Omeleta Arnolda Bennetta

Omeleta Arnolda Bennetta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (3)
Do 30 minut 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2153 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 175 g
Tuky 114 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato omeleta prý zachutnala britskému spisovateli Arnoldu Bennettovi v londýnském hotelu Savoy natolik, že si ji pak nechal připravovat všude, kam přijel.

Suroviny

ryba 100 g
s kůží (treska,sleď), s odstraněnými kostmi
mléko 100 ml
máslo 2 ČL
bobkový list 2 ks
čerstvé
pepř mletý 8 kuliček
zakysaná smetana 2 PL
či tučná zakysaná smetana (třeba Chef de Créme)
citronová kůra 1 ks
najemno + 1 lžíce šťáva
parmazán 55 g
či zralý čedar (ne přibarvovaný oranžový), najemno
sůl mořská
a čerstvě mletý pepř
vejce 3 ks
velká, nejlépe bio, prošlehaná
olivový olej 2 PL
extra panenský
rukola 1 hrst
malá, či ještě lépe potočnice
jarní cibulka 1 ks
najemno či ozdobně nakrájená (nemusí být)

1 Zahřejte troubu na 200 °C. Uzenou rybu vložte do nádoby vhodné do trouby, zalijte ji mlékem, přidejte lžičku másla, bobkové listy a kuličky pepře. Vložte na dvanáct minut do vyhřáté trouby. Pak nádobu vyjměte, rybu vylovte a nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu, citronovou kůru a strouhaný sýr. Podle chuti osolte a opepřete.

2 Zbylé máslo zahřejte na středním plameni s polovinou oleje ve velké pánvi vhodné do trouby. Vlijte vejce, lehce je párkrát promíchejte a uvolňujte od stěn pánve. Rybu mezitím zbavte kůže a všech případných zbývajících kostí, rozdělte ji na kousky. Až omeleta zespodu zpevní, ale navrchu bude ještě malinko tekutá, pokryjte ji směsí se zakysanou smetanou a posypte kousky ryby. Pak ji hned na čtyři až pět minut přeneste do trouby, aby se vejce dopekla a omeleta se mírně nafoukla. Vyndejte z trouby.

3 K podávání pokropte rukolu v misce zbývajícím olivovým olejem a citronovou šťávou, promíchejte. Omeletu přeneste na talíř, posypte jarní cibulkou a rukolou.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete omeletu připravit pro více lidí, jednoduše znásobte množství ingrediencí. Rybu můžete pošírovat v mléce najednou, omelety je ale třeba připravit postupně, maximálně po dvou, máte-li dvě vhodné pánve.

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...

Obchod Apetit