Vypěstujte si řeřichu, je plná vitaminů

sdílet:
I obyčejnému chlebu s máslem dodá jasně zelená řeřicha jarní šmrnc. Poradíme vám, jak si ji snadno a rychle vypěstovat.

Co potřebujete

Výhonky řeřichy jsou sice běžně k dostání v supermarketech, ale vypěstovat si svoje vlastní je mnohem větší zábava. Ocení ji nejen děti. Potřebujete jen plochou misku, buničitou vatu a především semínka řeřichy zahradní. Ta koupíte v prodejnách pro zahradníky a některých květinářstvích. Chemicky neošetřená semínka v biokvalitě od firmy Semo prodávají například ve zdravých výživách.

Pravidelně zalévejte

Do ploché misky nebo truhlíku rozložte buničitou vatu, zalijte ji vodou tak, aby se nasákla, ale ve vodě neplavala. Pak nahusto vysejte semínka řeřichy. Uvidíte, jak rychle tato drobná rostlinka roste. V teplém a vlhkém prostředí začne ‚vyhazovat‘ klíčky už po jednom dni, nejpozději za týden pak můžete sklízet první zelené výhonky. Řeřichu nemusíte hnojit, jen pravidelně zalévat, aby vata zůstala pořád vlhká. Semínka však nesmějí plavat. Neměla by také nikdy zcela vyschnout, jinak nic nesklidíte!

S čím jíst

Na konci zimy, kdy není nabídka sezonní zeleniny a ovoce tak pestrá, jsou výhonky řeřichy vitaminovou bombou. Jejich štiplavá chuť vynikne v čerstvém salátu, v zeleninové polévce (posypte ji až na talíři), v tvarohové pomazánce i v bylinkovém másle. Ochutit jí můžete také vařené brambory nebo krajíc chleba s pomazánkou. Jsou tací, kteří z řeřichy připravují i pesto. V každém případě je lepší doladit jídlo řeřichou až po uvaření, aby neztratila nic ze své štiplavosti a vitaminů.

 

 

 

 

 

 

Autor: Anonym (neověřeno)

Obchod Apetit