Využijte podzimní dary přírody a připravte si lahodnou dýňovou večeři, která skvěle zasytí i zahřeje. Připravili jsme pro vás tipy na dýňové pokrmy od polévek přes rizota až po pestré dýňové noky a špagety. A tím zdaleka nekončíme!
Dýňová polévka
Jednou z nejjednodušších a zároveň nejoblíbenějších úprav dýně je dýňová polévka. Pro intenzivní chuť polévky dýni předem upečte v troubě (na 180-200 °C po dobu 20 minut).
- U dýně hokaido je výhodou zejména to, že ji před pečením nemusíte loupat, stačí jen omýt, vydlabat semínka, nakrájet na kostky a hurá s ní do trouby.
- Dýňové polévce svědčí kombinace orientálních a ostřejších chutí. Vyzkoušejte naši oblíbenou dýňovou polévku s kari a chilli nebo se nechte inspirovat dalšími variacemi chutí.
Pestré rizoto z dýně
Je nebesky vláčné a díky dostatečné porci másla se doslova rozplývá na jazyku. Jen dejte pozor, aby se vám rýže nerozvařila a byla tak akorát ,na skus’. Jakmile je rýže al dente, přidejte do rizota pořádnou dávku parmazánu, promíchejte a servírujte.
- A jaké kombinace dýňového rizota jsou ty nejlepší? Vyzkoušejte dýňové rizoto s česnekem, s kukuřicí a ricottou nebo s mascarpone.
Hummus či pomazánka aneb Dýňová večeře za studena
Skvělá večeře s dýní za studena? Žádný problém! Když si navíc hummus nebo pomazánku připravíte den předem, stačí už jen pár plátků pečiva a rychlá večeře je raz dva na stole.
- S názvem hummus se pojí vyvážená kombinace s tahini, kajenským pepřem a citronovou šťávou. I dýňové pomazánce vévodí citrus – její chuť skvěle vyzdvihne pomerančová kůra.
Luxusní dýňové noky
Máte rádi klasické bramborové noky? A co vyměnit brambory za dýni a připravit si vydatnou večeři v podzimních barvách?
- Na noky budete potřebovat jednu dýni hokaido o přibližné váze 1 kg.
- Pak už jen přidejte mouku a sůl a důkladně propracujte.
- Vařte jako jiné noky v osolené vodě a jakmile vyplavou, máte hotovo.
- Noky dochuťte šalvějovým máslem a přidejte třeba opečenou slaninu, která se k nim skvěle hodí.
Dýňové špagety
Špagety bývají často vděčnou rodinnou večeří, když není času nazbyt. Připravte si dýňovou omáčku na špagety, která vám poslouží hned na několik večeří v týdnu, nebo na druhý den do práce k obědu.
- Vyzkoušejte lahodné špagety s křupavým prosciuttem, nebo namísto klasických špaget vytvořte nevšední špagety ze špagetové dýně.
Dýně jako pramen zdaví
Kromě toho, že se dýně dají připravit v mnoha různých chutných podobách, mají také blahodárné účinky na naše zdraví.
- Například v kuchyni nejoblíbenější dýně hokaido je cenným zdrojem betakarotenu, vitaminů skupiny B, železa a draslíku.
- Dýně celkově posiluje imunitní systém a údajně působí jako prevence nádorových a revmatických onemocnění. Díky vyladěným receptům navíc skvěle chutná, tak hurá do toho!
Zdroje informací: Celostní medicína, Moje zdraví, časopis Apetit