Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Odkud se vzaly dýně a kde mají původ: Kaše a polévky z tykví nejspíš lidé vařili tísíce let nazpátek

Zapečená dýně se sýrem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Dýně údajně pochází ze Spojených států a je to poznat: Jakmile přijde podzim, dýně zaplaví sever amerického kontinentu. Pořádají se soutěže o nejhezčí a největší dýni, o nejlepší dýňový koláč, v restauracích jsou speciální menu a skoro každý si z dýní tvoří dekorace ke zkrášlení domova. Na co všechno Američané dýně využívají?

Dýně z Ameriky do celého světa

Tykve pěstovali obyvatelé na území dnešního USA a Latinské Ameriky po celá tisíciletí, ještě než o ní někdo z Evropy nebo zbytku světa věděl. Dochovala se její semena, která podle výzkumů pochází z období 5 tisíc let před Kristem.

  • Do Evropy dýně se dýně dostaly s mořeplavci, pro námořníky totiž tvořily důležitou součástí jídelníčku.
  • Vedle jejich chuti a využitelnosti je jejich velkou výhodou dlouhá trvanlivost. 

Dýňová semínka pak putovala hlavními přístavními městy na Baltu a Amsterdamem. Úspěch slavila v Benátkách, a byli to právě Benátčané, kdo je představili celému kontinentu. Teď si bez dýňové polévky, rizota nebo závinu nedokážeme podzim snad ani představit. Které americké svátky se bez dýní neobejdou? 

[[nid:35521]]

Den díkůvzdání

  • Otcové poutníci (Pilgrim Fathers) se lodi Mayflower vylodili roku 1620 a založili kolonii Plymouth. Z počátku je sužovaly choroby, kterými se nakazili při plavbě, a místní nevlídné podmínky. Během podzimu si tak nestihli připravit zásoby na zimu. Nakonec ji přežila jen polovina poutníků a to jen díky domorodcům, kteří jim poskytli potravu – kukuřici, fazole a dýně. Na jaře pak sami začali pěstovat plodiny z těchto semen.
  • Traduje se, že první Den díkůvzdání oslavili na podzim roku 1621 Pilgrim Fathers s původními obyvateli společnou děkovnou hostinou. 

V současné době se se tento den slaví vždy čtvrtý listopadový čtvrtek v rodinném kruhu či s přáteli. Jedná se o 3 až 4 dny plné veselí, amerického fotbalu a času stráveného s blízkými.

Dýňové dezerty vám učarovaly? Zkuste dýňové tiramisu podle našeho receptu:

Skryt pre seznam

Halloween 

Tento svátek se slaví vždy 31. října. Jedná se o anglosaskou verzi křesťanského svátku Všech svatých (1. listopad) a Dušiček (2. listopad). Keltové věřili, že touto dobou roku se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Právě oni věřili, že oheň očišťuje a chrání před zlými duchy. U nás se chodí na hřbitovy a za světla svíček vzpomínáme na zemřelé. V Americe se tento svátek slaví, a především slavil trochu jinak.

  • Děti a mládež v noci prováděly různé neplechy, vtípky a vandalizovali široké okolí. Do řešení problému se pustila až předsedkyně zahrádkářského klubu Elizabeth Krebs (Hiawatha, Kansas). Ta se jednoho dne po nočním řádění mládeže probudila a zjistila, že její výstavní zahrada je naprosto zničená. Rozhodla se tedy, že další rok uspořádá večírek, kde se všichni patřičně vybouří a konečně budou její růže a další květiny v bezpečí.
  • Jak si řekla, tak učinila, ale výsledek se nedostavil. Svůj boj ovšem nevzdala a celý další rok společně s vedením města plánovala velkolepou slavnost se soutěží v maskách, spoustou her, průvodem a hudbou. Ráno po slavnosti roku 1914 běžela na svou zahradu a konečně během Halloweenu nepřišla o svou celoroční zahrádkářskou snahu. 
  • Akce se ve městě stala tradicí, která se rozšířila postupně do všech států.

Elizabeth Krebs stala stvořitelkou moderního Halloweenu. Od té doby k oslavám patří převlékání do kostýmů, děti chodí od dveří ke dveřím se slovy Trick or Treat (sladkost nebo něco provedeme) a všude je vidět symbol tohoto svátku Jack-o'-lantern, bez kterého si oslavy snad nikdo nedokáže představit.

  • Vyřezávaná dýně slouží jako lucerna pro svíčku.
  • Strašidelné lucerny původně pocházejí z Irska, kde se k jejich tvorbě původně používal tuřín.
  • Slované zase měli lucerny z řepy. Nicméně nejčastěji jsou spojované s USA a tímto svátkem. 

Jak si dýni vyřezat doma 

Ať už jste fanouškem nebo odpůrcem Halloweenu, lucerna z dýně patří k celosvětově známým symbolům oslav konce října a začátku listopadu. Pokud se rozhodnete ji vyřezat na ozdobu i vy, bude se vám hodit pár tipů, jak na co nejlepší výsledek. Z dužiny můžete vytvořit pyré, omáčku, kompot, džem, čatní a další lahodné pokrmy. 

  • Vyberte si velkou dýni, ať máte dostatek prostoru pro tvorbu.
  • Odřízněte vrchní část v jednom kuse, aby pak vzniklo přesně padnoucí víko.
  • Vnitřek pořádně vydlabejte a vyndejte všechna vlákna i semínka.
  • Ostrý nůž a kvalitní pevná podložka jsou základ.
  • V místě, kde chcete mít děsivý obličej, můžete dužinu vydlabat více – bude se vám pak lépe vykrajovat.
  • Požadovaný obličej si na dýni předkreslete fixou.
  • Vyřezávejte opravdu opatrně, ať se neříznete.
  • Když máte dýni hotovou, ponořte ji na pár hodin ho studené vody – zůstane déle hezká.
  • Řezy můžete pomazat vazelínou opět z estetických důvodů.
  • Pokud v ní nemáte zapálenou svíčku a nepotřebujete ji jako dekoraci, dejte ji do chladu.
  • Chladné venkovní prostředí je pro její dlouhodobé zachování nejlepší.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...