Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Dezerty z francouzských kaváren

Vypadají fantasticky, jejich chuť je dovedená k dokonalosti a vůni nikdo neodolá. Řeč je o francouzských dezertech, které jsou známé svou delikátností po celém světě. Ačkoli se na první pohled zdá, že je jejich příprava určená pouze mistrům cukrářů, opak je pravdou. Většina receptů využívá minimum dostupných surovin a ani jejich příprava nevyžaduje vyšší dívčí. Představujeme vám to nejlepší z francouzských cukráren a kaváren.
15. 10. 2020 | Autor: Hana Kovaříková

Paris-Brest

Francouzský dezert ve tvaru prstence připomíná vylepšenou verzi českého věnečku. Původní recept je připisován Louisi Durandovi, cukráři, který v roce 1910 vytvořil dezert ve tvaru kola k oslavě cyklistického závodu Paříž-Brest-Paříž. Je vyráběný z odpalovaného těsta, jehož vrchní díl se sype plátky mandlí, náplň je z krému mousseline pralinée. Kouzlo krému je ve spojení másla, cukrářského krému a stejnojmené hmoty pralinée, vyrábějící se z pražených karamelizovaných ořechů, obvykle lískových a mandlí, jenž se mixují do kašovité hmoty. Věnečky se vyrábějí v průměru deseti či dvaceti centimetrové. Dnes se spousta cukrářů snaží původní tvar i náplň obměnit, doporučujeme se držet originálu, který je svou chutí nezaměnitelný.

Věnečky Paris-Brest

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát naučí připravit odpalované těsto a upéct z něj klasický dezert,...

Crème brûlée

Tak schválně, kolik myslíte, že je třeba ingrediencí na přípravu tohoto dezertu ve formičce? Možná vás překvapí, že jen pět. Žloutky, kvalitní smetanu ke šlehání, krupicový cukr, hnědý třtinový cukr na flambování a vanilkový lusk. Nezkoušejte ho ničím nahradit, pravá vanilka zde hraje hlavní roli a její chuť se ničím nahradit nedá. Pro přípravu budete potřebovat také formičky, žáruvzdorné rukavice, flambovací pistoli a odvahu zkrotit oheň. Francouzi crème brûlée připravují v kulatých bílých miskách zvaných ramekin, vy ale můžete požít to, co máte k dispozici ­ — ohnivzdorné formičky, hrnky nebo zapékací mističky. Pokud máte k dispozici formy větších rozměrů, upravte dobu pečení. Formičky o objemu 2 dcl potřebují kolem 25 minut, objem 5 dcl kolem čtyřiceti. Jak docílíte kýžené karamelové krusty, která chuťově výborný dezert propojuje také se sluchovým vjemem, tedy prvotním prolomením krusty čajovou lžičkou? Flambováním. Flambovací pistole vám práci značně ulehčí, nicméně vystačíte si se starší polévkovou lžicí nebo aromatizovaným alkoholem (koňak, rum, likér nebo vodka, důležité je, aby obsah alkoholu přesáhl 38 %). Pod roztaveným karamelem na vás vykoukne dokonalý vanilkový krém.

Základní vanilkový crème brûlée

Jediné prolomení krustičky a ochutnání vás rázem přivede k závislosti na tomhle úžasném francouzském dezertu. Vypadá...

Suflé

Nadýchaný, skoro až nafoukaný, jemný, chrlící jako sopka tekutou náplň. Takové je soufflé, obestřené delikátní chutí i odhalením skrytého čokoládového tajemství. Složení je opět minimalistické, prim zde hrají našlehané bílky, které během přípravy v troubě zvětší svůj objem. Jeho historie sahá až do 17. století, kdy francouzští cukráři objevili tuto vlastnost bílků. Suflé podobné tomu dnešnímu se datuje k polovině 18. století, kdy jej francouzský kuchař Vincent La Chapelle zaznamenal ve své kuchařce. Připravit si jej můžete i doma, a není to nic těžkého. Důležité je správné vyšlehání bílků, ty by měly mít pokojovou teplotu. Použijte kovovou misku a dejte pozor, ať je nepřešleháte. Že jsou hotové poznáte jednoduchým obracením mísy vzhůru nohama. Suflé se peče v opravdu rozpálené troubě, 200 °C nebo 180 °C na horkovzduch.

Čokoládové suflé

Čokoládové suflé patří mezi klasické dezerty z lepších restaurací, zvládnete ho ale i doma!

Makronky

O původu makronek se vedou spory, Francouzi je vzali za své, je však pravděpodobné, že byly v 16. století přivezeny z Itálie, kde se vyráběly už od století osmého. Francouzům však nelze odepřít zásluhy na popularizaci makronek po celém světě, aby také ne, ve Francii jsou velice oblíbené. Co některé z vás jistě potěší je jejich bezlepkovost. K jejich výrobě je třeba voda, bílky, moučkový i krupicový cukr a mandlová mouka. Právě díky ní je cena makronek vyšší, než bychom si přáli. A také fakt, že upéci uvnitř nadýchanou, na povrchu křupavou a krásně tvarovanou makronku není úplně samo sebou. S naším podrobným návodem to jistě zvládnete. A jakou náplň zvolit? Je jich bezpočet, pro začátek doporučujeme čokoládovou, jahodovou a citronovou. Experimentům s barvou i náplní jsou makronky nicméně nakloněny.  

Makronky

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát zasvětí do výroby křehkých makronek a přidá i recepty na dvě...

Tartaletky

Fantazii a hravost si nechte také na výrobu a zdobení tartalettes, v překladu malých dortíků. Křehké těsto tvořící základ u těchto košíčků doslova volá po inovacích. Dnes můžete ochutnat nejen sladké, ale i slané náplně. Typický tvar získáte pouze speciálními formičkami, které nejdou hrnečkem zkrátka nenahradíte. V těstě nehledejte nic složitého, jedná se o klasické křehké. Do náplně dejte, co máte rádi nebo zrovna po ruce. Tartaletkám sluší k ozdobení ovoce, ořechy, čokoláda, ale také bylinky při slané variantě.

Tartaletky

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát ve škole francouzské cukrařiny naučí připravit křehké těsto a...

Millefeuille

Ve francouzštině znamená tisíce vrstev. Zcela tak vystihuje konzistenci tohoto dezertu. Nadýchané linecké těsto, které odděluje krém a ovoce. Vrstvením jednotlivých komponentů docílíte lahodného, křehkého a na jazyku rozplývajícího se potěšení. Vyzkoušejte naši verzi s čokoládovým krémem, která zmizí rychleji, než řeknete sladký hřích.

Millefeuille

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát zasvětí do výroby superkřupavého listového těsta a hříšně...

Éclair

Opravdové cukrářské umění můžeme pozorovat na „eclairkách“. Na přelomu 18. a 19. století je poprvé servíroval známý cukrář Marie-Antoine Carême. Komu jinému by tento král kuchařů a kuchař králu, jak se mu přezdívá, podával než zmlsané aristokracii. I dnes jde o vyhlášenou lahůdku, kterou Francouzi nosí na návštěvu jako pozornost hostiteli. Odpalované těsto se zde snoubí s čerstvou a jemnou náplní nejrůznějších příchutí. I tvary jsou rozličné, od klasického těsta vrstveného na plech pomocí pytlíku, nalezneme i tvary připomínající banánky či náplní polité podlouhlé piškoty. Pro jejich výrobu platí stejné pravidlo jako u makronek, za žádnou cenu neotvírejte v průběhu pečení troubu.

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Tenhle recept jsme si vypůjčili z blogu naší kolegyně Martiny Sugartown.cz. Eclairky jsou totiž velký hit!

Croissant

Jak na dokonalé croissanty jsme vám už prozradili. Kynuté vrstvené těsto a máslo si získali velikou oblibu, většina Francouzů si bez nich snídani dnes už ani nedovede představit. Není divu, nadýchaná struktura vzniklá laminováním si dostane i vás. Každá země si croissanty upravuje podle svých chutí, Francouzi a Španělé je jedí samotné, v Americe se plní sladkými náplněmi, ale také šunkou, sýrem nebo špenátem. Středomoří je posype mandlemi a naplní čokoládou, v Německu zase nutellou či persipánem.

Máslový croissant

Tajemství dokonalého croissantu je v těstě, do kterého se zabalí tuk a které se několikrát rozvaluje a překládá...

Související

Klementinkové crème brûlée

Víme, co vás i uprostřed pošmourné zimy zaručeně potěší – okouzlující dezert s klementinkami!...

Kávové crème brûlée s čokoládou

Káva, čokoláda, karamel... Tohle je prostě dezert snů! Krémová textura, křupavá krustička... Víc slov netřeba!

Čokoládový créme brulée

Neodolatelné spojení čokolády a krustičky, která čeká jen na vaši lžičku.

Kořeněný crème brûlée

Tahle francouzská lahůdka se nikdy nepřejí. Na druhé straně – obměna potěší. Tahle s kondenzovaným mlékem, rumem...

Mini crème brûlée

Dezert velikostí vhodný přesně na večírek. Potěší, ale nezaplácne!

Crème brûlée s brandy a ovocem

Když krém s lahodnou krustičkou doplníte fíky (mohou být i čerstvé) nebo datlemi svařenými s brandy, získá jeho...

Suflé

Je lehké jako obláček, noblesní a epické jako Řím – má svůj vzestup i pád. Lehký dezert plný chuti a...

Malinové suflé

Lehounké suflé, které do pokojného večera umí vnést drama – vyběhne, nebo ne? Vyběhne! A bude skvělé,...

Ovocné suflé

Dopřejte si požitek přímo božský! Nadýchaný dezert s malinami.

Makové suflé

Jestli máte rádi mák, budete nadšeni! Můžete ho ale také z receptu vypustit, získáte tak vanilkové suflé. Namísto máku...

Sýrove suflé

Suflé není o nic složitější než umíchání sýrové omáčky!

Malinové makronky

Ze sna o Francii...

Kokosovo-čokoládové makronky

,Kokosáky‘ není úplně snadné rozlousk­nout, ale s námi to zvládnete: ořech ­zabalte do utěrky, aby vám...

Oříškové makronky

Budou zaručeně chutnat všem, kteří milují sněhové pusinky.

Vanilkové makronky s malinovou zmrzlinou

Po prvním zakousnutí se budete roplývat stejně jako křehké mandlové pusinky s malinovou zmrzlinou ve vašich ústech.

Matchakronky s čokoládovou náplní

Na výrobu populárních makronek vám stačí mít pár surovin a ovládnout několik fíglů. Praktické rady a triky...

Tartaletky s krémem

Cukrářka Petra Stahlová vás tentokrát naučí připravit sametově hebký krém zvaný crémeux a tím pak naplnit...

Čokoládové tartaletky s makronkami

Muffiny, cupcaky, tartaletky, dorty a spousty dalších sladkostí pro vás napeče Kristýna Havlíčková a její tým...

Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem

Sladkoslaná náplň tartaletek vás dostane!

Millefeuille s hruškami a tvarohem

Fantastický dezert, který vypadá jako z michelinské restaurace, přitom jej zvládnete sami doma!

Croissant s karamelovými jablky

Těžko si můžete přát elegantnější vykročení do nového roku! Výhoda: jablečnou směs snadno připravíte s předstihem.

Sladká baklava

Na dovolenou v Turecku, Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s rodinným albem fotografií. Provoňte...
REKLAMA

Přidat komentář