Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánočně okořeněný čokoládový koláč

Vánočně okořeněný čokoládový koláč

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné pro 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5058 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 339 g
Tuky 346 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při testu jsme se báli, že koláč bude buď moc sladký, nebo moc kávový, anebo nebude držet. Vyšel ale skvěle: sladký jen decentně, kávový tak akorát a uvnitř fantasticky vláčný jako brownies.

Suroviny

Na těsto
tmavá čokoláda 150 g
rozlámaná na kousky
máslo 150 g
změklé + navíc na formu
vejce 6 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
mandle 100 g
mleté
mletá
hřebíček 1 špetka
mletý
mandarinková kůra
nastrouhaná z 1 mandarinky
káva instantní 4 ČL
granulky
Na ozdobení
vymačkaná šťáva
skořice ¼ ČL
mletá
mandle plátky 50 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte máslem dortovou formu o průměru 23 cm. Čokoládu rozpusťte s máslem (v mikrovlnce nebo nad hrncem s vroucí vodou) a nechte zchladnout.

2

Vejce, cukr a vanilkové aroma dejte do mísy a šlehejte do světlé pěny (hmota až ztrojnásobí objem). Do pěny opatrně vmíchejte mleté mandle, skořici, hřebíček, nastrouhanou kůru z mandarinky a rozpustnou kávu. Vše zapracovávejte opatrně, aby pěna zůstala nadýchaná. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.

3

Těsto vlijte do formy a pečte 35 až 40 minut. Koláč musí být pevný, ale uprostřed vláčný.

4

Upečený koláč nechte vychladnout a poté ho vyndejte z formy.

5

V pánvi nebo hrnci nechte pomalu rozpustit máslo a přidejte mandarinkovou šťávu, cukr a skořici, vše přiveďte k varu a minutu povařte. Jakmile směs začne karamelizovat, vmíchejte mandle a vše promíchejte, aby se mandle pěkně obalily. Mandle rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Potom je rozložte na dort a podávejte.

Recept je převzatý z kuchařky Vánoce s Nigellou, Ikar, 2010.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...