0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Omeleta Arnolda Bennetta

Omeleta Arnolda Bennetta

3.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2137 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 175 g
Tuky 111 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato omeleta prý zachutnala britskému spisovateli Arnoldu Bennettovi v londýnském hotelu Savoy natolik, že si ji pak nechal připravovat všude, kam přijel.

Suroviny

treska uzená 100 g
s kůží, s odstraněnými kostmi
mléko 100 ml
máslo 2 ČL
bobkový list 2 ks
čerstvé
pepř mletý 8 kuliček
crème fraîche 2 PL
či tučná zakysaná smetana (třeba Chef de Créme)
citronová kůra 1 ks
najemno + 1 lžíce šťáva
parmazán 55 g
či zralý čedar (ne přibarvovaný oranžový), najemno
sůl a pepř
vejce 3 ks
velká, nejlépe bio, prošlehaná
olivový olej 2 PL
extra panenský
rukola 1 hrst
malá, či ještě lépe potočnice
jarní cibulka 1 ks
najemno či ozdobně nakrájená (nemusí být)

1 Zahřejte troubu na 200 °C. Uzenou rybu vložte do nádoby vhodné do trouby, zalijte ji mlékem, přidejte lžičku másla, bobkové listy a kuličky pepře. Vložte na dvanáct minut do vyhřáté trouby. Pak nádobu vyjměte, rybu vylovte a nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu, citronovou kůru a strouhaný sýr. Podle chuti osolte a opepřete.

2 Zbylé máslo zahřejte na středním plameni s polovinou oleje ve velké pánvi vhodné do trouby. Vlijte vejce, lehce je párkrát promíchejte a uvolňujte od stěn pánve. Rybu mezitím zbavte kůže a všech případných zbývajících kostí, rozdělte ji na kousky. Až omeleta zespodu zpevní, ale navrchu bude ještě malinko tekutá, pokryjte ji směsí se zakysanou smetanou a posypte kousky ryby. Pak ji hned na čtyři až pět minut přeneste do trouby, aby se vejce dopekla a omeleta se mírně nafoukla. Vyndejte z trouby.

3 K podávání pokropte rukolu v misce zbývajícím olivovým olejem a citronovou šťávou, promíchejte. Omeletu přeneste na talíř, posypte jarní cibulkou a rukolou.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete omeletu připravit pro více lidí, jednoduše znásobte množství ingrediencí. Rybu můžete pošírovat v mléce najednou, omelety je ale třeba připravit postupně, maximálně po dvou, máte-li dvě vhodné pánve.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit