Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřové vindaloo

Vindaloo chutná nejlépe druhý či třetí den, kdy se koření krásně rozleží a maso natáhne jeho chuť a vůni. Množství jednotlivých přísad můžete lehce modifikovat podle chuti (zejména to, jak pálivé vindaloo chcete), ale rozhodně neměňte množství octa! Vindaloo můžete uvařit s kuřecím, mořskými plody nebo jen ze zeleniny (brambory, hrách a kořenová zelenina).

Vydání: 2012/11
Autor:
Hodnocení:
33 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H
Vaření 1:00
Maso Indická

Ingredience

    • 150 ml rostlinného oleje
    • 4–8 stroužků česneku, prolisované nebo rozmixované
    • 3 červené cibule, nakrájené najemno nebo rozmixované
    • 4 červené chilli papričky, nakrájené najemno
    • 500 g vepřové plece, nakrájené na kostky
    • 500 g zralých rajčat (mohou být i z plechovky), nakrájených
    • 1–2 lžíce rajčatového protlaku
    • 1–4 lžičky mletého chilli
    • sůl a mletý černý pepř

    NA PASTU VINDALOO

    • 2cm kousek zázvoru, oloupaného
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 1/4 lžičky mleté skořice
    • 2 lžičky semínek hořčice, drcených
    • 1 lžička semínek koriandru, drcených
    • 1 lžička kurkumy
    • 1–2 lžičky koření garam masála
    • 1 lžička kajenského pepře
    • 3 lžíce bílého vinného octa
    • 1 lžička krupicového cukru

Příprava jídla

1 Nejdřív připravte pastu: zázvor nastrouhejte najemno, dejte do misky a přidejte kmín, skořici, hořčici, koriandr, kurkumu, garam masálu, kajenský pepř, ocet a cukr a vše pořádně promíchejte.

2 Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo ve woku. Přidejte česnek a cibuli a opékejte na mírném plameni dosklovita, asi 5–7 minut. Pak přisypte maso a 2–3 minuty ho opékejte dohněda. Přidejte chilli papričky, rajčata, protlak a pomalu začněte přidávat i připravenou pastu a dochuťte mletým chilli.

3 Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte vařit za občasného míchání asi hodinu. Vindaloo nesmí být suché, proto v průběhu přilijte asi půl šálku vody.

Vindaloo s portugalským původem

Vindaloo vzniklo v Indii v regionu Goa, a to z portugalského pokrmu vinha de alhos. Název lze přeložit jako „víno a česnek“ a šlo vlastně o ragú (nejčastěji vepřové) s vínem a česnekem, které se podávalo v období Vánoc. V Indii do vinha de alhos přibylo nejrůznější koření a chilli, víno nahradil ocet – a vindaloo bylo na světě. Kromě regionu Goa není vindaloo v Indii zdaleka tak populární, jako je tomu ve světě – hlavně v Anglii, na Středním východě, v USA, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Korma & krevety

Kuřecí tikka masála

Kuřecí madrás

,Jungle‘ kari pasta

Vepřové maso aneb Inspirace k masopustu

REKLAMA

Přidat komentář