Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 tipů na večeře z dýně

Dušené hovězí s koprem a s dýňovými noky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Využijte podzimní dary přírody a připravte si lahodnou dýňovou večeři, která skvěle zasytí i zahřeje. Připravili jsme pro vás tipy na dýňové pokrmy od polévek přes rizota až po pestré dýňové noky a špagety. A tím zdaleka nekončíme!

Dýňová polévka

Jednou z nejjednodušších a zároveň nejoblíbenějších úprav dýně je dýňová polévka. Pro intenzivní chuť polévky dýni předem upečte v troubě (na 180-200 °C po dobu 20 minut).

  • U dýně hokaido je výhodou zejména to, že ji před pečením nemusíte loupat, stačí jen omýt, vydlabat semínka, nakrájet na kostky a hurá s ní do trouby.
  • Dýňové polévce svědčí kombinace orientálních a ostřejších chutí. Vyzkoušejte naši oblíbenou dýňovou polévku s kari a chilli nebo se nechte inspirovat dalšími variacemi chutí. 

Pestré rizoto z dýně

Je nebesky vláčné a díky dostatečné porci másla se doslova rozplývá na jazyku. Jen dejte pozor, aby se vám rýže nerozvařila a byla tak akorát ,na skus’. Jakmile je rýže al dente, přidejte do rizota pořádnou dávku parmazánu, promíchejte a servírujte.

Hummus či pomazánka aneb Dýňová večeře za studena

Skvělá večeře s dýní za studena? Žádný problém! Když si navíc hummus nebo pomazánku připravíte den předem, stačí už jen pár plátků pečiva a rychlá večeře je raz dva na stole.

  • S názvem hummus se pojí vyvážená kombinace s tahini, kajenským pepřem a citronovou šťávou. I dýňové pomazánce vévodí citrus – její chuť skvěle vyzdvihne pomerančová kůra.

Luxusní dýňové noky

Máte rádi klasické bramborové noky? A co vyměnit brambory za dýni a připravit si vydatnou večeři v podzimních barvách?

  • Na noky budete potřebovat jednu dýni hokaido o přibližné váze 1 kg.
  • Pak už jen přidejte mouku a sůl a důkladně propracujte.
  • Vařte jako jiné noky v osolené vodě a jakmile vyplavou, máte hotovo.
  • Noky dochuťte šalvějovým máslem a přidejte třeba opečenou slaninu, která se k nim skvěle hodí.

Dýňové špagety

Špagety bývají často vděčnou rodinnou večeří, když není času nazbyt. Připravte si dýňovou omáčku na špagety, která vám poslouží hned na několik večeří v týdnu, nebo na druhý den do práce k obědu.

Dýně jako pramen zdaví

Kromě toho, že se dýně dají připravit v mnoha různých chutných podobách, mají také blahodárné účinky na naše zdraví.

  • Například v kuchyni nejoblíbenější dýně hokaido je cenným zdrojem betakarotenu, vitaminů skupiny B, železa a draslíku.
  • Dýně celkově posiluje imunitní systém a údajně působí jako prevence nádorových a revmatických onemocnění. Díky vyladěným receptům navíc skvěle chutná, tak hurá do toho!

Zdroje informací: Celostní medicína, Moje zdraví, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč