0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánočně okořeněný čokoládový koláč

Vánočně okořeněný čokoládový koláč

4.2 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5058 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 339 g
Tuky 346 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při testu jsme se báli, že koláč bude buď moc sladký, nebo moc kávový, anebo nebude držet. Vyšel ale skvěle: sladký jen decentně, kávový tak akorát a uvnitř fantasticky vláčný jako brownies.

Suroviny

Na těsto
tmavá čokoláda 150 g
rozlámaná na kousky
máslo 150 g
změklé + navíc na formu
vejce 6 ks
moučkový cukr 250 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mandle 100 g
mleté
skořice 1 ČL
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
mandarinková kůra
nastrouhaná z 1 mandarinky
káva instantní 4 ČL
granulky
Na ozdobení
mandarinky 1 ks
vymačkaná šťáva
máslo 15 g
krupicový cukr 1 PL
skořice ¼ ČL
mletá
mandle plátky 50 g

1 Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte máslem dortovou formu o průměru 23 cm. Čokoládu rozpusťte s máslem (v mikrovlnce nebo nad hrncem s vroucí vodou) a nechte zchladnout.

2 Vejce, cukr a vanilkové aroma dejte do mísy a šlehejte do světlé pěny (hmota až ztrojnásobí objem). Do pěny opatrně vmíchejte mleté mandle, skořici, hřebíček, nastrouhanou kůru z mandarinky a rozpustnou kávu. Vše zapracovávejte opatrně, aby pěna zůstala nadýchaná. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

3 Těsto vlijte do formy a pečte 35 až 40 minut. Koláč musí být pevný, ale uprostřed vláčný.

4 Upečený koláč nechte vychladnout a poté ho vyndejte z formy.

5 V pánvi nebo hrnci nechte pomalu rozpustit máslo a přidejte mandarinkovou šťávu, cukr a skořici, vše přiveďte k varu a minutu povařte. Jakmile směs začne karamelizovat, vmíchejte mandle a vše promíchejte, aby se mandle pěkně obalily. Mandle rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Potom je rozložte na dort a podávejte.

Recept je převzatý z kuchařky Vánoce s Nigellou, Ikar, 2010.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč