Kolik hořčic znáte?

Hořčice
ZDROJ: Nadine Primeau/Unsplash
sdílet:

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších dochucovadel na světě. Na výběr nemáme jen z plnotučné, hrubozrnné či dijonské, horčic existuje celá řada!

Pasta z hořčice, ale také samotná semínka, si našly velice rychle zalíbení u strávníků po celém světě. Oblíbená je v Česku, na Slovensku, v Polsku, Rakousku či Francii, hojně ji používá indická nebo bangladéšská kuchyně. Najdeme ji i v kuchyních dalších asijských a afrických zemí.

  • Dochucují se s ní majonézy, salátové zálivky, marinády i omáčky.
  • Párku v rohlíku nebo v hot dogu by bez ní chyběl ten správný říz, špekáčky opečené na ohni si bez ní mnozí nedovedou představit.
  • V Belgii se z hořčice připravuje dokonce polévka, do které patří i smetana, česnek, petržel a kousky slaniny.
  • Chuť dodává také holandské omáčce.
  • Z jednoho kilogramu hořčičných semínek se vyrobí šest kilogramů hořčice.

‚Kolik druhů znáš?‘

Za dlouhá staletí, kdy se na polích sklízela hořčičná semínka, vznikla řada druhů a variant tohoto oblíbeného dochucovadla. Představíme vám stručně ty nejznámější.

Plnotučná

Varianta, která se u nás drží na přední příčce oblíbenosti. Má jemnou chuť, ve které vyniknou mletá semena bílé hořčice. Žlutou barvu získává obarvením kurkumou, z pohledu jakosti musí plnotučná hořčice splňovat českou vyhlášku (smí obsahovat nejvýše 5 % semen brukve černohořčice). 

  • Průměrná roční spotřeba hořčice u nás v roce 2021 se vyšplhala na 2,5 kilogramu na hlavu.

Bavorská hrubozrnná

Německá verze nasládlé temně hnědé hořčice dokonale souzní s grilovanými klobásami. Za objevitele této pochoutky je označován Mnichovan Johann Conrad Develey.

  • V roce 1854 přidal k namletým hořčičným semenům ocet, notnou dávku cukru, koření, vodu, sůl a cibuli. Sladká, a přitom výrazná hořčice, je příjemnou obměnou naší žluté klasiky.

Dijonská

Výroba francouzské dijonské hořčice, která má výraznou štiplavou chuť, se po staletí téměř nezměnila. Původně se sice využíval mošt z mladých hroznů, dnes je častěji nahrazován již vyzrálým francouzským bílým vínem.

  • Pravá dijonská hořčice by měla mít označení AOC, tedy evropskou známku Chraněného označení původu.
  • V místě jejího vzniku, tedy Dijonu, bychom ji dnes ale hledali marně. Poslední továrna na sytě žlutou hořčici byla uzavřena v roce 2009, výroba se následně přesunula do přilehlých měst a vesnic. Řemeslné výrobny tak můžete navštívit i dnes.

Kremžská

Z rakouské Kremže se k nám dostala nahnědlá hořčice, ve které se mísí bílá i černá semena. Je sladší než plnotučná a obsahuje kousky nahrubo umleté černé hořčice.

  • Její výroba se přesunula Z Kremže do přilehlých měst v Dolních Rakousích a také do Vídně.
  • Pravá kremžská hořčice se zjemňuje vínem, nikoli octem.

Anglická

Jasně žlutou barvou a hustou konzistencí se vyznačuje anglická hořčice. Její ostrá chuť je výraznější než u jiných druhů, proto se hodí do vařených omáček či k masu.

  • Nejznámějším výrobcem je Colman´s of Norwich, který zahájil výrobu v roce 1814. Vyráběly se dvě varianty – klasická hořčice v podobě pasty a prášková verze.

Americká

Američané ji přidávají do dresinku, omáček, na hot dogy, k párku či sendviči nebo hamburgeru. Americká hořčice je jemná žlutá a barví se kurkumou.

  • Poprvé ji představil v roce 1904 George J. French. Americká hořčice dodnes nese jeho jméno – prodává se pod značkou French's

Další druhy

  • Mezi méně známé varianty hořčice můžeme zařadit medovou, skvěle se hodí ke kuřecímu masu či do salátových zálivek.
  • Ovocná hořčice byla vytvořena ve 14. století v oblasti Lombardie. Velké kousky ovoce byly konzervovány v horkém hořčičném sirupu, a nejčastěji se servírovaly ke zvěřině. Takto se uchovávaly višně, jablka, kdoule či třešně.
  • Feferonková hořčice využívá sílu chilli papriček a pořádně vás prohřeje. K ochutnání je také pivní varianta, kde je ocet nahrazen právě nápojem z chmelu. 
  • Kapku něčeho ostřejšího nabízejí především americké hořčice, ve kterých může být přidaná whiskey, koňak i brandy.

Historie stará 4 tisíce let

Archeologové odhalili v údolí řeky Indu vykopávky s rostlinami hořčice, už kolem roku 1850 př. n. l. civilizace tedy znala tuto plodinu.

  • Prvním národem, který hořčici začal využívat jako koření, byli pravděpodobně Římané. Semínka hořčice smíchali s nekvašeným moštem z vinných hroznů, získali tak hořčičný mošt.
  • První zmínky o hořčici najdeme v kuchařce z konce čtvrtého století, recept popisuje směs hořčičných semínek, kmínu, pepře, libečku, kopru, tymiánu, celeru, cibule, oregana, medu, octu, rybí omáčky a oleje.
  • Ve sbírce římských receptů je zaznamenáno, že se tato směs používala jako glazura na pečeného kance.

TIP Kombinaci originální francouzské dijonské hořčice a medu si zamilujete na první ochutnání. Vyzkoušejte Medovou hořčici Maille a nikdy nebudete chtít jinou. Perfektně se hodí ke grilování či jako základ marinád nebo salátových dresinků.

francouzská Hořčice

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit