5x cuketa do skleničky

sdílet:

Zamotala vám hlavu velká úroda cukety? Zavařte ji do skleničky, v zimě si užijete lahůdky ze spíže.

1. Cuketa nakládaná jako okurky

Sladkokyselé, tak akorát křupavé okurky jsou právem jedním z pokladů české kuchyně. Nálev z octa, soli, cukru a pikantního koření dodá chuť i jinak nevýrazné zelenině.

Stejným způsobem můžete naložit také mladé cuketky. Omyjte je, osušte, nakrájejte je na kolečka, zalijte sladkokyselým lákem a zavařte stejně jako okurky. Recept funguje na jakékoliv drobné tykvičky. Pokud je zavařujete celé, můžete je před vložením do sklenic propíchat pletací jehlicí, lépe nasají chuť láku a koření. 

Chcete-li, aby zelenina zůstala pěkně křupavá, dodržte pečlivě postup a cukety zalijte studeným lákem. Stejný výsledek vám zajistí také rychlé vyjmutí zavařovacích sklenic z hrnce po sterilaci.

Nakládané okurky

Více

2. Cuketová čalamáda

Je to kečup, nebo není? Pikantní omáčka z cuket se postará o doprovod pečenému i grilovanému masu, přidat ji můžete do hot dogu nebo ji promíchejte s těstovinami.

Připravenou ji máte během 15 minut, nejvíc času zabere pomalé dušení. Zelenina potřebuje k dokonalému změknutí a prolnutí chutí nejméně 45 minut v hrnci a časté promíchávání, aby se nepřipalovala. Pak ji stačí rozdělit do sklenic a sterilovat.

Pokud máte raději jemnou konzistenci, která se podobá kečupu, zeleninu na závěr dušení rozmixujte dohladka.

Cuketová čalamáda

Více

3. Topinková bomba

Upečte cukety na plechu spolu s pořádnou dávkou nasekané cibule a česneku. Topinková směs z trouby slibuje téměř bezpracný způsob, jak se zbavit přebytků letní úrody, zároveň je ale tak lahodná, že vám ve spíži málokdy vydrží až do zimy.

Pečená zelenina chutná výborně na topinkách smažených na sádle i v těstovinách. Nebo ji promíchejte se sýrem (např. čedarem) a pikantní uzeninou, jako jsou chorizo či čabajka, směsí potřete tousty a zapečte.

4. Čatní 

Univerzální způsob, jak chutně zpracovat jakoukoliv zeleninu či ovoce. Oblíbená indická omáčka patří v zemi svého původu k univerzálním dochucovadlům a své místo jistě najde i ve vaší kuchyni. Nemá jasně dané přísady a neexistuje tedy ani jeden jediný správný recept.

Zato si ji můžete ochutit podle sebe: jednou ji připravíte jemnější, sladší díky zralému ovoci, jindy pořádně pálivou s porcí oblíbených chilli papriček. Kouzlo čatní tkví právě v propojení sladkých a pálivých chutí spolu se slanou a kyselou.

Čatní: všestranná indická pochoutka

Více

5. Rychlokvašená zelenina

Krásně křupavá, vyváženě sladkokyselá – zrychlená verze nakládané zeleniny se nezavařuje, pouze nechává v lednici, kde vydrží několik týdnů. Do skleniček můžete společně dát jakoukoliv kořenovou zeleninu, dále ředkvičky, kedlubny a především drobné, ještě nepřerostlé cuketky.

Křupavý salát se hodí na jakýkoliv obložený chleba, do baget i burgerů. Uvidíte, že ve vaší lednici dlouho nepobude.

Křupavá kyselá zelenina

Více

Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit