Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Co ochutnáte v Mexiku během Día de los muertos?

Mexičané milují oslavy, které trvají až do rána. Dušičkové období je tak jen jednou z mnoha příležitostí, Día de los muertos prý dokonce slaví víc než Vánoce.
28.10.2020 | Autor: Jana Kopřivová

Leckterý křesťanský svátek má v Latinské Americe svoji netradiční podobu, především díky povaze původních obyvatel a jejich dávných, pohanských slavností. Propojuje se tak minulé se současným. Výjimkou není ani mexický Día de los muertos – Den mrtvých. 

Aztékové své mrtvé předky uctívali, ale netruchlili pro ně. Ve stejném duchu k nim přistupují i soudobí Mexičané. Žádné slzy, žádný pláč, zato spousta hudby, veselého tance a skvělého jídla. Protože nejen život, ale i smrt si zaslouží oslavu. V dušičkových dnech pobíhají po ulicích rozesmátá strašidla, které vede smrtka Catrina.

Den mrtvých začíná 31. října a slaví se tři dny až do 2. listopadu, kdy začínají naše Dušičky. Původ tradice údajně sahá ještě před koloniální období tří tisíce let zpátky. Původně se všichni mrtví oslavovali počátkem léta. S příchodem katolíků se pohanská tradice posunula na datum, které více odpovídá tradičním křesťanským svátkům, tedy naší Památce zesnulých.

Kuře s omáčkou mole a červenou rýží

„Na jednu z nejznámějších mexických omáček je asi tolik receptů jako na vaši svíčkovou. Tohle je ale...
I přes velkolepost fiesty představuje Den mrtvých pro mexické rodiny důležitý duchovní čas. Čas potkat se, zavzpomínat a oslavovat své předky. Jak už jsme zmínili, Día de los muertos a jeho obřady mají v mexické tradici hluboké kořeny a jsou oslavovány napříč celou zemí rok co rok. Způsob oslavy se mírně liší region od regionu, například v některých zvycích a jídle, které se podává. Vždy je to ale pestrá party plná skvělé zábavy.

Jídlo pro mrtvé

Nás samozřejmě zajímají především kulinární radovánky. A – jako vždy v Mexiku – je to pořádně žhavá jízda. 

Churros s chilli čokoládou

Tahle křupavá dobrota je rozšířená ve Španělsku, Portugalsku i v Latinské Americe, kde si ji můžete běžně...

Oslava Dne mrtvých nemůže proběhnout bez pan del muertos – umrlčího chlebíčku. Sladký nadýchaný bochník z kynutého těsta se sype cukrem a zdobí umrlčími hnáty (samozřejmě připravenými ze stejného těsta). Jeden skvělý ozkoušený recept najdete i v aktuálním vydání časopisu Apetit

Další typickou dušičkovou sladkostí v Mexiku jsou cukrové lebky zdobené různými ornamenty. Vyrábějí se v nejrůznějších velikostech. Nejedí se, slouží jako dekorace. Představují mrtvé, kteří již navždy odešli.

Sladkou fiestu doplňují také jídla, které jsou běžně k dostání po celý rok, nejen ve dny sváteční. Patří k nim smažené churros s čokoládovou omáčkou. Tuhle křupavou dobrotu často koupíte na ulici v kornoutu jen tak do ruky. Mrtví si zřejmě oblíbili i karamelový flan. Ten je v Mexiku natolik populární, že během dnů oslav mrtvých lemují ulice vedoucí ke hřbitovům stánky jeho prodejců.  

Piknik na hřbitově

Než začnou oslavy, připraví každá mexická rodina malý oltář, u kterého nechybí fotografie zemřelých. Náležitá péče se věnuje také hrobům, které se očistí a upraví. Když vypukne fiesta, vrací se rodina na hřbitov s košíky plnými jídla, která mrtví za svého života milovali. Jídlo si ale vychutnají živí.

K nejčastějším pokrmům patří sopa de tortilla, jednoduchá polévka z rajčat a chilli, do které si každý přidává přísady dle své chuti. Dále nechybí mole negro, hustá, tmavá omáčka podávaná s masem a rýží. Každá rodina vaří tu svoji. Recept na ni se často dědí z generace na generaci. 

Quesadilly s papričkami jalapeño

Jednoduché a rychlé jídlo je ideální nejen jako večeře, ale i jako netradiční pohoštění pro nečekané...

A co ještě byste v Mexiku na Den mrtvých ochutnali? Tacos plněné masem, sýrem, zeleninou a různými salsami. Často se jedí jako předkrm. Dále třeba tradiční tamales, malé balíčky z kukuřičné mouky plněné masem a dalšími náplněmi.

To vše se bohatě zapíjí. Některé nápoje jsou s alkoholem, jiné si můžou dát i děti. K nejoblíbenějším patří pivo, mezcal, ale také ovocné šťávy či horký kukuřičný nápoj atole.

Související

Mražení banánoví duchové

Vydlabat dýni a proměnit ji v oranžovou lucernu anebo připravit strašidelné nanuky doporučujeme i těm, kterým...

Dušičkové pusinky

Leckdo by řekl, že pusinky jsou nuda, ale když k nim pustíte děti, během chvilky máte armádu vtipných duchů a dušiček.

Mrkající chameleon

Chameleon? Kdo ví, proč se tak nápoj jmenuje – možná že když si drink namícháte, zezelenáte jako...

Alfajores

Sušenky, které se pečou po celém Španělsku i v Latinské Americe, můžete podávat k čaji anebo o Vánocích...

Horká čokoláda

Na gauči s horkou čokoládou v ruce je na podzim prostě nejlíp!

Dort ze zakletého domu

Na svátek Všech svatých vylézají netopýři, pavouci, duchové a jiná havěť. Pojďte se s námi bát –...

Houskové hnáty čili dušičky

Tohle pečivo sice 100% splňuje požadavky na halloweenské občerstvení, ale ve skutečnosti se jedná o tradiční...

Strašidelné menu (nejen) pro děti

Brrr! Snad vás z těchto morbidních orgií nepřejde chuť na jídlo. Překvapte své děti nebo sezvěte přátele a uspořádejte...

Chilli tortilly

Jste-li v časové tísni, můžete použít i kupované tortilly, ale čerstvé domácí rozhodně stojí za snahu.

Chilli-paprikové krevety

Uzená paprika dodá krevetám kouřový nádech, ale můžete použít i jen tu sladkou.

Černofazolovo-rajčatová salsa

Složení sals čili omáček můžete rozličně kombinovat. V dochucování se nemusíte nijak krotit a můžete je...

Papričky jalapeños se sýrem, obalované v polentě

Nelekejte se, balkánský sýr zastoupí původní mexický queso fresco se vší parádou a seženete ho všude.

Mexické placičky s fazolemi a quinoou

V Mexiku si přijdou na své i labužníci milující zdravou stravu: quinoa, avokádo, fazole, batáty...

Fajitas

Fajitas neboli proužky či pásky patří ke klasice kuchyně v tex-mex stylu. Původně se název fajitas vztahoval k...

Ceviche

Tahle lehká mexická pochoutka bude hvězdou letních večerů!

Margarita a kubánské mojito

Připravte báječné letní osvěžení v podobě vášnivé Margarity nebo chladivého mojita s vůní máty.

Rybí tacos

Ano, je to spousta ingrediencí a spousta kroků, ale nenechte se odradit. Odměnou vám bude absolutně božské...

Polévka s kukuřicí

Tuhle polévku v její domovině podávají v horku, ale stejně skvěle zafunguje i v chladných dnech českého...

Topinka s pikantními krevetkami a rajčátky

Jsou skvělé jako předkrm, jako odpolední svačina k vychlazenému pivu nebo na zkrácení čekání, než se...

Grilované kuře s ananasem a karibskou salsou

Svěží, šťavnaté, pikantní, kořeněné, pálivé, plné, sladké, rafinované... to všechno jsou chutě...

Tradice dýní v USA

Tato plodina z USA pochází a je to poznat – jakmile přijde podzim, dýně doslova zaplaví celé Spojené státy. Pořádají se...

3 tipy na Halloweenské filmy z dílny Tima Burtona

Tento týden jsme články Apetitu věnovali dýním a Halloweenu. V současné situaci trávíme více času doma, a je tak možné...

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském...

Přidat komentář