin C, B1, B2, B3, B6, E, dále pak provitamin A, draslík a hořčík ve velkém množství, ale i další minerály jako je fosfor, vápník, molybden, měď a železo. 80 % jeho obsahu je však voda, která poměr živin zachovává ve větší míře než sušený hrách, který obsahuje už jen 10 % vody. V jednom hrnku hrášku najdeme až 44 % vitaminu K, který bychom do těla měly často doplňovat především pro správnou srážlivost krve a obnovu funkce jater.

Hrášek je vynikajícím zdrojem bílkovin, pro rostlinnou stravu je tedy ideálním řešením, jak dohnat absenci masa. Dále podporuje činnosti slinivky břišní, snižuje cholesterol i krevní tlak, podporuje funkci ledvin a také srdce. Využívá se při prevenci osteoporózy, posílení kostí, svalů, nervů i vlasů. Napomáhá v boji s depresemi, nervozitou i kolísáním nálad. Hrášek udržuje zdravou pleť, zdravý zrak a předchází tvorbě vrásek. Dopřát bychom si ho měli čerstvý, vitaminy však doplníme i mraženým či konzervovaným hráškem. Sterilováním však ztrácí až polovinu prospěšných látek.

Hráškový kuskus

Dokonalé jídlo do školy či práce na náročný den: sýr dodá energii, kuskus zasytí, hrášek osvěží a dodá...

Hrách

Na hrachu si pochutnávali již v období neolitu. V této době se však pěstoval hrách s drobným zrnem. V prvním století našeho letopočtu byl hrách nejoblíbenější luštěninou, Římané jej díky vojenským výpravám rozšířili po celé Evropě. Hrášek jako první mlsali až Holanďané. Na mnoho staletí se stal nejkonzumovanější potravinou po celém světě. V Čechách se veliké oblibě těšila oblibě tzv. pucálka, naklíčený a opražený hrách, jenž se hojně připravoval především na velikonoční Škaredou středu. Konzumace naklíčeného hrachu na konci zimy není náhodné,  zdraví prospěšné účinky hrachu byly známy od pradávna. Takto připravený hrách doplnil potřebné vitaminy, enzymy a pořádně zasytil.

Jaké jsou výživové hodnoty hrachu? Bílkovin u něm najdeme 25 %, sacharidu 62 %, vlákniny kolem 6 %, 3 % minerálů a pouhé jedno procento tuku. Minerály a vitaminy jsou ve stejné skladbě jako u hrášku, jejich výskyt je však v menší míře. Hrách je velice vydatný a sytý, pokud jej připravíte v kombinaci obilovin a zeleniny, dostanete do těla vysoký obsah kvalitních bílkovin, které uvítají především vegetariáni a vegani.

K dostání je sušený hrách ve dvou variantách, zelený a žlutý hrách se však chutí i prospěšnými látkami příliš neliší. Pokud máte možnost, doporučujeme sáhnout po loupané variantě. Zelený i žlutý hrách je třeba vařit stejnou dobu. Přidáním bazalky, saturejky, koriandru či anýzu výrazně snížíme nežádoucí nadýmání, které hrách může způsobit jako ostatní luštěniny. Z hrachu se také vyrábí hraška, směs na těstíčko k obalování, která nevyžaduje ani přítomnost vajíčka. Před vařením je dobré hrách namočit, pokud jste si nepořídili půlenou či loupanou variantu, které tento proces nevyžadují. Hrách doporučujeme namáčet 6-8 hodin, nejlépe však přes celou noc.

Uzené s hrachovou kaší

Šťavnaté, voňavé, tradiční – a jednoduché. Ideální oběd!...

Hrách je u nás oblíbenou surovinou, ze které se připravují vydatné kaše a polévky. Hrách můžete přidat i do salátu nebo si z něj vytvořit chutnou pomazánku, placky či ze žlutého hrachu sladký krém. Nezapomeňte na výše zmíněné bylinky, nejenom že výsledný pokrm provoní, ale také uleví vašemu zažívání.

Zajímavosti o hrachu i hrášku:

  • neobsahují prakticky žádné tuky
  • nadýmání způsobuje jejich slupka
  • celý hrách lze nechat naklíčit a zvýšit tak jeho zdraví prospěšné látky
  • častou konzumací v menších porcích si vaše tělo zvykne na nestravitelné oligosacharidy, které způsobují nadýmání
  • zelený hrách nejde rozvařit
  • žlutý hrách si zachovává svou jasně žlutou barvu i po uvaření, není tak sladký jako zelená varianta
  • půlený a loupaný hrách není třeba předem namáčet

 

Pod článkem naleznete řadu receptů, kde hrají hrách i hrášek hlavní roli.

Související

Hrachová polévka

Hrách je na vánočním stole proto, aby se v domě držely peníze. Zajišťuje i plodnost, proto se nosil domácímu...

Hrachová polévka s uzeným kolenem

Čím zahájit stylové masopustní menu? Samozřejmě lahodnou polévkou!

Tradiční rybí polévka s hrachem

Štědrovečerní hostinu zahajte klasickou polévkou!

Hrachová polévka s badyánem

Hrachovka patřila k tradičním českým Vánocům. Dejte jí zase lahodnou šanci!

Vařené hovězí žebro s hrachovou kaší

Zajímavá kombinace. Hovězí maso výborně chutná s hrachovou kaší ochucenou česnekem.

Salát z černé rýže s naklíčeným hrachem

Vyzkoušejte dávnou jarní pochoutku – naklíčený hrách...

Anglická hrachová kaše (pease pudding)

Pease pudding není dezert, ale tradiční pokrm ze severovýchodu Anglie. Klasicky se podává, popřípadě i vaří...

Krémový hrášek se salátem a slaninou

Hrášek a salát povařený v bílém víně, chuť doladí slanina. Rychlá a chutná příloha.

Krevety, cukrový hrášek & edamame ve woku

Asijská večeře z jedné pánve...

Brambůrky s česnekovým máslem a dvojí hrášek s jarní cibulkou

Tahle příloha může být famózní, když seženete opravdu dobré brambory. My jsme je koupili v Marks&Spencer...

Dej mi hrášku aneb Nejlahodnější hráškové recepty

Svěží zelený hrášek je jedním z neodmyslitelných symbolů léta. Je to s ním ale podobné jako s chřestem, jeho sezona...

Hrášková polévka se ciderem a mátou

Polévka, které vás upoutá překrásnou barvou a originální chutí. Svěží zeleň polévce propůjčuje nejen hrášek, ale také...

Hráškové 'rizoto'

Klasickým doprovodem k ossobucu je šafránové rizoto. Místo rýže můžete použít i kroupy (spařte je na cedníku horkou...

Hrášková polévka

Lahodná polévka provoněná mátou a petrželkou, chuť doplní smetana a česnek.

Hráškový krém

Kvalitní vývar využijete na cokoli, třeba na tuhle výbornou a jednoduchou krémovou polévku.

Suflé s hráškem

Nadýchané suflé máme rádi nasladko i naslano. Tohle hráškové je prostě dokonalé. A ta barva!

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš...

Přidat komentář