0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrášek po anglicku jako příloha i hlavní chod aneb jak britové servírují zelené kuličky

Hrášek
ZDROJ: Юлія Вівчарик, Unsplash
sdílet:

Hrášek je v Británii plodina číslo jedna. Druhý týden v červenci bývá věnován právě hrášku, kdy se pořádá soutěž mezi pěstiteli ale také hospodyňkami o nejlepší hráškový pokrm. Způsobů, jak ve Spojeném království jedí hrášek, je stejné množství jako přilehlých ostrovů. Každá část tak má svůj oblíbený způsob přípravy.

Co se ukrývá pod zelenou slupkou

Hrášek získáváme z nezralých lusků setého hrachu. Tento hrášek používáme jako zeleninu, vyzrálá semena hrachu připravujeme jako luštěninu. Hrách je původem z východního Středomoří a pěstuje se na polích jako nenáročná plodina.

Hrášek ve Velké Británii

Spojené království je z 90 % soběstačné v pěstování zeleného hrášku. Východní pobřeží je ideálním mořským podnebím, které kombinuje úrodnou půdu a skvělé přírodní podmínky, proto se zde hrášku velice daří.

  • V Británii je přes 700 pěstitelů a farmářů hrášku. 
  • Průměrný Brit sní 9 000 kuliček hrášku ročně, proto se tamní farmáři musí opravdu otáčet.
  • Vyprodukují kolem 160 000 tun mraženého hrášku, a tak je plodina k dispozici po celý rok.
  • V Británii také najdeme více druhů hrachu, například Black Carlins či Green Marrowfats.

Každý kraj má trochu jiný způsob úpravy i ochucení hrášku, pojďme se tedy podívat na nejznámější hráškové pokrmy.  

Hrášková kaše

Nezaměňte s naší hrachovou kaší! Tato má jemně zelenou barvu a sladší chuť, navíc její příprava nezabere skoro žádný čas. Hrášek se přes noc namočí do vody se solí. Ráno jej stačí propláchnout a vložit do hrnce, kde se s trochou vody vaří, dokud není měkký a začne se rozpadat na kaši. Poté se ochutí solí a pepřem.

  • Tato hrášková kaše se zejména v Severní Anglii podává k tradičnímu pokrmu Fish & chips.
  • Také zastává přílohu k masovým koláčům, které jsou symbolem tradiční britské kuchyně.
  • Uvařenou hráškovou kaši si na ostrově můžete zakoupit již hotovou v plechovce.

Hrášková polévka či krém

Polévka ze sušeného hrachu má v historii Británie dlouholetou tradici, stejně jako v jiných evropských zemí se řadila mezi jednoduchá, rychlá, levná, a přesto výživná jídla. 

  • V moderním pojetí se polévka připravuje z čerstvého či mraženého zeleného hrášku. Pokud máte chuť si vámi oblíbený hráškový krém připravit po anglicku, doporučujeme vyzkoušet tento recept s ciderem a mátou.

Hrášek s mrkví

Dušená mrkev s mraženým hráškem, to je kombinace, která si podmanila i Británii. Zeleninu připravují na másle především k nedělní hovězí pečínce s malými neoloupanými brambory. Nesmí chybět ani tmavá omáčka gravy.

Hrášek na indický způsob

V Británii je indická kuchyně velice oblíbená, proto není divu, že v několika pokrmech najdeme i zelené kuličky hrášku. Jsou to především vegetariánské chody jako je dhalalloo masala, tedy brambory s hráškem, zeleninové kari či indická rýže s hráškem.

  • Oblíbená je i zelená verze arabského falafelu či populární poke bowl s hráškovým hummusem.
  • Hráškovou kaši k indickým jídlům nahrazuje zelené chutney, které skvěle doplňuje kořeněná jídla, jakými jsou jehnečí kofta, či pálivé kuře tikka masala.

Univerzální a všestranný

Hrášek je velice variabilní surovinou, můžete z něj připravit bezlepkové hráškové palačinky, přidat jej do vaječné fritaty, vitaminy doplní i v zeleném smoothie či jej využijte jako nádivku do slaninových rolek nebo kuřecích či sýrových kapes. A jaké jsou zdravotní benefity hrášku?

  • V hrášku najdeme přirozeně vysoký obsah vlákniny, bílkovin, ale také sacharidů. Skvěle tak dodá potřebné látky sportovcům po tréninku.
  • Dále s ním do těla doplníme kyselinu listovou, vitaminy skupiny B, C, E, a K.
  • Z minerálních látek obsahuje draslík, hořčík, fosfor, mangan, vápník, sodík, zinek i železo.
  • V našem těle díky konzumaci hrášku nedochází k procesům šíření chorob, a to díky jeho vysoce koncentrovaným antioxidantům.
  • Posiluje tak naši obranyschopnost, především v syrové formě.
  • Dále pomáhá se snížením špatného cholesterolu, naopak je užitečný při tvorbě červených krvinek.
  • Chrání náš cévní systém i funkci srdce.
  • Jeho účinky ocení jistě i dámy, přispívá totiž k tvorbě kolagenu, jenž se stará o pevnost naší pokožky a oddaluje vznik vrásek, a také napomáhá ke krásným a zdravým vlasům.

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč