0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levandulový dort s borůvkami

Levandulový dort s borůvkami

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10303 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 958 g
Tuky 593 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 3 ks
o pokojové teplotě
máslo 195 g
změklé
krupicový cukr 195 g
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
podmáslí 375 ml
o pokojové teplotě
mouka pšeničná hladká 450 g
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
jedlá soda 2 ČL
Levandulový krém
mascarpone 500 g
tvaroh měkký 500 g
krémový sýr 100 g
moučkový cukr 105 g
smetana ke šlehání 100 ml
levandule 4 ČL
citron
mražené borůvky 200 g
Na ozdobu
levandule
borůvky
cukrové a čokoládové zdobení
Levandulové pralinky
bílá čokoláda 100 g
levandule 1 ČL
smetana ke šlehání 30 ml
máslo 10 g
Makronky
mouka mandlová 66 g
moučkový cukr 60 g
bílek 56 g
krupicový cukr 56 g
potravinářské barvivo
náplň
bílá čokoláda 100 g
borůvky 50 g

Postup

1

Dort: 
Den předem zahřejeme 40ml smetany na šlehání s 1-2ČL sušené levandule, dáme přes noc do lednice. (Pokud zapomenete, do krému přidejte více sušené levandule).

2

Korpus:

  • Troubu předehřejeme na 180°. Dvě formy o průměru 20-24cm (použila jsem 24cm) vyložíme pečícím papírem, boky pomažeme máslem a také vyložíme.
  • Mouku prosejeme se solí, práškem do pečiva a sodou.
  • Vejce vyšleháme s máslem, cukrem a vanilkou do pěny. Do směsi postupně zašleháme podmáslí a směs mouky.
  • Z těsta budou 3 části korpusu - 2/3 nalijte do jedné formy (ten po upečení rozkrojíte) a 1/3 do druhé formy.
  • Pečte cca 25 minut nižší korpus, 40minut vyšší. Po upečení nechte vychladnout, zarovnejte a vyšší překrojte na 2 části. (Můžete péct i v jedné formě, ale chce to více zkušeností s překrojením a nebudete mít 2 hladké korpusy na spodek a vrch dortu)
3

Krém:
V robotu smícháme mascarpone, tvaroh, sýr, cukr + levandulovou smetanu. Podle konzistence přidáme další smetanu na šlehání (záleží na tuhosti tvarohu) + přidáme 1-2ČL sušené levandule, kterou předtím rozmixujeme nebo rozdrtíme na menší části. Na závěr přidáme trochu citrónové šťávy.

4

Sestavení dortu:
Na spodní a horní díl použijeme korpusy, které byly při pečení na dnech forem. První díl promažeme krémem, dáme 1/2 borůvek (cca 100g), přiklopíme dalším plátem korpusu, můžeme polít šťávou z borůvek, naneseme další vrstvu krému + borůvky a přiklopíme posledním dílem korpusu. Celý dort opět pomažeme krémem. Ozdobíme makronkami, pralinkami, borůvkami a sušenou levandulí.

5

Levandulové pralinky (cca 12ks):

  • Smetanu zahřejeme k varu, poté přidáme nalámanou čokoládu a máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sušenou levanduli, přikryjeme potravinářskou folií a dáme alespoň na 5 hodin do lednice.
  • Potom lžičkou odebereme část hmoty, vytvarujeme kuličku a obalíme v prachu z makronek (nepovedené makronky umeleme na prach:-)). Pokud nebudete dělat makronky, můžete obalit v kokosu, oříšcích….
6

Makronky (cca 16ks):

  • Mandlovou mouku prosejte s moučkovým cukrem
  • Bílky o pokojové teplotě vyšlehejte s krupicovým cukrem do tuhého sněhu (5-10 minut) - ke konci přidejte barvivo, podle toho, jaké je chcete mít:-)
  • Hotový sníh přendejte do velké mísy a několikrát promíchejte silikonovou stěrkou (jedním směrem, obtáhnout krouživě po stěně a nakonec do středu - jako byste kreslili kruh a nakonec ho rozpůlili)
  • Stejně zapracujete směs mandlové mouky s cukrem - na 3-4x...směs je hotová, když zapracujete všechnu směs, je lesklá….měla by pomalu stéct ze stěrky a po spadnutí do 30 sekund splynout s ostatním těstem...pokud ještě zůstává a nesplývá, tak míchejte dál
  • Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkáte na pečící papír průměr cca 3,5cm a mezery mezi nimi 3cm....pak s plechem několikrát bouchnete o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny + poklepete na plech zespodu (makronky se ještě trochu rozlijí
  • Plechy nechte na teplém místě, aby zaschly (zkusíte prstem, těsto by se na něj nemělo nalepit) 
  • Pečete cca na 150° 10 minut (podle zkušeností s vlastní troubou). Necháte vychladnout
  • Na náplň ohřejte borůvky, až začnou vřít, tak je rozmixujete nebo rozmačkáte, přidáte nalámanou čokoládu, necháte rozpustit, přikryjete potravinářskou folii a necháte chladnout v lednici
  • Náplň si přendáte do zdobícího sáčku a nastříkáte na jednu makronku- přiklopíte druhou. Dáte do chladu
Autor: Grygarkova

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč