Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Jambalaya
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě snadné a levné. Zkuste to s námi. Jednoduchá jídla z jednoho hrnce nebo nadýchané koblížky nadchnou každého.

Takzvaná kreolská a cajunská kuchyně, jimiž voní pestré New Orleans, mají společný základ v podobě francouzské inspirace a surovin, jako jsou rýže, ryby a mořské plody, domácí uzeniny, vepřové maso a zvěřina.

Jelikož kreolská a cajunská kuchyně patří k nejrozmanitějším kulinárním proudům v USA, nepřekvapí, že na mnohá jídla neexistuje jen jediný, neměnný recept, a naopak je běžné, že se setkáte s více variantami téhož. Většina jídel má ale stejný základ v podobě „svaté trojice“, kterou tvoří bílá cibule, řapíkatý celer a paprika.

Podívejme se na pokrmy, které v New Orleans a oblasti podél řeky Mississippi patří k nejoblíbenějším.

Neworleanská odpověď na paellu: jambalaya

Ačkoliv kreolská jídla nezapřou inspiraci z kuchyně francouzské, pokrm, který se stal symbolem New Orleans, místní kuchyni věnovali Španělé. Tamní kuchařky seznámili s paellou z rýže, masa a zeleniny.

  • V neworleánské podobě se jmenuje jambalaya a připravuje se ze „svaté trojice“, tedy bílé cibule, řapíkatého celeru a papriky.
  • Zelenina se nejčastěji osmaží na slanině, v základu se opečou kousky masa a v tomto okamžiku se recepty začnou rozbíhat všemi směry: Maso v jambalaye může představovat šunka, kuře, vepřové či krevety, často ještě s kouskem pikantní klobásky.
  • K tomu se přidá rýže a koření, typicky bobkový list a tymián, vše se zalije vývarem a povaří či zapeče v troubě, až rýže změkne.

Přestože jídlo inspirovala španělská paella, původ názvu jambalaya prý můžeme najít ve francouzském jambon (šunka) a africkém výrazu pro rýži aya.

Polévka, ve které stojí lžíce: gumbo

Dalším pokrmem typickým pro New Orleans je gumbo, polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce.

  • Základ tvoří velmi hustá jíška, která se dříve připravovala ze sádla, dnes nejčastěji z rostlinného oleje, hladké mouky a již zmiňované trojice bílá cibule, řapíkatý celer, paprika.
  • Jíška se musí velmi dlouho, pozvolna vařit, až získá krémovou sametovost a sytě hnědou barvu podobnou kakau s mlékem.
  • Do hustého základu se pak přidává zvlášť opečené maso či klobásky, nechybí ani zelenina – sladká bílá cibule, šťavnaté papriky, rajčata a také okra, která obsahuje spoustu škrobu a gumbu dodává tu správnou konzistenci.
  • Hotové gumbo se koření jen lehce, špetkou chilli koření.
  • Podává se spolu s vařenou rýží a na stole k němu nikdy nechybí lahvička pálivé omáčky tabasco.

Základ kuchyně: fazole s rýží

V kreolských a karibských kuchyních patří variace na téma fazole s rýží do základního repertoáru kuchařek, protože jde o základní, snadno dostupné potraviny.

  • V neworleanské úpravě nechybí milovaná trojice bílá cibule, řapíkatý celer a paprika, která se opeče na oleji, zalije drůbežím vývarem a společně vaří s předvařenými červenými fazolemi. Fazole je důležité dobře, doměkka uvařit. Práci vám zjednoduší luštěniny z konzervy.
  • K dochucení se používá worchesterská omáčka a chilli.
  • Jídlo se podává s vařenou sypkou, nelepivou rýží a zeleným salátem.

Zdravé pondělí s nejzelenějším salátem

Nejen pro New Orleans, ale pro celou louisianskou oblast je typický salát namíchaný z mnoha různých zelených listů, plátků avokáda a jednoduché zálivky vinaigrette. V New Orleans se prý tradičně jí v pondělí k rýži s fazolemi. Obohatit ho můžete o tenké proužky mrkve a růžičky brokolice.

Sladká slast: koblížky beignets

Smažené čtverečky z kynutého těsta se podávají vždy horké, hojně obalené v moučkovém cukru, někdy pokapané medem nebo dokonce s krémovou náplní. I když jsou beignets oblíbené napříč celým státem Lousiana, je to právě New Orleans, kde tuto sladkost koupíte snad v každé kavárně. Malé smažené bonbónky si nejlépe vychutnáte s šálkem horké kávy nebo kakaa.

Zdroj informací: TheKtchn, FoodNetwork 

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč