Suroviny
Postup
Dort:
Den předem zahřejeme 40ml smetany na šlehání s 1-2ČL sušené levandule, dáme přes noc do lednice. (Pokud zapomenete, do krému přidejte více sušené levandule).
Korpus:
- Troubu předehřejeme na 180°. Dvě formy o průměru 20-24cm (použila jsem 24cm) vyložíme pečícím papírem, boky pomažeme máslem a také vyložíme.
- Mouku prosejeme se solí, práškem do pečiva a sodou.
- Vejce vyšleháme s máslem, cukrem a vanilkou do pěny. Do směsi postupně zašleháme podmáslí a směs mouky.
- Z těsta budou 3 části korpusu - 2/3 nalijte do jedné formy (ten po upečení rozkrojíte) a 1/3 do druhé formy.
- Pečte cca 25 minut nižší korpus, 40minut vyšší. Po upečení nechte vychladnout, zarovnejte a vyšší překrojte na 2 části. (Můžete péct i v jedné formě, ale chce to více zkušeností s překrojením a nebudete mít 2 hladké korpusy na spodek a vrch dortu)
Krém:
V robotu smícháme mascarpone, tvaroh, sýr, cukr + levandulovou smetanu. Podle konzistence přidáme další smetanu na šlehání (záleží na tuhosti tvarohu) + přidáme 1-2ČL sušené levandule, kterou předtím rozmixujeme nebo rozdrtíme na menší části. Na závěr přidáme trochu citrónové šťávy.
Sestavení dortu:
Na spodní a horní díl použijeme korpusy, které byly při pečení na dnech forem. První díl promažeme krémem, dáme 1/2 borůvek (cca 100g), přiklopíme dalším plátem korpusu, můžeme polít šťávou z borůvek, naneseme další vrstvu krému + borůvky a přiklopíme posledním dílem korpusu. Celý dort opět pomažeme krémem. Ozdobíme makronkami, pralinkami, borůvkami a sušenou levandulí.
Levandulové pralinky (cca 12ks):
- Smetanu zahřejeme k varu, poté přidáme nalámanou čokoládu a máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sušenou levanduli, přikryjeme potravinářskou folií a dáme alespoň na 5 hodin do lednice.
- Potom lžičkou odebereme část hmoty, vytvarujeme kuličku a obalíme v prachu z makronek (nepovedené makronky umeleme na prach:-)). Pokud nebudete dělat makronky, můžete obalit v kokosu, oříšcích….
Makronky (cca 16ks):
- Mandlovou mouku prosejte s moučkovým cukrem
- Bílky o pokojové teplotě vyšlehejte s krupicovým cukrem do tuhého sněhu (5-10 minut) - ke konci přidejte barvivo, podle toho, jaké je chcete mít:-)
- Hotový sníh přendejte do velké mísy a několikrát promíchejte silikonovou stěrkou (jedním směrem, obtáhnout krouživě po stěně a nakonec do středu - jako byste kreslili kruh a nakonec ho rozpůlili)
- Stejně zapracujete směs mandlové mouky s cukrem - na 3-4x...směs je hotová, když zapracujete všechnu směs, je lesklá….měla by pomalu stéct ze stěrky a po spadnutí do 30 sekund splynout s ostatním těstem...pokud ještě zůstává a nesplývá, tak míchejte dál
- Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkáte na pečící papír průměr cca 3,5cm a mezery mezi nimi 3cm....pak s plechem několikrát bouchnete o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny + poklepete na plech zespodu (makronky se ještě trochu rozlijí
- Plechy nechte na teplém místě, aby zaschly (zkusíte prstem, těsto by se na něj nemělo nalepit)
- Pečete cca na 150° 10 minut (podle zkušeností s vlastní troubou). Necháte vychladnout
- Na náplň ohřejte borůvky, až začnou vřít, tak je rozmixujete nebo rozmačkáte, přidáte nalámanou čokoládu, necháte rozpustit, přikryjete potravinářskou folii a necháte chladnout v lednici
- Náplň si přendáte do zdobícího sáčku a nastříkáte na jednu makronku- přiklopíte druhou. Dáte do chladu