Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 1247
Do 75 minut Velmi snadné Na 1 bábovku (cca 15 kousků)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3843 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 428 g
Tuky 168 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasickou tvarohovou bábovku už jistě znáte. Máme pro vás i její svěží citronovou verzi. Je rychlá, vynikající a vždy se povede. Rodinný recept na tvarohovou bábovku s citronem nám prozradila čtenářka Helena Kamenická z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To jsme ale neotestovali, protože jsme ji v redakci snědli na posezení... 

Suroviny

máslo 160 g
+ na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
citron ½ ks
štáva a nastrouhaná kůra
sůl 1 špetka
krupička dětská 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
na ozdobení

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Do mísy dejte změklé máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do pěny. 

3

V misce utřete tvaroh se špetkou soli. Přidejte ke žloutkové pěně a stěrkou zapracujte.

4

Do čisté mísy vlijte bílky a ušlehejte z nich tuhý sníh.

5

Do velké mísy vsypte krupičku, přidejte 2 lžičky kypřicího prášku a promíchejte. Pak stěrkou spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr zlehka zapracujte sníh z bílků.

6

Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte necelou hodinu. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud na ní neulpí syrové těsto, je bábovka dopečená. 

7

Bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

12.02.2021 11:28

Výborná!

19.05.2020 13:36

Luxusní bábovka, opravdu výborná. Pekla jsem z tvarohu ve vaničce a dala jsem si opravdu záležet na dodržení postupu. Recept si ukládám do svých ověřených receptů :-)

20.03.2019 20:19

Tak jsme dopekli a je naprosto dokonalá!!! Doporučuji!

26.04.2018 16:41

Bábovka chuťově výborná, vláčná, úžasná...ALE! Hodně mastná

07.05.2017 19:29

Teď jsem dopekla, tvaroh vážený, došla krupička tak je z mandlové a hrubé mouky. Je výborná pekla jsem 1 hodinu při 160 stupních, horký vzduch. Můžu jen doporučit.

30.08.2016 13:50

Na tenhle recept jsem narazila náhodou a jsem vážně ráda. Po přečtení komentářů jsem se rozhodla ho vyzkoušet a bábovka je VÝBORNÁ! :-) Už se těším, jak bude chutnat na oslavě narozenin :-)
S přípravou jsem žádný problém neměla - dle rad zde na webu jsem ji nechala v troubě do vychladnutí, nezdrcla se a nic, vyšla krásně, určitě tento recept doporučuji! :-)

19.04.2015 14:57

V recepte sa nespominaju bielka. Ale myslim, ze sneh z nich ide do cesta. Je to tak?

28.08.2016 12:50

Bílky se přidávají nakonec, vyšlehané, Je to ve 2. odstavci. Doporučuji bílky vyšlehat tak pevné, jak to jde, pak je těsto krásně lehké. To samé s máslem - nechat změknout dlouho a šlehat s cukrem dokud není BÍLÉ a nadýchané (5 - 10 minut) opravdu to udělá výrazný rozdíl :)

23.02.2015 14:38

výborná

26.01.2015 15:33

Nejlepší bábovka. Jinou již nedělám. Není suchá, z porcelánové formy jde bez problému.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč