Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Makový jahelník

Recept pochází od soutěžících na webu Ministerstva zemědělství www.jime-bio.cz. Vybrala a vyzkoušela Hanka Zemanová.
Vydání: 2010/4
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy:
Pečení: 45 minut
P
Česká

Ingredience

    • 150 g jáhel
    • 600 ml biomléka nebo rýžového bionápoje (tekutého)
    • špetka mořské soli
    • 100 g mletého máku (bio prodává www.sonnentor.cz nebo www.bionebio.cz)
    • 100 g rozinek
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1⁄2 lžičky mleté vanilky
    • špetka mletého hřebíčku
    • 1 lžička skořice
    • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
    • 5 lžic medu nebo javorového či agávového sirupu k oslazení
    • 2 biovejce (žloutky a bílky zvlášť)
    • 150–200 g sušených biošvestek (prodává www.bionebio.cz nebo Country Life)
    • hrst loupaných mandlí na ozdobu

Příprava jídla

1 Odvážené množství jáhel propláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do hrnce s mlékem a špetkou soli. Přiveďte k varu a na velmi mírném ohni vařte pod pokličkou deset až patnáct minut.

2 Do teplé jahelné kaše vmíchejte mletý mák, olej, rozinky, vanilku a hřebíček. Nechte zchladnout.

3 Mezitím si připravte formičky na jednu porci či větší formu na zapékání – vymažte je máslem a vysypte hrubou moukou (nebo vyložte papírem na pečení). Vychladlou kaši oslaďte medem či sirupem a přidejte do ní žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

4 Těsto rozdělte do formiček, švestky a celé oloupané mandle vtlačte ozdobně do těsta a dejte péct do trouby asi na 45 minut.

NĚCO NAVÍC Sušené i čerstvé ovoce mimo jiné nabízí farma Zámecké sady Chrámce www.zameckesadychramce.com. Kravské i kozí mléko a sýry, vajíčka, jehněčí maso, med, kysané zelí či hrušková povidla nabízí www.biofarmabelina.cz z Nežichova.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Česká kuchyně – sladká jídla

REKLAMA

Přidat komentář