Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Levandulový dort s borůvkami

Levandulový dort s borůvkami

Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10303 kcal
Bílkoviny 262 g
Sacharidy 958 g
Tuky 593 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 3 ks
o pokojové teplotě
máslo 195 g
změklé
semínka vyškrábnutá
o pokojové teplotě
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
Levandulový krém
levandule 4 ČL
mražené borůvky 200 g
Na ozdobu
levandule
cukrové a čokoládové zdobení
Levandulové pralinky
levandule 1 ČL
Makronky
náplň

Postup

1

Dort: 
Den předem zahřejeme 40ml smetany na šlehání s 1-2ČL sušené levandule, dáme přes noc do lednice. (Pokud zapomenete, do krému přidejte více sušené levandule).

2

Korpus:

  • Troubu předehřejeme na 180°. Dvě formy o průměru 20-24cm (použila jsem 24cm) vyložíme pečícím papírem, boky pomažeme máslem a také vyložíme.
  • Mouku prosejeme se solí, práškem do pečiva a sodou.
  • Vejce vyšleháme s máslem, cukrem a vanilkou do pěny. Do směsi postupně zašleháme podmáslí a směs mouky.
  • Z těsta budou 3 části korpusu - 2/3 nalijte do jedné formy (ten po upečení rozkrojíte) a 1/3 do druhé formy.
  • Pečte cca 25 minut nižší korpus, 40minut vyšší. Po upečení nechte vychladnout, zarovnejte a vyšší překrojte na 2 části. (Můžete péct i v jedné formě, ale chce to více zkušeností s překrojením a nebudete mít 2 hladké korpusy na spodek a vrch dortu)
3

Krém:
V robotu smícháme mascarpone, tvaroh, sýr, cukr + levandulovou smetanu. Podle konzistence přidáme další smetanu na šlehání (záleží na tuhosti tvarohu) + přidáme 1-2ČL sušené levandule, kterou předtím rozmixujeme nebo rozdrtíme na menší části. Na závěr přidáme trochu citrónové šťávy.

4

Sestavení dortu:
Na spodní a horní díl použijeme korpusy, které byly při pečení na dnech forem. První díl promažeme krémem, dáme 1/2 borůvek (cca 100g), přiklopíme dalším plátem korpusu, můžeme polít šťávou z borůvek, naneseme další vrstvu krému + borůvky a přiklopíme posledním dílem korpusu. Celý dort opět pomažeme krémem. Ozdobíme makronkami, pralinkami, borůvkami a sušenou levandulí.

5

Levandulové pralinky (cca 12ks):

  • Smetanu zahřejeme k varu, poté přidáme nalámanou čokoládu a máslo a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sušenou levanduli, přikryjeme potravinářskou folií a dáme alespoň na 5 hodin do lednice.
  • Potom lžičkou odebereme část hmoty, vytvarujeme kuličku a obalíme v prachu z makronek (nepovedené makronky umeleme na prach:-)). Pokud nebudete dělat makronky, můžete obalit v kokosu, oříšcích….
6

Makronky (cca 16ks):

  • Mandlovou mouku prosejte s moučkovým cukrem
  • Bílky o pokojové teplotě vyšlehejte s krupicovým cukrem do tuhého sněhu (5-10 minut) - ke konci přidejte barvivo, podle toho, jaké je chcete mít:-)
  • Hotový sníh přendejte do velké mísy a několikrát promíchejte silikonovou stěrkou (jedním směrem, obtáhnout krouživě po stěně a nakonec do středu - jako byste kreslili kruh a nakonec ho rozpůlili)
  • Stejně zapracujete směs mandlové mouky s cukrem - na 3-4x...směs je hotová, když zapracujete všechnu směs, je lesklá….měla by pomalu stéct ze stěrky a po spadnutí do 30 sekund splynout s ostatním těstem...pokud ještě zůstává a nesplývá, tak míchejte dál
  • Těsto dáme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a nastříkáte na pečící papír průměr cca 3,5cm a mezery mezi nimi 3cm....pak s plechem několikrát bouchnete o stůl, aby se uvolnily vzduchové bubliny + poklepete na plech zespodu (makronky se ještě trochu rozlijí
  • Plechy nechte na teplém místě, aby zaschly (zkusíte prstem, těsto by se na něj nemělo nalepit) 
  • Pečete cca na 150° 10 minut (podle zkušeností s vlastní troubou). Necháte vychladnout
  • Na náplň ohřejte borůvky, až začnou vřít, tak je rozmixujete nebo rozmačkáte, přidáte nalámanou čokoládu, necháte rozpustit, přikryjete potravinářskou folii a necháte chladnout v lednici
  • Náplň si přendáte do zdobícího sáčku a nastříkáte na jednu makronku- přiklopíte druhou. Dáte do chladu
Autor: Grygarkova

Apetit magazín