Vánočně okořeněný čokoládový koláč

Vánočně okořeněný čokoládový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5093 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 350 g
Tuky 346 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při testu jsme se báli, že koláč bude buď moc sladký, nebo moc kávový, anebo nebude držet. Vyšel ale skvěle: sladký jen decentně, kávový tak akorát a uvnitř fantasticky vláčný jako brownies.

Suroviny

Na těsto
tmavá čokoláda 150 g
rozlámaná na kousky
máslo 150 g
změklé plus na formu
vejce 6 ks
moučkový cukr 250 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mandle 100 g
mleté
skořice 1 ČL
mletá
hřebíček špetka
mletý
mandarinky 1 ks
nastrouhaná kůra
káva instantní 4 ČL
granulky
Na ozdobení
mandarinky 1 ks
šťáva
máslo 15 g
krupicový cukr 1 PL
skořice 0.25 ČL
mletá
mandle plátky 50 g

Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte máslem dortovou formu o průměru 23 cm. Čokoládu rozpusťte s máslem (v mikrovlnce nebo nad hrncem s vroucí vodou) a nechte zchladnout.

Vejce, cukr a vanilkové aroma dejte do mísy a šlehejte do světlé pěny (hmota až ztrojnásobí objem). Do pěny opatrně vmíchejte mleté mandle, skořici, hřebíček, nastrouhanou kůru z mandarinky a rozpustnou kávu. Vše zapracovávejte opatrně, aby pěna zůstala nadýchaná. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

Těsto vlijte do formy a pečte 35 až 40 minut. Koláč musí být pevný, ale uprostřed vláčný.

Upečený koláč nechte vychladnout a poté ho vyndejte z formy.

5 V pánvi nebo hrnci nechte pomalu rozpustit máslo a přidejte mandarinkovou šťávu, cukr a skořici, vše přiveďte k varu a minutu povařte. Jakmile směs začne karamelizovat, vmíchejte mandle a vše promíchejte, aby se mandle pěkně obalily. Mandle rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Potom je rozložte na dort a podávejte.

Recept je převzatý z kuchařky Vánoce s Nigellou, Ikar, 2010.

Apetit magazín

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit