
Makový jahelník
Recept pochází od soutěžících na webu Ministerstva zemědělství www.jime-bio.cz. Vybrala a vyzkoušela Hanka Zemanová.
Vydání: 2010/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy:
Pečení: 45 minut
Pečení: 45 minut
P
Ingredience
- 150 g jáhel
- 600 ml biomléka nebo rýžového bionápoje (tekutého)
- špetka mořské soli
- 100 g mletého máku (bio prodává www.sonnentor.cz nebo www.bionebio.cz)
- 100 g rozinek
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1⁄2 lžičky mleté vanilky
- špetka mletého hřebíčku
- 1 lžička skořice
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- 5 lžic medu nebo javorového či agávového sirupu k oslazení
- 2 biovejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 150–200 g sušených biošvestek (prodává www.bionebio.cz nebo Country Life)
- hrst loupaných mandlí na ozdobu
Příprava jídla
1 Odvážené množství jáhel propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou deset až patnáct minut.
2 Do teplé jahelné kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.
3 Mezitím si připravte formičky na jednu porci či větší formu na zapékání – vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte medem či sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
4 Těsto rozdělte do formiček, švestky a celé oloupané mandle vtlačte ozdobně do těsta a dejte péct do trouby asi na 45 minut.
NĚCO NAVÍC Sušené i čerstvé ovoce mimo jiné nabízí farma Zámecké sady Chrámce www.zameckesadychramce.com. Kravské i kozí mléko a sýry, vajíčka, jehněčí maso, med, kysané zelí či hrušková povidla nabízí www.biofarmabelina.cz z Nežichova.
2 Do teplé jahelné kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.
3 Mezitím si připravte formičky na jednu porci či větší formu na zapékání – vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte medem či sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
4 Těsto rozdělte do formiček, švestky a celé oloupané mandle vtlačte ozdobně do těsta a dejte péct do trouby asi na 45 minut.
NĚCO NAVÍC Sušené i čerstvé ovoce mimo jiné nabízí farma Zámecké sady Chrámce www.zameckesadychramce.com. Kravské i kozí mléko a sýry, vajíčka, jehněčí maso, med, kysané zelí či hrušková povidla nabízí www.biofarmabelina.cz z Nežichova.
Přidat komentář