Jak naložit s okurkovou sezonou

okurky
ZDROJ: Anath Pai/Unsplash
sdílet:

V polovině srpna tradičně vrcholí sklizeň okurek, což se u někoho může projevit v podobě čtyřstupů zavařovacích sklenic. Ze záplavy různých druhů a velikostí okurek si však můžete připravit nespočet lahůdek i ze studené kuchyně.

Okurky najdou nejčastěji využijete ve studené kuchyni. Kvůli vysokému obsahu vody jsou vítanou součástí denního jídelníčku. Jak okurky do něj kreativně zařadit? Vybírat můžete z množství různorodých receptů.

  • Okurka polní tradičně končí ve sladko-kyselých nálevech, odkud pak míří do salátů, pomazánek, omáček, na chlebíčky nebo jako kyselý doplněk k nejrůznějším pokrmům jako jsou šunkofleky, francouzské brambory, smažené řízky.
  • Okurku salátovou naproti tomu využijete do salátů, smoothie, pomazánek nebo k přípravě osvěžujících letních drinků.

Co všechno můžete z okurek připravit?

  • smoothie

Okurky smoothie dodají potřebnou tekutinu a osvěžující chuť. Není potřeba je předem loupat, ve slupce se nachází většina vitamínů a minerálů, které se v okurkách nacházejí. Zbavovat se jich by proto byla škoda.

  • letní chlazené nápoje

Plátky okurek dodají podobně jako citron osvěžující švih jak domácí limonádě, tak míchaným alkoholickým drinkům jako například okurkové martini nebo okurkový gin fizz. Plátek okurky předvede svůj trik i v domácím nanuku.

Nanuky s okurkou, tequilou a zázvorem

Nanuky s okurkou, tequilou a zázvorem

Více

  • polévky

Okurkové polévky se podávají studené, okurky v nich většinou doprovází bílý jogurt, zakysaná smetana nebo kefír spolu s bylinkami. Typickým zástupcem této kategorie je například oblíbený bulharský tarator

  • saláty

Salát okurkám sluší jako snad žádné jiné zelenině. Právě její šťavnatost a čerstvost dodává salátům potřebné atributy. Existuje bezpočet ryze okurkových salátů, které jste možná ještě nevyzkoušeli jako například japonský okurkový nebo krémový okurkový těstovinový.

  • omáčky

Studenou omáčkou nebo dipem okurek, který si vysloužil celosvětový ohlas, jsou tzaziki. Tedy spojení hustého bílého odkapaného jogurtu, okurek, česneku, olivového oleje a kopru.

Nakládané okurky v láku

Dobře zavařené kyselé okurky vydrží i několik let. Jejich zakonzervování není velká věda a s minimem prostředků ji obstojně zvládaly už naše prababičky.

Vybírejte drobnější okurky, ty velké si můžete nechat na tzv. kvašáky. Pamatujte, že základem chutných nakládaček je jejich křupavost a dobře dochucený nálev.

Suroviny pro naložení okurek do nálevu:

  • okurky
  • voda
  • sůl, cukr
  • ocet
  • mrkev, cibule
  • kopr
  • bobkový list, pepř celý

Recept můžeme obohatit hořčičným semínkem, skořicí nebo třeba hřebíčkem. Drobné rozdíly jsou záležitostí regionálních a rodinných receptur.

  1. Vodu, ocet, sůl a špetku cukru svařte, vznikne lák.
  2. Po vychladnutí zalijte okurky se zeleninou lákem až po okraj sklenic a následně sterilizujte (zavařte).

Nakládané okurky můžete využít například k výrobě okurkové salsy či pomazánek, přidat je do omáčky k masu, ozdobit jimi chlebíčky a jednohubky, podávat je jako kyselý doplněk k masu, francouzským bramborám nebo šunkoflekům.

Nakládané okurky babičky Jiřinky

Nakládané okurky babičky Jiřinky

Více

Jak na rychlokvašky

Kvašení je přírodní proces, při kterém se v potravinách množí prospěšné bakterie mléčného kvašení, jež jsou důležité pro trávicí trakt. Pojídáním kvašené zeleniny tak podporujeme svůj imunitní systém.

V neposlední řadě jsou kvašáky a jejich lák vítanou vzpruhou v horkých letních dnech či po náročných víkendových oslavách. Obsahem enzymů, vitamínů a stopových prvků dodává demineralizovanému organismu živiny a hydratuje jej.

K přípravě rychlokvašek potřebujete:

  • vodu
  • sůl
  • větší polní okurky
  • listy vinné révy
  • kopr
  1. Smícháním vody a soli vytvořte lák. Na litr vody dejte 1 až 2 lžičky soli.
  2. Celé propíchané okurky naskládejte do velké sklenice nebo kameninové nádoby a proložte je vinnými listy a koprem.
  3. Zalijte lákem až po okraj sklenice tak, aby zelenina byla celá ponořená - to platí pro jakoukoliv nakládanou zeleninu.
  4. Nádobu poté zlehka zakryjte a ponechejte po dobu jednoho týdne až 10 dní na teplém místě bez přímého slunečního světla.

Jednotlivé receptury na rychlokvašky neboli kvašáky se liší kraj od kraje. Do sklenic se tak může přidávat také bobkový list, křen, česnek, pepř, nové koření nebo chilli apod. Důležité je okurky před vložením do sklenic propíchat na několika místech špejlí, čímž se proces kvašení urychlí.

Rychlonakládačky se od rychlokvašek liší tím, že neoobsahují bakterie mléčného kvašení a kyselosti se u nich docílí naložením do octového nálevu.

Knedlíky s vejci & rychlonakládačky

Knedlíky s vejci & rychlonakládačky

Více

Okurkou ku zdraví

Okurky mají nízkou energetickou hodnotu, protože jsou tvořeny hlavně vodou. Díky tomu jsou obvyklou součástí redukčních diet.

Okurky zlepšují krevní oběh, podporují činnost mozku, snižují krevní tlak, regulují trávení. Konzumací okurek podpoříte správné fungování imunitního systému.

TIP

Toužíte po šťavnatých vyzrálých lokálních okurkách? Hledejte logo Čerstvě utrženo! Salátové Hugo okurky z produkce Čerstvě utrženo nyní nesou nové ekologické laserové značení, které přitom neovlivňuje chuť, vůni či kvalitu okurky. Značku navíc uvidíte na první pohled. 

Okurky z Čerstvě utrženo z farmy ve Velkých Němčicích totiž dostávají čas skutečně dozrát a navíc jsou vždy čerstvé. K zákazníkům necestují přes půl Evropy, ale z prosluněné jižní Moravy a jsou tak stále plné autentické chuti.

čerstvě utrženo logo
ZDROJ: Čerstvě utrženo

Související recepty

Tzatziki

Vzpomínka na dovolenou vás zavede do Řecka. Nezapo...

Související články

Nakládané okurky: Tipy na nejlepší dobroty
  • Tipy a triky

Nakládané okurky: Tipy na nejlepší dobroty

Nakládaná zeleninaTento způsob skladování sezónních potravin má u nás dlouholetou tradici. Nejprve se zelí pouze nakládalo v kameninových hrncích a prolévalo nálevem, který pochutině dal ten správný říz. S ohledem na to, že právě nakládané...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Obchod Apetit