Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Pastis
ZDROJ: Wikimedia Commons
sdílet:

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v Řecku najít pod názvem ouzo.

Pastis je silný alkoholický nápoj s výraznou vůní anýzu a lékořice. Barva alkoholu se pohybuje od různých tónů žluté, přes nazlátlou až k jemně zelené. Přidáte-li do pastisu vodu, okamžitě se zabarví do odstínu mezi mlhavě šedou až tlumeně žlutou, a vy ucíte výrazný závan anýzu, který se uvolní působením ledové vody.

Francouzi pastis nazývají mlékem Provence. Pije se všude – v zapadlých vesnických hospůdkách i v luxusních barech. Na jihu Francie patří k nejoblíbenějším aperitivům, kde se podává (stejně jako jiné aperitivy) s něčím drobným k zakousnutí (amuse bouche).

  • Mohou to být třeba křupavé ředkvičky, které se rozkrojí, namažou máslem a posypou mořskou solí.
  • Nebo opečené plátky den starého chleba, které se potřou tapenádou z oliv a kaparů nebo pastou z ančoviček.
  • Ke skleničce pastisu se také velmi dobře hodí různé salámy a uzeniny nebo další typický produkt Provence černé olivy.

Z Provence do celé Francie

  • Předchůdcem pastisu byl absint (absinth nebo absinthe), zelený likér, který se destiloval z vína a pelyňku. Hořký nápoj obsahoval i přes 70 % alkoholu a věřilo se, že má halucinogenní účinky (to však nebylo prokázáno). Říká se, že pod vlivem absintu si Van Gogh uříznul ucho a Verlaine zastřelil Rimbauda.
  • V roce 1915 proto francouzská vláda postavila absint mimo zákon. Zákaz výroby však přiměl jednoho z tradičních výrobců absintu, Julesa Pernoda, který vlastnil palírnu absintu poblíž Avignonu, k přemýšlení, jak zákaz obejít. Začal proto vyrábět pastis – destilát s nižším podílem alkoholu (40 až 50 %) a bez pelyňku.
  • Okamžitě slavil úspěch a začali ho napodobovat další výrobci. Mezi nimi také Paul Ricard, který svůj pastis prodával s přízviskem „le vrai pastis de Marseille“ (pravý marseillský pastis).
  • Kdo ale jako první přišel na nápad přimíchat do alkoholu cukr, anýz a lékořici, to nikdo neví. Některé prameny zmiňují mnichy, kteří byli experimenty s bylinami proslulí. Jisté je, že tento nápoj mistrně využívá složek, které vždy byly v Provence snadno k sehnání.

Vždy s vodou, nikdy s ledem

Pastis patří k francouzskému rodinnému stříbru, které v současnosti vyrábí mnoho výrobců. Dva nejznámější jsou již zmiňovaní Pernord a Ricard, v barech a hospůdkách najdete ale značek mnohem víc.

  • Ať už si k ochutnání vyberete jakýkoliv pastis, doporučený poměr vody a alkoholu je čtyři až pět dílů vody na 1 díl pastisu.
  • Pastis se míchá s ledově vychlazenou vodou, nikdy pokojové teploty. Chladná voda uvolní anýzové aroma a způsobí charakteristické mléčné zakalení nápoje.
  • Pastis podávejte bez ledu – ten způsobí příliš velký teplotní šok, na hladině by se vytvořil mastný film a anýzová esence by ztratila svou vůni.
  • Mimo Provence se pastis pije také jako součást různých míchaných drinků.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč