0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Multifunkční ovesné vločky: Co všechno si z nich můžete připravit?

Ovesné vločky
ZDROJ: Louis Hansel/Unsplash
sdílet:

Ovesné vločky platí za oblíbenou surovinu zejména pro přípravu snídaní. Není divu, mají totiž skvělé nutriční složení a jsou perfektním zdrojem energie i živin. Poradíme vám, co všechno si z ovesných vloček můžete připravit tak, abyste mohli nejen snídat, ale i svačit nebo mlsat.  

 

Kaše nasladko i naslano

Dát si teplou ovesnou kaši ke snídani je skvělá volba především teď, na podzim. Zahřeje a dodá potřebnou energii a živiny na celé dopoledne. Bonusem je, že příprava ovesné kaše je jednoduchá a zvládnete ji během pár minut.

  • Z ovesných vloček lze připravit i slanou kaši, což jistě ocení ti, kterým po ránu sladké nechutná. Kaši můžete využít i jako zdravou a vydatnou večeři. Ideální je zkombinovat ovesné vločky se surovinami jako jsou česnek, žampióny, různé druhy bylinek, tepelně upravená zelenina, vejce a sýr typu parmezán nebo Grana Padano.

Poháry z ovesných vloček

Další variantou jednoduchou na přípravu a vhodnou ke snídani nebo svačině jsou poháry s ovesnými vločkami. Sice nezahřejí tak, jako kaše, za to jsou pastvou pro oči díky vrstvení různě barevných ingrediencí, které máte rádi.

  • Zdravý pohár plný dobrot vykouzlíte, pokud použijete ovesné vločky, lučinu a čerstvé ovoce – maliny, jahody, meuňky, borůvky. Je jednoduchý, dobře vypadá a ještě lépe chutná.  

Domácí müsli neboli granola

Z ovesných vloček si můžete připravit také domácí müsli. Výhodou oproti tomu kupovanému je, že víte, co do něj přidáváte a vyjde vás levněji.

Sušenky a koláče, ke kávě či ke sváče

Honí vás v práci, ve škole nebo zkrátka někde na cestách mlsná?

Odlehčený oběd

Na závěr pro vás máme dva tipy, jak použít ovesné vločky i pro přípravu hlavních jídel. Pokud jimi totiž některé suroviny nahradíte, získáte tak zdravější variantu pokrmu obohacenou o vitamíny a vlákninu, což vaše tělo určitě ocení.

  • Až budete připravovat karbanátky, vyzkoušejte naší odlehčenou verzi s ovesnými vločkami.
  • Na nedělní oběd se bude skvěle hodit slavnostní pečínka marinovaná v meruňkovém džemu a obalená v křupavé krustě z ovesných vloček. 

Související články

Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví
  • Tipy a triky

Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví

Pohanka se v současné době těší stále větší oblibě, což je mimo jiné zapříčiněno její cennou výživovou hodnotou. Její opětovné zařazení do jídelníčku je tím správným krokem ke zdravému stravování. Pohanka dodává lidskému organismu důležité...
Jáhly, opomíjený zázrak na talíři
  • Tipy a triky

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit