0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Objevte kouzlo i jednoduchost domácí hořčice

Objevte kouzlo i jednoduchost domácí hořčice
sdílet:
Jsou jídla, která si bez hořčice už ani nedokážeme představit. Skvěle doplňuje horký párek, rozumí si s vyzrálým sýrem, k opečenému masu je skoro hřích dávat něco jiného než právě ji. Vyzkoušejte si připravit domácí hořčici, která bude dochucením naladěná přímo na vaše chuťové přijímače.

První zmínka o hořčici se objevuje v prohlášení Karla Velikého, který nařídil dvorům dostatečnou zásobu této suroviny. Stalo se tak v roce 800 n.l. Chuť a všestranost hořčice však znali už starověcí Řekové a Římané. Podávali ji k pečenému masu, avšak už Hippokratest vyzdvihuje její zdravotní přednosti. Používala se na tlumení bolesti zubů i hlavy, na projevy revmatismu a epilepsie. Pythagoras ji dokonce doporučil jako lék proti uštknutí škorpionem či hadem. Hořčice se nakonec zabydlela nikoli v lékárně, ale na jídelní tabuli po celé Evropě. Francie dala světu nezaměnitelnou dijonskou, v Čechách nedáme dopustit na plnotučnou. Jedno mají ale společné, základní suroviny, poctivé řemeslo a všestranné využití při vaření i debužírování.

Známé variace na hořčici

Základem pro hořčici jsou semena hořčice bílé, jednoleté byliny dorůstající výšky jednoho metru, jež se řadí do stejné rostlinné čeledi jako například kedlubna či brokolice. Hořčičná semínka se sklidí ze žlutého květenství, suší, rozdrtí, a důkladně namelou. Poté se smíchají s vodou, solí, cukrem, octem, směsí mletého koření a trochou oleje. Řekové i Římané vodu nahrazovali vinným moštem. Dijonská hořčice se dá dohledat ve spisech již z roku 1336. V regionu Burgundska se tak hořčice stala důležitým vývozním artiklem. Vyrábí se z hnědých i černých hořčičných semínek, které se smíchaly se solí a tzv. verjusem, tedy nakyslou šťávou z nedozrálých hroznů. Později se používalo bílé víno, dnes je však ve výrobě nahrazeno vinným octem. Už jen pár místních výrobců používá s úctou k tradici zmíněný verjus, pokud se do Dijonu vydáte, můžete se po troše hledání setkat s malými rodinnými výrobci. Dijonská hořčice má chráněné označení původu, paradoxně však využívají semínka vypěstovaná v Kanadě. Přesto je její chuť nezaměnitelná, lehce ostrá a lehce nakyslá. Skvěle se hodí do zálivek i při vaření klasických francouzských receptů. Oproti tomu bavorská hořčice je výrazně sladká, a to díky přidanému medu a jablečné šťávy. K sekané či bavorské klobáse je ideálním společníkem. Anglická hořčice má typickou sytě žlutou barvu, krémovou strukturu, a jemnou chuť. Britové si ji nejčastěji servírují k oblíbenému roastbeefu. Nejpikantnější hořčicí je čínská, její ostrost tkví v čerstvosti. Připravuje se vždy těsně před servírováním. K základu patří sezamová olej a rýžový ocet. Česká plnotučná hořčice svou barvu získává až díky dobarvení, dochucuje se octem a nebývá pálivá. Servírujeme ji většinou v tandemu s křemžskou hořčicí, ve které je kupodivu o 11 % více cukru než v plnotučné. Její součástí jsou hrubě mletá černá zrna. V místě svého vzniku, tedy v rakouské Kremži, se dochucuje bílým vínem, v Čechách pouze octem.

Domácí poctivá hořčice a její výroba

Samotná příprava vám zabere kolem 10 minut a je velice jednoduchá. Před tím však a 400 ml hořčice smíchejte 100 g žlutých hořčičných semínek se 150 ml suchého sektu nebo jablečného octa, dochuťte 2 lžičkami soli a nechejte zakryté pod potravinářskou fólií zrát 3 dny v chladu. Třetí den vše rozmixujte v robotu do hladka spolu s 4-5 snítky estragonu. Pro hladší konzistenci můžete přidat trochu převařené vody. Ochutnejte a případně znovu dosolte. Ve sterilizovaných skleničkách vydrží v ledničce nejméně měsíc. Takovouto základní směs můžete také dochutit podle vlastních představ, sladkost dodá med, ostrost hnědé nahrubo mleté semínko, chilli, zázvor nebo kořen wasabi. Barvu i další rozměr dodá kurkuma, která se do hořčice často přidává, kari či hřebíček. K dochucení pomůže také přidání sušeného česneku, cibule, dále pepř, křen, pažitka, bazalka či nasekaná kyselá okurka. Méně je však více, ostatně k dalšímu dochucení vybízí hořčicový dresing či zálivka, která oživí jakýkoli salát – a pokaždé může chutnat trochu jinak.

Vaše dochucená hořčice může udělat radost nejednomu gurmánovi pod vánočním stromečkem. Stačí skleničku dozdobit stužkou a opatřit ji popiskem se složením i možnostmi využití. Na množství doporučujeme nešetřit, mizí záhadnou rychlostí.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč