Klasickou tvarohovou bábovku už jistě znáte. Máme pro vás i její svěží citronovou verzi. Je rychlá, vynikající a vždy se povede. Rodinný recept na tvarohovou bábovku s citronem nám prozradila čtenářka Helena Kamenická z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To jsme ale neotestovali, protože jsme ji v redakci snědli na posezení...
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Do mísy dejte změklé máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do pěny.
V misce utřete tvaroh se špetkou soli. Přidejte ke žloutkové pěně a stěrkou zapracujte.
Do čisté mísy vlijte bílky a ušlehejte z nich tuhý sníh.
Do velké mísy vsypte krupičku, přidejte 2 lžičky kypřicího prášku a promíchejte. Pak stěrkou spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr zlehka zapracujte sníh z bílků.
Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte necelou hodinu. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud na ní neulpí syrové těsto, je bábovka dopečená.
Bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 14x lahodné tvarohové dezerty(14 receptů)
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- Téměř 20 rodinných receptů na rychlé tvarohové koláče a buchty, které zvládnete raz dva(16 receptů)
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů)
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů)
- Tvarohové bábovky: Vyberte si některý z ověřených receptů na vláčný moučník(6 receptů)
Komentáře
Ahoj Madlo, také mi došla krupička - dala jsi mouky stejné množství, nebo jsi upravila recept? Díky za odpověď. Markéta